Dat Oostenrijk een van mijn favoriete bestemmingen is, weet je vast wel. Je kunt je dan ook wel voorstellen hoe nieuwsgierig ik was toen Maaike, blogger van Bergfamilie.nl en zelf woonachtig in Oostenrijk, voorstelde om een gastblog te schrijven. Zij weet als local natuurlijk weer hele toffe plekken te vinden! Zoals drie wandelingen vanuit het bekende Flachau die ze met je wil delen.

1. Flori’s Belevenispad

Wanneer je in Flachau overnacht, krijg je gratis een ritje met de Starjet (1 en 2) omhoog. Wanneer je na de eerste lift uitstapt, kom je bij deze leuke bergwandeling gericht op kinderen. Een kaart met de wandelroute en het raadsel wat tijdens de wandeling ontcijferd moet worden is gratis te verkrijgen bij de lift, of bij het restaurant (Waldgasthof) waar de wandeling begint.

Flori’s belevenispad is gericht op kinderen en neemt zo’n twee uur in beslag. Je komt langs veel grote en kleine speeltuinen en langs een waanzinnige hoeveelheid struiken met heerlijke zoete zwarte bessen (plukken is toegestaan tot 2 kilo per persoon). Onderweg leer je over de natuur, de dieren en de inwoners van Flachau. Na afloop vormt zich een typisch Oostenrijkse uitspraak op je kaart en kan je deze voor een beloning omwisselen in het restaurant waar je eindigt (wederom Waldgasthof).

2. Lackenkogel

De beklimming van de Lackenkogel is de spectaculairste wandeling die je in Flachau kunt maken. De wandeling start bij restaurant Sattelbauer. Je kan met de auto, wandelbus of fiets naar Sattelbauer afreizen. Neem vanaf hier het bospad waarop de Lackenkogel (en Lackenalm) aangegeven staat. Er gaat ook een verharde weg omhoog, maar deze is lang niet zo spectaculair als de bosweg. Een wandeling naar de top van de Lackenkogel neemt ongeveer 2,5 uur in beslag. Wanneer dit toch te zwaar blijkt, kan je altijd besluiten het bij de Lackenalm voor gezien te houden. Je bent dan ongeveer halverwege.

Omlaag wandelen gaat uiteraard een stuk sneller. Deze wandeling is alleen geschikt voor ervaren wandelaars en kinderen met een goed uithoudingsvermogen. Zorg tijdens deze wandeling voor goede wandelschoenen!

Lees ook: 10 x wist je dat over Oostenrijk

3. Rossbrand via Burgerbergalm

Onze favoriete wandeling bevindt zich in Radstadt. Je kan deze wandeling in één dag doen, of in twee dagen. Wanneer je deze wandeling in twee dagen wil doen, kan je ook via Filzmoos terug. Je overnacht dan op de top van de Rossbrand in de gezellige Radstädter Hutte.

Je begint je wandeling in het centrum van Radstadt of je rijdt met de auto naar de Burgerbergalm. De Burgerbergalm is de perfecte berghut om te genieten van het uitzicht, lekkere koffie of een stevige lunch. Vanaf hier loopt een bospad omhoog naar de top van Rossbrandt. Ook hier kan gekozen worden voor een verhard, kinderwagenvriendelijk pad. Maar het bospad is mooier en veel aantrekkelijker.

De wandeling naar de Rossbrand duur ongeveer 2 uur vanaf de Burgerbergalm. Het is een pittige wandeling. De wandeling kan door kinderen vanaf een jaar of 7 gemaakt worden wanneer ze gewend zijn om veel te wandelen. Op de top van de Rossbrand wordt je beloond met een spectaculair uitzicht. Het mooiste uitzicht van deze omgeving.

Je kan ervoor kiezen om over dezelfde route af te dalen. Of om af te dalen via Filzmoos. De laatste optie is de mooiste optie. Helemaal in combinatie met een overnachting in de Radstädter Hutte. Wanneer je om 05.00 buiten de hut gaat zitten geniet je van een waanzinnige zonsopkomst. Nog nooit heb je de bergen zo puur ervaren!

De regio Karinthië lijkt me ook ontzettend mooi. Op Your Travel Guide vind je een blog over de mooiste plekken in Karinthië.

Ben jij als eens in Flachau geweest?