fbpx
Oostenrijk

Drie avontuurlijke wandelingen in Vorarlberg – Oostenrijk

 • 4 september 2016

Veel mensen zoeken de zomerzon in Spanje, Frankrijk, Italië en Kroatië, veel minder in Oostenrijk. Je bent er ook niet altijd verzekerd van zon… maar wel van een schitterende omgeving, indrukwekkende bergtoppen en een enorme gastvriendelijkheid. Oostenrijk is een land dat makkelijk je hart steelt.

Zo ook het mijne. Als kind bracht ik jarenlang de zomer in Vorarlberg door. Een paar weken terug ging ik er met mijn man naar terug. Hoewel ik de pracht van het land destijds niet altijd op waarde schatte – als kind vind je spelen en zwemmen veel leuker dan wandelen – vielen alle fijne herinneringen van vroeger als een warme deken om me heen. En werd ik weer verliefd op het land.

Naast een fantastische tijd op de camping in Oostenrijk hebben we veel, eigenlijk best wel heel veel, wandelingen gemaakt. De één wat uitdagender dan de andere. Ik zet mijn drie favoriete avontuurlijke hikes voor je op een rijtje.

1. Formarinsee en Rotes Wand
Deze plek is in 2015 gekozen tot een van de tien mooiste plekken in Oostenrijk. En ik begrijp wel waarom! Het is – zeker de tweede helft – veel klimwerk. Drinkwater kun je onderweg meerdere keren bijvullen in een van de beekjes die je over steekt.

Het past eigenlijk wel bij de behoorlijke inspanning die je moet leveren dat je dan zo’n waanzinnig mooi einddoel bereikt. Dan voelt het als een ware beloning voor het harde werken. Die beloning is extra groot met een groot koud glas frisdrank en een lekker hapje dat je bij de Freiburger Hütte vindt aan de rand van het meer.

Vertrekpunt: achter camping Erne in Dalaas
Afstand: 16 km enkele reis
Tijdsduur: 3,5 uur heen en 3 uur terug
Klim: van 835 m naar 1918 m hoogte

11

12

13

Minder zin in deze intensieve hike, maar toch nieuwsgierig naar het uitzicht? Vanaf Lech gaat er ook een bus naar de hut. Vanaf het busstation hoef je dan nog maar 40 minuten te lopen.

2. Muttjöchl en Kristberg
Zet je auto in Dalaas en pak vanaf daar de bus (gratis met Klostertalerkaart!) naar de halte voor de kabelbaan de Sonnenkopf. Deze neemt je mee naar boven.

Vanaf daar loop je over rotsige bergkammen naar de Muttjöchle, een bergtop die je aan het kruis herkent. Vanaf daar daal je af over de bergen en door bossen naar Kristberg. In het dorp vind je verschillende gelegenheden om te eten en te drinken. Een slingerende fietsroute brengt je helemaal terug naar het dorp Dalaas.

Je kunt de tocht ook andersom lopen, afhankelijk van of je liever vooral klimt of afdaalt. Als het regenachtig is, is het stuk door het bos rond Kristberg erg intensief.

Vertrekpunt: bushalte Dalaas
Afstand: 28 km
Tijdsduur: 1 uur Muttjöchle, 2 uur Kristberg en 2 uur Dalaas
Klim: van 1712 m (Sonnenkopf) naar 2074 m (Muttjöchle) naar 835 m

21

22

23
3. Sennigrat
De derde wandeling is op dezelfde berg als de tweede, maar aan de andere kant. Vanaf Schruns neem je de hochjochbahn (twee gondels) omhoog. En vervolgens de stoeltjeslift naar Sennigrat. Boven aangekomen loop je over rotsige bergkammen naar de Wormser hut voor een hapje en drankje. Je krijgt meteen al het gevoel dat je aan het einde van de wereld bent aangekomen, zo rauw is het landschap.

Vanaf daar kun je diverse wandelingen maken. Zoals bijvoorbeeld langs verschillende meren, maar ook naar verschillende toppen. Wij liepen er op een zwaar bewolkte dag, wat de omgeving nogal mystiek maakte, maar daardoor hebben we de wandeling beperkt gehouden.

Vertrekpunt: Schruns
Afstand: afhankelijk van je keuze
Tijdsduur: 1- 4 uur afhankelijk van je keuze
Klim: van 690 m (Schruns) naar 2305 m hoogte

31

32

Voor al deze tochten geldt dat goede berg-wandelschoenen een vereiste zijn en wandelstokken een grote pré. Zorg ook dat je voldoende drinkwater en wat te eten bij je hebt. Volg de weersvoorspelling, zodat je je kleding goed kunt afstemmen.

Met een Montafon-Brandnertalkaart kun je alle genoemde kabelbanen en nog veel meer banen onbeperkt nemen. Zo’n kaart kost voor 3 dagen € 52,- per persoon. Als je alleen de Hochjochbahn en stoeltjeslift zou nemen, kost die € 22,50 per persoon, dus zo’n kaart is zeker een goed idee als je meerdere wandelingen wilt maken.

Ben je op zoek naar een leuke accomodatie in Vorarlberg, neem dan eens een kijkje bij AlpenReizen.

Wat is jouw favoriete avontuurlijke hike?

12 Reacties

 • Daphne | Travelshot.nl

  Wauw, wat is Oostenrijk toch prachtig en zo te zien echt schitterende wandelingen ! Heel gaaf 🙂

  Beantwoord
  • Reismuts

   Mooi is het er he? Echt wel een aanrader voor wen zomertripje de bergen in 🙂

   Beantwoord
 • Ans Kreijveld

  Wat is het hier ook prachtig!!! Maar waar niet in Oostenrijk? Wij zijn op meerdere plaatsen in Tirol geweest en ook daar kun je zo’n mooie wandelingen maken met zulke indrukwekkende uitzichten. Voor ons is Oostenrijk HET vakantieland.
  Je schrijft leuke reisverslagen. Ik lees ze met plezier.

  Beantwoord
  • Reismuts

   Dank je voor het compliment!
   Ik begrijp ook goed dat Oostenrijk het favoriete vakantieland van mijn ouders is geweest (en stiekum ook een van mijn favoriete landen).

   Beantwoord
 • Stéphanie

  Dit zijn wandeltochten waar ik echt blij van zou worden! Mooie foto’s ook en leuk dat je er drie toelicht. Ik moet nog steeds een keer naar Oostenrijk, ik zoek meestal de Franse bergen op 😉

  Beantwoord
  • Reismuts

   Dank je!
   Haha, dan moeten we een keertje ruilen van reisje, ik heb de Franse bergen nog nooit gezien 🙂

   Beantwoord
 • Sabine

  Wat superleuk! Ik sluit me ook helemaal aan bij wat je zegt in het eerste stuk: Oostenrijk is echt een land om verliefd op te worden en in de zomer heb je er ook alles! Ik ging vroeger nooit met mijn ouders naar Oostenrijk, ik ging pas later en al de eerste keer vond ik het fantastisch. Ook vele wandelingen gemaakt, ook in de winter door de sneeuw trouwens. Die behoren trouwens zeker tot mijn favorieten!

  Beantwoord
  • Reismuts

   Ik ben gek genoeg nog nooit in de winter in Oostenrijk geweest. In de zomer heb ik ook wel eens door de sneeuw gelopen, maar het echte winterse landschap zou ik eigenlijk nog eens zelf mee moeten maken. Ik hou alleen niet zo van sneeuw en kou, en wintersport lijkt mij al helemaal niets, dat houdt me toch wel tegen.

   Beantwoord
 • ivonne

  Wat is het toch mooi in die regio. Vroeger ging ik een paar keer naar Tirol met mijn ouders en altijd hadden we strakblauwe luchten. De laatste jaren was ik regelmatig in Tirol en de Dolomieten, maar altijd trokken na een paar dagen weer verdder omdat het weer echt te grauw en grijs was. Zo jammer, want het is een geweldig gebied. Lekker wandelen!

  Beantwoord
  • Reismuts

   Met het weer moet je inderdaad wel mazzel hebben in die regio. Ik kan me van vroeger herinneren dat we soms een week lang regen hadden 🙁 Deze keer was het ongeveer 50/50. Misschien daardoor niet super aantrekkelijk voor een zomervakantie , maar het is er zo mooi, dat maakt een hoop goed. De regen kon ons niet tegen houden 😉

   Beantwoord
 • Marcella

  Leuk om over je wandelingen te lezen! Ik wil graag eens terug naar Oostenrijk om er lekker te wandelen. Prachtig land!!

  Beantwoord
  • Reismuts

   Thanks! Ik zou ook zo weer terug willen ondanks dat ik er net ben geweest. Prachtig!

   Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.