Veel mensen zoeken de zomerzon in Spanje, Frankrijk, Italië en Kroatië, veel minder in Oostenrijk. Je bent er ook niet altijd verzekerd van zon… maar wel van een schitterende omgeving, indrukwekkende bergtoppen en een enorme gastvriendelijkheid. Oostenrijk is een land dat makkelijk je hart steelt.En dit zijn drie fantastische wandelingen in Vorarlberg. 

Zo ook het mijne. Als kind bracht ik jarenlang de zomer in Vorarlberg door. Een paar weken terug ging ik er met mijn man naar terug. Hoewel ik de pracht van het land destijds niet altijd op waarde schatte – als kind vind je spelen en zwemmen veel leuker dan wandelen – vielen alle fijne herinneringen van vroeger als een warme deken om me heen. En werd ik weer verliefd op het land.

Naast een fantastische tijd op de camping in Oostenrijk hebben we veel, eigenlijk best wel heel veel, wandelingen gemaakt. De één wat uitdagender dan de andere. Ik zet mijn drie favoriete avontuurlijke hikes voor je op een rijtje.

1. Formarinsee en Rotes Wand

Deze plek is in 2015 gekozen tot een van de tien mooiste plekken in Oostenrijk. En ik begrijp wel waarom! Het is – zeker de tweede helft – veel klimwerk. Drinkwater kun je onderweg meerdere keren bijvullen in een van de beekjes die je over steekt.

Het past eigenlijk wel bij de behoorlijke inspanning die je moet leveren dat je dan zo’n waanzinnig mooi einddoel bereikt. Dan voelt het als een ware beloning voor het harde werken. Die beloning is extra groot met een groot koud glas frisdrank en een lekker hapje dat je bij de Freiburger Hütte vindt aan de rand van het meer.

Vertrekpunt: achter camping Erne in Dalaas
Afstand: 16 km enkele reis
Tijdsduur: 3,5 uur heen en 3 uur terug
Klim: van 835 m naar 1918 m hoogte

Leestip: een wandeling rond de Lünersee

11

12

Minder zin in deze intensieve hike, maar toch nieuwsgierig naar het uitzicht? Vanaf Lech gaat er ook een bus naar de hut. Vanaf het busstation hoef je dan nog maar 40 minuten te lopen.

2. Muttjöchl en Kristberg

Zet je auto in Dalaas en pak vanaf daar de bus (gratis met Klostertalerkaart!) naar de halte voor de kabelbaan de Sonnenkopf. Deze neemt je mee naar boven.

Vanaf daar loop je over rotsige bergkammen naar de Muttjöchle, een bergtop die je aan het kruis herkent. Vanaf daar daal je af over de bergen en door bossen naar Kristberg. In het dorp vind je verschillende gelegenheden om te eten en te drinken. Een slingerende fietsroute brengt je helemaal terug naar het dorp Dalaas.

Je kunt de tocht ook andersom lopen, afhankelijk van of je liever vooral klimt of afdaalt. Als het regenachtig is, is het stuk door het bos rond Kristberg erg intensief.

Vertrekpunt: bushalte Dalaas
Afstand: 28 km
Tijdsduur: 1 uur Muttjöchle, 2 uur Kristberg en 2 uur Dalaas
Klim: van 1712 m (Sonnenkopf) naar 2074 m (Muttjöchle) naar 835 m

Ook leuk: 10x wist je dat … over Oostenrijk!

21

22

23
3. Sennigrat – Hochjoch

De derde van de mooiste avontuurlijke wandelingen in Vorarlberg is op dezelfde berg als de tweede, maar aan de andere kant. Vanaf Schruns neem je de hochjochbahn (twee gondels) omhoog. En vervolgens de stoeltjeslift naar Sennigrat. Boven aangekomen loop je over rotsige bergkammen naar de Wormser hut voor een hapje en drankje. Je krijgt meteen al het gevoel dat je aan het einde van de wereld bent aangekomen, zo rauw is het landschap.

Vanaf daar kun je diverse routes nemen en heel fijn wandelen bij de Hochjoch. Zoals bijvoorbeeld langs verschillende meren, maar ook naar verschillende toppen. Wij liepen er op een zwaar bewolkte dag, wat de omgeving nogal mystiek maakte, maar daardoor hebben we de wandeling beperkt gehouden.

Vertrekpunt: Schruns
Afstand: afhankelijk van je keuze
Tijdsduur: 1- 4 uur afhankelijk van je keuze
Klim: van 690 m (Schruns) naar 2305 m hoogte

31

32

Voor al deze avontuurlijke wandelingen in Vorarlberg geldt dat goede berg-wandelschoenen een vereiste zijn en wandelstokken een grote pré. Zorg ook dat je voldoende drinkwater en wat te eten bij je hebt. Volg de weersvoorspelling, zodat je je kleding goed kunt afstemmen.

Met een Montafon-Brandnertalkaart kun je alle genoemde kabelbanen van deze avontuurlijke wandelingen in Vorarlberg. En nog veel meer banen kun je onbeperkt nemen. Zo’n kaart kost voor 3 dagen € 52,- per persoon. Als je alleen de Hochjochbahn en stoeltjeslift zou nemen, kost die € 22,50 per persoon, dus zo’n kaart is zeker een goed idee als je meerdere wandelingen wilt maken.

Ben je op zoek naar een leuke accomodatie in Vorarlberg, neem dan eens een kijkje bij AlpenReizen.

Wandelen in Oostenrijk

Oostenrijk is een fantastisch land voor wandelliefhebbers. Want naast de wandelingen in Vorarlberg zijn er nog veel meer mogelijkheden. Wandelen in Oostenrijk lijkt soms bijna on-Europees vanwege de indrukwekkende bergmassieven en de mooie vergezichten.

Wil je een mooie route rijden door de Alpen? Rij dan de Grossglockner Hochalpenstrasse, Dat is een onwijs mooie panoramische route door de hoogste toppen van de bergen in Oostenrijk. Het eerste stukje is gratis, daarna betaal je voor toegang tot de rit. Daar krijg je absoluut geen spijt van!