De Ardèche een mooie, ruige en meestal warme streek in Frankrijk. Veel stellen en gezinnen komen er graag voor vakantie. Je kunt verblijven op een van de vele campings of in een gezellig hotelletje. Ik ben een aantal keer in het zuidelijke gedeelte van deze streek geweest. Wat is er te doen in de Ardèche? Graag deel ik een aantal leuke uitstapjes in de Ardèche met je. Dagtrips in de Ardèche in de prachtige natuur of heel avontuurlijk!

Gorges de l’Ardèche en Pont d’Arc

Een vakantie in De Ardèche is niet compleet zonder een bezoek aan dit gebied. De Gorges de l’Ardèche is een rivierkloof van ca 30 kilometer. Zonder te weten wat mij te wachten stond reed ik op een regenachtige ochtend naar de kloof. De weg begon met een steile bocht omhoog om bovenaan de kloof te komen, en dan wauw dat uitzicht. Erg goed rondkijken kon ik natuurlijk niet vanwege het autorijden maar, gelukkig zijn er langs de route verschillende uitkijkpunten. Ik ben bij alle uitkijkpunten gestopt en ze zijn allemaal de moeite waard om bij te stoppen.

Bij het eerste uitkijkpunt zie je beneden je de Pont d´Arc waar de kanoërs onderdoor varen. Ook leuk is het om een keer met zonsondergang hier naar toe te gaan. Eventueel combineer je dit met een bezoek aan de avondmarkt van Vallon Pont d´Arc. Aan het einde van de kloof kan je via een brug met de auto naar het mooie oude dorpje Aigueze. het is zeker de moeite waard om hier te stoppen voor een wandeling en een lekkere lunch.

Eenmaal weer terug aan het begin van de kloof kun je de auto parkeren om vervolgens bij de Pont d´Arc te gaan zwemmen.

Ardèche

Kanoën over een rivier

De Ardèche en kanoën kan niet zonder elkaar. Dus tijdens je verblijf zul je vast een dagtrip in de Ardèche met een kano maken. Op vele plekken kun je een kanotocht boeken. Vaak kan dit ook via de camping waar je verblijft. De route die je met de kano aflegt, bestaat uit rustige stukjes afgewisseld met stroomversnellingen. De stroomversnellingen zijn leuk en goed te doen voor de niet-geoefende kanoer. Daarnaast vaar je door een onwijs mooie omgeving. Dus je kijkt je ogen uit! Neem wat lekkers te eten en drinken mee, dan kan je heerlijk ergens onderweg op de rotsen pauzeren. Zelf heb ik een tocht gemaakt van 10 kilometer. Voor mij is dit precies genoeg om het leuk te houden.

Leestip: 6x uitzonderlijke natuur in Europa

Mooie dorpjes en lokale markten

In de Ardèche zijn vele leuke oude plaatsjes om te bezoeken. Ik bezoek ze meestal in de ochtend als het nog rustig is en niet te heet. Ik heb dan het dorpje voor mezelf. En ik kan dan foto´s maken zonder mensen erop.

Leuke plaatsjes om als dagtrip in de Ardèche doorheen te struinen zijn Balazuc, Vogue, Largentiere en Labaume. De dorpjes hebben allemaal hun eigen karakter maar, wat ze gemeen hebben is dat het heerlijk is om door de oude straatjes te struinen. Gewoon zonder plan je laten verrassen. Balazuc ligt aan de Ardèche en heeft een strandje, in Vogue is een kasteel te bezoeken en Labaume is tegen een rotswand gebouwd. Largentiere heb ik bezocht tijdens een middeleeuws festival wat het bezoek extra gezelligheid geeft.

Vallon Pont d´Arc is het meest bekende plaatsje. Dit plaatsje is eigenlijk volledig ingericht op toerisme met winkeltjes en restaurantjes en zowel een dag- als avondmarkt. De markt is ook gericht op toerisme dus met allerlei dingen die toeristen leuk vinden zoals kleding, speelgoed, handwerk en diverse etenswaren. Naast bezoekjes in ochtenden aan rustige dorpjes vind ik het ook heerlijk om lekker tussen de andere toeristen te lopen en te doen wat alle toeristen doen.

Ardèche

Het Lavendelmuseum

Soms kom je op plekken die niet heel grootschalig zijn maar, daardoor juist leuk. Zo ook het Lavendelmuseum in Saint-Remèze. Het Lavendelmuseum is uiteraard omgeven door lavendelvelden, dat alleen al is mooi om te zien. In het museum krijg je uitleg over lavendel, wat daarmee gedaan wordt en hoe dit gaat.

Er is geen rondleiding in het Nederlands. Ik deed de rondleiding in het Lavendelmuseum in de Ardèche in het Frans. Alhoewel ik niet alles begreep vond ik het bezoekje toch interessant. Mede vanwege de kleinschaligheid wat het charmant maakte. Tegenwoordig is er ook een treintje waarmee je een rondje rijdt over het terrein. Erg leuk ook met kinderen!

Een vlucht met een ultralight vliegtuig

Tijdens je verblijf in de Ardèche zal je ze geregeld over zien vliegen, de ultralight vliegtuigjes. Ik had jaren geleden al 2x eerder een vlucht gemaakt met een ultralight vliegtuigje en ik kon me nog goed herinneren hoe leuk ik het vond. Ik boekte daarom weer een vlucht van 15 minuten waarbij je met het vliegtuigje ook de Pont d´Arc zou gaan zien. Ik had er veel zin in, maar vond het ook een beetje spannend. Vanaf een grasveld stegen wij op. Daar ging ik!

En toen begon de turbulentie. Dat kon ik mij niet herinneren van de eerdere vluchten. Er was niks aan de hand zei de piloot en moest lachen om mijn gespannen houding. Ik denk nu achteraf dat de turbulentie gewoon komt doordat je over de kloof vliegt. Alhoewel ik het spannend vond en blij was dat ik de korte vlucht had geboekt, was het uitzicht wel adembenemend. En daardoor zeker de moeite waard. Ik heb zelf het stuur ook nog vast gehouden….net lang genoeg voor een foto. Ondanks dat ik het een beetje spannend vond, raad ik dit uitje wel aan. Het is een hele ervaring om met een ultralight vliegtuigje door de lucht te vliegen. En dat in combinatie met de mooie omgeving maakt het een aanrader.

Leestip: hoe ik mijn vliegangst overwon en tips voor jou

Ardèche ultralight vliegtuig

Grotte Chauvet 2

De Grotte Chauvet 2 is een replica van de originele grot. De originele grot werd in 1994 door 3 amateur speleologen ontdekt. In de grot bevinden zich vele rotstekeningen die zo´n 36.000 jaar oud zijn. Door de kwetsbaarheid van de grot (aantasting van het klimaat in de grot met alle gevolgen voor het behoud van de tekeningen) is deze niet toegankelijk voor het publiek. Voor het publiek is daarom een replica gemaakt van de grot: Grotte Chauvet 2.

Ardèche

Naast een replica van de grot is er ook een ontdekkingscentrum. Hier zie je hoe de omgeving zich heeft ontwikkeld qua natuur en dierenrijk. De grot bezoek je middels een rondleiding waarbij je met een koptelefoon rondloopt. Er lopen namelijk meerdere groepen tegelijkertijd door de grot en zo heb je geen last van de groep voor- en na jou. Alhoewel ik het wel een minpunt vind dat je de stroom toeristen door de grot ziet gaan, vind ik wat ik te zien kreeg wel weer bijzonder. Het idee dat er duizenden jaren geleden mensen waren die deze tekeningen maakten en waarbij het gissen is naar de redenen hiervoor maakt het voor mij interessant. Ik probeer me dan altijd voor te stellen hoe zij toen rondliepen op de plek waar ik nu rondloop.

Ardèche grotten
Ardèche

Zoals je leest, is er heel veel te zien en te doen in de Ardèche!