Zoek je jungle en wildlife in Midden-Amerika, dan denk je vaak aan Costa Rica. Wist je dat het buurland Panama ook over schitterende jungles en bijzonder wildlife beschikt? Van de bekende luiaard tot kleine kikkertjes, dit is waar je ze kunt vinden!

Soberania in Panama City

In de wereldstad Panama City verwacht je het misschien niet, maar de twee Nationale Parken daar zitten boordevol tropische, bijzondere vegetatie en dieren. Soberania ligt op 40 minuten rijden van de stad. Bij aankomst ontvang je informatie over de spinnen en slangen die je onder andere tegen kunt komen. Sommige ervan zijn dodelijk. Tja, je gaat natuurlijk wel een echte jungle in. De wandelroutes variëren van 20 minuten tot meerdere uren en staan goed aangegeven. Je hebt daarom niet persé een gids nodig.

Ik had beperkte tijd en koos daarom voor een korte trekking. Onderweg zag ik allerlei insecten, hagedissen, indrukwekkende bomen en een toekan. Geen spinnen en slangen gelukkig 😉

Metropolis Parc in Panama City

Het andere park heet Metropolis Parc en ligt in de stad. Ondanks de jungle vegetatie en de vele bijzondere vogels die je hier kunt spotten, doet het wel meer aan als een park door de veelal aangelegde paden. Ook zul je onderweg meer mensen tegenkomen dan in het eerste park. En schildpadden, kijk maar eens bij de stroompjes.

In het noorden van het nationale park vind je een stijle weg naar boven. Die is de moeite waard, want vanaf daar bereik je een uitkijkpunt. Je hebt er een mooi uitzicht op de wereldstad onder je.

Het eiland Isla Bastimentos

Isla Bastimentos hoort bij de eilandengroep Bocas del Toro. Anders dan het drukkere hoofdeiland Colón waar een behoorlijke party scene te vinden is, is dit eiland lekker rustig en voorl heel groen. Het eiland heeft een nationaal park, waar je kleine, felgekleurde kikkertjes zult spotten. Deze ‘red frogs’ staan symbool voor het eiland. Om echt de natuur in te gaan, kun je in een safaritent of jungle lodge overnachten.

Lees ook: de 5 must do’s in Panama!

Daar zit ‘ie, de red frog

Wil je vanuit de hoogte de natuur ervaren, dat kan met een zipline canopy tour. Gezekerd aan een lijn slinger je van boomtop naar boomtop. Dan pas zie je goed hoe onwijs hoog de bomen er zijn!

De mystieke hooglanden in Boquete

Boquete is een rustig en klein bergstadje omringd door nevelwouden. Er hangt vaak een lage mist, wat het uitzicht iets mystieks geeft. Je vindt er ook veel koffieplantages, waar je excursies naar kunt maken Verder is het stadje erg geliefd door wandelaars die de groene bergen in trekken voor uitdagende hikes.

Omdat de routes hier niet altijd even goed aangegeven staan, is het aan te raden een gids mee te nemen, of op zijn minst goede spullen zoals een wandelkaart en kompas.