header

Als je naar Panama gaat, dan is het nogal voor de hand liggend dat je vroeg of laat in Panama city terecht komt. Ik was vooral nieuwsgierig naar andere plekken in Panama en me daarop aan het voorbereiden. Daardoor had ik eigenlijk niet veel verwachtingen van de stad. Maar wat een veelzijdige en leuke stad is dat! Trek er maar een paar dagen voor uit om je erin onder te dompelen.

Casco Viejo
Een levendige wijk met prachtige koloniale panden, zoals de kathedraal aan Plaza Indepencia en de gebouwen rondom Plaza Bolivar. De wijk is redelijk hip and happening, terwijl het ook die koloniale sfeer ademt. Wat mij betreft is Casco Viejo ook de leukste wijk van de stad. Er zijn veel leuke barretjes en restaurants te vinden. Aan de boulevard verkopen vrouwen in traditionele Indianen kleding souvenirs. En vanaf die boulevard kijk je uit op de moderne skyline, waarmee de stad haar twee gezichten toont.

casco viejo

Hotel restaurant Tantalo is absoluut een aanrader. Alles smaakt er goed, van ontbijt tot diner. En ’s avonds is het erg gezellig bij de rooftop bar met uitzicht over de stad.

Luna’s Castle is denk ik het bekendste hostel. Het is er gezellig, schoon, prima om te verblijven in een private of gedeelde kamer. Ze helpen je ook graag met het regelen van allerlei excursies en vervoer naar volgende bestemmingen. De hostelbar kan in het weekend wat geluidsoverlast bezorgen als je op de benedenverdieping slaapt. Oplossing is gemakkelijk: zorgen dat je zelf in de bar aan het meefeesten bent 😉 .

casco viejo2

Vismarkt
Vanaf de boulevard ter hoogte van Luna’s Castle zie je de vismarkt al. Deze is op loopafstand via een nieuw aangelegd pad langs de kust te bereiken. En de ceviche is er heeeeerlijk! Dat is een traditioneel gerecht dat ook in landen als Peru en zo gegeten wordt, dat hoofdzakelijk bestaat uit rauwe vis en limoensap. En daar zijn allerlei variaties op bedacht. In de weekenden is het wel zoeken naar een plekje op de terrassen, maar je kunt je beker ceviche en je biertje ook mee nemen om verderop op de boulevard te gaan zitten.

ceviche

Panamá Viejo
Dit is de oudste ‘wijk’ van Panama. Je vindt er ruïnes van waar de stad lang, lang geleden (vanaf 1500 gebouwd) als eerste gebouwd is. Dankzij de reconstructie hier en daar ook erg fotogeniek. De verhalen over de verwoesting van de stad door de piraat Henry Morgan vond ik erg vermakelijk om vooraf over te lezen.
Het museum erbij heb ik niet bezocht, ik hoorde er geen bijzonder enthousiaste reacties over. Tegenover de ruïnes begint een minder veilige wijk. Beter dat je een taxi heen en terug naar deze plek neemt en niet zomaar aan de wandel gaat.

viejo

Panama kanaal
Misschien had je deze bovenaan verwacht bij een bezoek aan Panama. En ja, bij een bezoek aan Panama city moet je natuurlijk naar het kanaal. Ik ga eerlijk zijn… ik vond het niet spectaculair. De hele constructie en als je bedenkt dat dit kanaal een heel land in tweeën splitst is natuurlijk ongelofelijk indrukwekkend. En het museum erbij maakt dat ook wel erg duidelijk. Maar vervolgens zat ik daar dan naar die sluizen te kijken en ik had net de pech dat ik er tijdens de twee uur durende lunchpauze was, dus er gingen geen schepen doorheen.

kanaal

Ik kan me voorstellen dat een groot schip vol met containers dat nauwelijks tussen de sluizen past wel spectaculair is. Daarom kan ik ook alleen maar het advies geven om NIET tussen 12 en 14 te gaan. Oh ja, en neem zelf lekker wat te eten mee, tenzij je een hotdog voldoende vindt. Er zitten wel kiosken, maar het aanbod op de kaart was er niet behalve die hotdog. (Misschien wel allemaal uitverkocht, het was ten slotte lunch pauze.)

Nationale parken
Raar, maar waar, midden in en direct rond de stad zijn nationale parken te vinden met tropische bossen. En dat zie je niet vaak in een wereldstad! Soberania (40 minuten buiten de stad) kan leuk zijn als je de tijd er voor uit trekt. Bij ontvangst krijg je wat uitleg over alle enge spinnen en dodelijke slangen die er te vinden zijn. Daardoor ging ik licht twijfelen of een trekking nog wel zo’n goed idee was. De routes staan goed aangegeven en je kunt de trekkings zonder gids doen. Door de beperkte tijd die ik had, werd het de kortste trekking… na 20 minuten was ik alweer terug. Onderweg geen spinnen en slangen, wel mieren en één toekan. Dus doe vooral een langere trekking van meerdere uren en dan weet ik zeker dat je meer zult zien en genieten.

park

Metropolis Parc ligt in de stad. Er zijn duidelijke (soms aangelegde) paden en je komt onderweg wel eens iemand tegen, maar desondanks is het wel een leuke trekking/wandeling. Vooral voor vogelspotters schijnt het geweldig te zijn, omdat er zoveel verschillende soorten leven. En helemaal in het noorden van het park kun je via een erg steile weg omhoog naar een uitkijk punt vanaf waar je de hele stad inclusief alle hierboven genoemde plekken kunt zien.

Shoppen
Naast het oude en koloniale is er ook het moderne. En dat vind je terug in de hoge wolkenkrabbers en shopping malls. Albrook mall tegenover de bus terminal is groot en heeft alles, van goedkope megawinkels tot bekende merken (die daar goedkoper zijn dan in Nederland 🙂 ). En een foodcourt waar je alle fastfoodketens die je kunt bedenken vindt.

uitzicht2

Uiteindelijk ben ik een week in Panama geweest verspreid over drie bezoeken. En al die tijd wilde ik heel graag zo’n wolkenkrabber in om van het uitzicht te genieten. (Soms heb je dat 😉 ) Nou, dat gaat helaas niet zomaar. Maar ik had de mazzel een Engelse te ontmoeten die er is gaan wonen en expat vrienden heeft die in zulke torens wonen. En zo kreeg ik op mijn laatste dag toch nog mijn gewilde uitzicht 😀 .

uitzicht

Genoeg redenen om Panama city aan je wensenlijstje toe te voegen lijkt me!