fbpx
Panama

5 Must Do’s in Panama

 • 28 september 2016

Panama heeft me als land enorm verrast. Ik wist toen ik de ticket vrij spontaan boekte niet goed wat het land te bieden had naast natuurlijk het bekende Panama kanaal. In een paar weken reisde ik het land door en werd er beetje bij beetje meer verliefd op.

In tegenstelling tot de buurlanden speelt in Panama bende-criminaliteit niet of nauwelijks een rol en vinden er zelden natuurrampen plaats, waardoor het land toch wel als vrij veilig te bestempelen is. De temperatuur is het gehele jaar aangenaam.

Het land heeft een interessante hoofdstad met een moderne skyline, een oud centrum en weelderige natuur. En zoals in iedere hoofdstad heb je daar wel wijken die je beter niet op kunt zoeken vanwege mogelijke criminaliteit. Maar er is nog zoveel meer te ontdekken, van adembenemend mooie stranden tot avontuurlijke jungletochten.

Deze vijf must do’s – naast een bezoek aan het kanaal natuurlijk – kunnen niet ontbreken bij je reis door het mooie Panama.

Ga ziplinen

Ok, ik vond de ‘vlucht ‘van het eerste platform naar het tweede echt doodeng… maar wel ontzettend tof! Dit moet je echt een keer gedaan hebben.

Ik deed het op Bastimentos, waar het hele parcours acht lijnen en een Tarzan-sling heeft (oftewel aan een touw van de ene top naar de andere top slingeren – ziet er in de film makkelijker uit dan in het echt). Met knikkende knietjes ging ik er heen, maar het is met stip een van de tofste ervaringen ooit.

De afdaling

Canopy tour

Snorkel bij de San Blas eilanden

Vier nachten op een onbewoond eiland, ik kon me er voor vertrek niet veel van voorstellen, maar wat was het heerlijk!

Ik verbleef op het eiland Narasgandup en vanaf daar namen de locals ons in een bootje mee naar een eilandje omringd door honderden zeesterren. Een van de mooiste plekken waar ik ooit gesnorkeld heb!

img_7965.jpg

Bezoek een koffieplantage in Boquete

De omgeving is vooral geliefd om haar wandelmogelijkheden door het nevelwoud, maar huist ook veel koffieplantages. Koffie is export product nummer één van Panama.

Ook al hou je niet van koffie, dan nog is het erg leuk om te zien hoe er koffie gemaakt wordt, van de koffieboon aan een plant tot het in een zak zit om te exporteren.

plant

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Drink cocktails op Bocas del Toro

Stel je voor: een tropische omgeving groener dan groen met dieren die alleen op deze specifieke plek voorkomen, een azuurblauwe zee vol mooie visjes en zo’n relaxte sfeer dat je je meteen thuis voelt en eigenlijk nooit meer naar huis wilt. Dat is Bocas!

Begin de dag met een frisse fruitcocktail, nip bij La Buga aan je drankje bij zonsondergang en voor degene die wil kun je doorfeesten tot in de vroege uurtjes.

la buga
la buga 2

Ga een rooftop op

Dit is een uitdagende, want je kunt niet zomaar een wolkenkrabber in het moderne district van de hoofdstad binnen lopen en de lift naar de bovenste verdieping nemen. Overal zitten strenge receptionisten. Maar de moeite loont, want het uitzicht is fenomenaal.

Op Bocas leerde ik een expat kennen en die kende weer iemand en zo kwam ik dus toch op de rooftop terecht en bracht een zonnige dag aan het zwembad door. Lukt het je niet, dan zijn de rooftop-bars in de wijk Casco Viejo een alternatief.

uitzicht2

uitzicht

Ben jij al eens in Panama geweest?

6 Reacties

 • Robert | Traveljunks

  Ja, ik vond Panama ook helemaal geweldig. San Blas was samen met Barro Colorado voor mij de absolute hoogtepunten. De koffiefarms hebben wij in Boquete te paard bezocht. Super tof om op zo’n relaxte manier door de heuvels te gaan. Dat je ‘m kneep bij het zippen is een beetje te zien aan de foto… 😉

  Beantwoord
  • Reismuts

   Te paard was inderdaad een goed idee geweest in Boquete, daar ben ik toen niet op het idee gekomen. Ik heb op Bocas wel paard gereden, maar ben er heel hard van af gevallen toen ie er vandoor ging, dus voorlopig heb ik mijn portie wel gehad. Haha, het is wel een beetje te zien ja. De laatste foto’s lach ik het hardste. De eerste zijn niet toonbaar, had ongeveer tranen in mijn ogen van schrik 🙂

   Beantwoord
 • Sabine

  Leuk dit! Lijkt echt op Colombia die activiteiten, maar het schijnt dat Panama veel moderner en beter georganiseerd is. Ik zou er graag eens heengaan om het zelf te ontdekken!

  Beantwoord
  • Reismuts

   Zeker doen, ik vond het een fantastisch land. Ik was eigenlijk onderweg naar Costa Rica, maar het beviel me zo goed, dat ik daar nooit meer terecht gekomen ben. Ik had een manana-instelling verwacht, maar het is er inderdaad best goed georganiseerd allemaal en veel gebeurt op tijd (bussen, enz.), terwijl er wel een relaxte sfeer hangt. Het is ook niet zo ver weg voor je, is het makkelijk om er een weekje heen te gaan?

   Beantwoord
   • Sabine

    Wat leuk! Een collega van mij was voor een paar dagen vanuit Bogotá in de hoofdstad en heeft ook heel makkelijk uitstapjes gemaakt, dus ik denk dat je in een week best veel kan zien! Moet ik echt eens doen inderdaad, valt zoveel te ontdekken hier in de buurt! Het is alleen maar 2 uurtjes vliegen…

    Beantwoord
 • Things to do and see in Panama city - Reismuts.nl

  […] je naar Panama gaat, dan is het nogal voor de hand liggend dat je vroeg of laat in Panama city terecht komt. Ik […]

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.