Een tijdje terug deelde ik vier toffe ervaringen van de babymoon vakanties van collega bloggers, oftewel hun reizen tijdens de zwangerschap. Welke bestemmingen deden andere bloggers als babymoon aan en hoe hebben zij dit ervaren? In dit bericht het tweede deel vol leuke ervaringen en handige tips!

Elizatbeth ging op cruise over de Oostzee

In juli 2016 ging ik met mijn vriend op babymoon. Ik was 20 weken zwanger en het leek ons leuk om samen nog één grote reis te maken. Maar dan wel eentje met comfort Daarom besloten we een cruise over de Oostzee te maken.

We startten de reis met een autotocht naar Denemarken. 8 uren rijden vanaf Friesland. Wij zijn een nachtje blijven slapen in de grensstad Flensburg. Eenmaal aangekomen in Kopenhagen stond het cruiseschip van Holland American Line al voor ons klaar.

In 13 dagen tijd hebben we de volgende plaatsen bezichtigd: Rostock, Helsinki, Sint Petersburg, Tallinn, Stockholm, Kiel, Goteborg, Helsingborg en Kopenhagen. Omdat ik in 2005 een tijdje in Finland woonde had ik een aantal plaatsen al eens bezocht. Tijdens een cruise ben je maar één dag, en heel soms twee dagen, in een stad. Daarna vaar je weer verder. Prima om een indruk te krijgen. Maar als je echt een stad wilt leren kennen, is cruisen niet geschikt.

Ik vond deze cruise perfect om zwanger te doen en wel om deze redenen:
• Cruisen is relaxed reizen. Je pakt je koffer maar één keer uit en ontdekt wel allemaal leuke bestemmingen. Het eten aan boord is zalig en er zijn voldoende mogelijkheden om lekker te ontspannen. Ook niet onbelangrijk: er vaart altijd een ervaren arts mee.
• De temperatuur van deze bestemming was perfect. Wel lekker zonnig in juli, maar niet bloedheet.
• De meeste steden kende ik al. Het was dus een mooi weerzien.
• Tijdens een cruise wordt je echt ontzorgd en als je zwanger bent wordt je helemaal verwend! Iedereen wil je helpen en qua eten wordt er enorm rekening met je gehouden.
• Onze cruise kostte 700 euro per persoon. Daar komen nog wel fooien, uitgaven op de bestemmingen, benzine- en parkeerkosten bij. Ik vond dit echt weinig geld voor alle luxe en variatie qua bestemming die je krijgt!

Elizabeth is werkzaam in het toerisme met haar bureau voor regiomarketing Pilat Advies.

Lees ook: de leukste babymoon bestemmingen deel 1!

Denise bezocht Turkije toen ze 6 maanden zwanger was

Toen ik 25 weken zwanger was van de tweede gingen we 3 weken met onze dochter op babymoon naar Turkije. Ze was op dat moment bijna 2. Het jaar ervoor, toen ze echt nog een baby was, waren we ook al met haar naar Turkije geweest. Het was een heerlijke vakantie en de Turken zijn erg kindvriendelijk.

Nu kozen we voor 2 verschillende plekken aan de mooie Lycische kust, wat veel authentieker is dan veel andere delen van de Turkse kust. Ook qua natuur is het er adembenemend mooi.

Omdat ik zwanger was en mijn dochter nog zo klein was deden we het wel iets rustiger aan, maar toch hebben we nog best veel tripjes gemaakt. Het fijne was dat we in mei gingen. Het was nog niet bloedheet, maar wel heerlijk warm waar ik zo van hou. Ook was het er nog niet zo druk.

Turkije is (nog steeds!) een heerlijke bestemming met kinderen en ook als zwangere kun je er uitstekend naartoe. Het eten is er superlekker (uiteraard let je wel op waar je eet en wat je eet) en ziek ben ik er nooit geworden, de kinderen ook niet.

Ook de jaren erna kozen we tussen april en juni voor Turkije. Het is zo’n fijn vakantieland en we hadden nog lang niet alles gezien. Toen mijn zoon nog een baby was en mijn dochter net 3 ontdekten we het kleinschalige Akyaka waar we wandelden, boottochten maakten, markten bezochten en nog veel meer, maar ook genoten we lekker van het strand en het zwembad.

Toen ze anderhalf en bijna 4 waren gingen we wéér, maar nu naar de Egeïsche kust. We namen vaak dolmusbusjes en bezochten het antieke Efese en plaatsjes in de buurt. Inmiddels waren we echt fan van Turkije. Ook als alleenstaande ouder ben ik er nog een keer met ze teruggeweest en ik zou er heel graag wéér naartoe willen.

Er is echter één ding waar je als zwangere wel op moet letten: neem een zwangerschapsverklaring mee! Ook als je nog niet aan de 29 weken zwangerschap zit. Ik was op de terugweg 28 weken zwanger maar de luchtvaartmedewerker geloofde me niet. In de blog Vliegen als je zwanger bent, een extra waarschuwing! lees je wat er gebeurde.

Rachel ging naar haar favoriete bestemming Engeland

Al jaren is ons favoriete vakantieland Engeland en dan het liefst de natuurparken. Helaas hebben we al een keer eerder deze vakantie moeten skippen in verband met de bevalling van mijn eerste zoon. Eerder dan gepland zat zijn jongere broertje in mijn buik en zag het ernaar uit dat we het weekje in de natuur weer zouden missen. Toch besloten we de tent te pakken en met wat hulptroepen in de vorm van opa en oma zette we ons tentje op in het prachtige Dartmoor in het zuiden van Engeland.

Het natuurpark Dartmoor waren we al mee bekend. Een groot gestrekt heidegebied, met veel wilde natuur. Het natuurpark heeft fantastische uitzichten en heeft mooie wandelingen tussen de loslopende (semi)wilde paarden. Onze tenten zette we op een kleine trekkerscamping. Lekker basic, maar wel met pub, waar je heerlijk kan eten of even kan schuilen voor de regen.

Het liefst trekken wij onze wandelschoenen aan op vakantie, maar met een dreumes en een 5 maanden zwangere buik werden de wandelingen wat aangepast. De dreumes heeft enorm dreumes genoten van het uitzichten en het heen en weer wiebelen in de draagtas. Waar we normaal gesproken wandelingen van een paar uur deden, trok mijn gestel het niet om wandelingen langer dan 2 uur te doen. De ongelijke wegen zorgde voor veel ongemakken. Het uitzicht maakte gelukkig veel goed. Een weekje op de camping met een dreumes had ik me minder gemakkelijk voorgesteld dan het was. Meneer vermaakte zich prima en met zijn regenpak kon hij uren in het natte gras spelen. Ik daarentegen kon de campingstoel of het luchtbed moeilijk af komen. Gelukkig waren er de hulptroepen die mij hier de nodige ondersteuning konden bieden.

Een campingvakantie tijdens mijn zwangerschap had ik me nooit voorgesteld. Hoewel mijn lijf niet altijd meewerkte, vind ik het een aanrader. De rust om je heen, de overweldigende natuur van dit Engelse natuurpark. Juist deze rust kan extra ontspanning geven voor de zwangere mama to be.

Rachel blogt regelmatig op haar eigen site RachelLeeft.nl over het moederschap en alle andere dingen die haar blij maken.

Yulia vloog naar Indonesië en Maleisië

Precies vorig jaar was ik ongeveer 5 maanden zwanger. Onze tweede productie werd weer een meisje. Mijn eerste dochter was vorig jaar bijna zes jaar toen wij met z’n drieën naar Indonesië en Maleisië gingen (not that much of a babymoon, I guess). We proberen om elk jaar naar Indonesië te gaan, omdat mijn moeder daar woont. Vorig jaar was geen uitzondering. Dat was ook niet de eerste keer dat ik tijdens de zwangerschap heel lang moest vliegen. Tijdens mijn eerste zwangerschap ging ik ook 6 weken naar Indonesië. Alleen! Omdat ik per se lekker eten wilde! Haha.

Mijn tips voor een (lange) reis naar Indonesië / Maleisië tijdens je zwangerschap is simpel: volg je hart en neus. Ik denk altijd aan eten en reis ook om te gaan eten. Indonesië en Maleisië zijn zeker twee goede bestemmingen daarvoor. Let wel op, eet niet zomaar het eten van de straatverkopers. Kies iets die heel heet gebakken of gewokt is. Door het bakken / wokken zijn de bacteriën dood. Ga naar de Malls (winkel centra) voor verkoeling. Je zal het echt nodig hebben. Na een halve dag rond Kuala Lumpur te lopen, ben je echt toe aan een lekkere verkoeling (Es Cendol bijvoorbeeld) en airco.

In Kuala Lumpur moet je echt nasi lemak en roti canai proberen. In Indonesië (ik was in Jakarta en Bandung) moet je zeker, bakso, mie ayam en siomay proberen. Geloof me, je zal niets anders lusten, ook na de zwangerschap! 

Yulia schrijft over haar reizen en culinaire ervaringen op haar blog Blueskyredpepper.nl.

Welke bestemming lijkt jou leuk voor een babymoon?