Afgelopen dinsdag op wereld dierendag introduceerde Marcella Molenaar de Wildlife-Tag. Een super leuke tag waarin zij als grote dierenliefhebber bijzondere weetjes over haar ontmoetingen met dieren in het wild deelde. Toen ze me tipte om hem ook in te vullen, hoefde ik niet lang na te denken. Als mega dierenliefhebber doe ik dat graag!

Welk wildlife heb je al gespot?

Lucht – Papegaaien, toekans, spechten, ara’s, (aas)gieren, vlinders en allerlei vreemde vogels waar ik de naam niet van ken
Grond – Olifanten, verschillende soorten apen, kleine beren, neushoorns, capibara’s, verschillende herten en reeën, alpaca’s en lama’s, vizcachas, slangen, spinnen (en nu vergeet ik vast nog dieren, sorry!)
Water – Zeehonden, pinguïns, krokodillen, dolfijnen, schildpadden, haaien en heel veel prachtige visjes tijdens snorkeltrips, zeesterren en zeekomkommers.

vogel vierkant2
vizcacha

Wat is het grootste wildlife wat je hebt gespot?

Dat is de neushoorn. In Nepal maakte ik een jungle trekking. Met een gids maakte ik meerdere wandelingen en tijdens de laatste dag zagen we ze opeens. Super gaaf! Ik zou ze heel graag in Afrika een keer zien.

Nepal3

Wat is kleinste wildlife wat je hebt gespot?

Als een bloedzuiger telt, dan die! En die vind ik zoooo eng! Tijdens een meerdaagse jungle tocht op Sumatra kwam ik er helaas meerdere keren eentje tegen die bleef plakken. Een keer zelfs toen ik ’s nachts naar de wc moest (buiten dus) en daarna mijn lakenzak weer in wilde kruipen, maar dei bleef op mijn billen hangen want er zat iets voor… een bloedzuiger dus! Iedereen in het kamp was gelijk wakker…

Lees ook: 4 spots voor wildlife spotten in Panama

Mijn favoriete wildlife

Mijn favoriete wildlife ben ik nog niet in het wild tegen gekomen, namelijk katachtigen, dus tijgers, luipaarden, leeuwen, poema’s, enzovoorts. Op verschillende plekken heb ik voetsporen van poema’s en tijgers gezien, maar helaas nog nooit in het echt. Ik hoop met een safari in Afrika daar ooit verandering in te brengen. Tot die tijd geniet ik van de gezelligheid van onze huistijger Porsch.

aap

aap3

Mijn meest bijzondere wildlife-moment

Zonder twijfel is dat de eerste ontmoeting met een orang oetan op Sumatra. Na uren gelopen en geklauterd te hebben door een dichte jungle, plakkend van het zweet en toch wel lichtelijk vermoeid aan het raken was ze daar opeens! Dat was zo bijzonder! We hebben er wel bijna een uur op afstand naar staan kijken, wat ze deed, hoe ze bewoog, echt fantastisch!

Wat ik ook heel bijzonder vond, omdat ik het niet verwacht had, is de grote hoeveelheid dieren die je ziet in de Pantanal in Brazilië. Vaak hoor je dat de Amazone de ultieme plek is, en die is echt fantastisch, maar in de Pantanal zie je veel meer, omdat het landschap meer open is. Een echte aanrader voor wildlife liefhebbers.

Pantanal

pantanal3

Wildlife-wishlist

Mijn wishlist, oftewel welk wildlife wil ik nog graag zien? Toevallig heb ik nog niet zo lang geleden mijn ultieme wishlist gedeeld en daar staan uiteraard ook wildlife gerelateerde wensen op.

• Bovenaan staat ijsberen spotten in Canada. Ik heb wel eens gelezen dat je met een jeep naar een afgelegen besneeuwd gebied wordt gebracht om daar vervolgens een week te verblijven in treintoestellen die daar gestrand zijn en omgebouwd zijn tot verblijfplaatsen. Dan ben je precies op de plek waar de beren langs lopen tijdens hun trekking en heb je dus grote kans ze meerdere keren te zien. Lijkt me fantastisch!

• Wat ik ook heel graag wil, is op safari en de big five spotten. De olifant en neushoorn heb ik al eens in Nepal ontmoet, maar de anderen, vooral de leeuw en het luipaard….. het lijkt me fenomenaal om deze schitterende dieren in het echt te zien.

• Ik heb me aangemeld om voor een leeuwenproject in Zuid Afrika te gaan werken, maar toen ik er dieper in dook, heb ik alles gecancelled toen het niet zo’n goed project bleek te zijn. Het lijkt me nog steeds waanzinnig om met leeuwen te werken, maar dan voor een goed project, dus zeker geen knuffelwelpen.

• De Galapagos eilanden vind ik de ultieme plek voor bijzonder wildlife. Daar wil ik ooit heel graag heen.

• Zo’n andere bijzondere plek met bijzonder wildlife is Madagaskar.

• Het lijkt me fantastisch om orka’s in het wild te spotten, bijvoorbeeld in IJsland. Het zijn zulke mooie dieren, erg bijzonder.

• Ook gorilla’s zou ik ooit in het wild willen zien.

• Ieder jaar is er een soort grote trek dat de schildpadden in Costa Rica aan het land komen om eieren te leggen. En wanneer die uitkomen, dan vinden de baby schildpadjes hun weg naar de zee. Dit hele proces van deze bedreigde diersoort kan wel wat ondersteuning gebruiken. Daar zou ik graag aan bij willen dragen als vrijwilliger.

aap

Vul jij de wildlife tag ook in?

Welk wildlife heb jij gespot tijdens je reizen? Vul de Wildlife tag vooral ook in, en denk je aan een linkje naar Marcella als bedenker?