Mijn broer stuurde me laatst foto’s van vroeger en deze trokken me in een trip down memory lane… way back toen ik nog een kleine Reismuts was. Al dagdromend over vervlogen tijden en dierbare (reis)herinneringen leek het me leuk wat feitjes en cijfers met je te delen. Geen pleidooi voor het aantal bezoekers van deze blog of het aantal volgers op de sociale kanalen. Die kun je zelf wel op de sites vinden. Nee, gewoon wat weetjes over Reismuts, over mijzelf als jonge Reismuts tot nu. (update 9 december 2019)

Weetjes over Reismuts: 1e keren

Mijn 1e vakantie ooit was naar Luxemburg. Ik was toen nog een baby. Mijn 1e keer kamperen was toen ik 1 jaar oud was, met ons gezin in Oostenrijk.

Toen ik voor de 1e keer ging backpacken, was ik 22 jaar oud. Ik reisde samen met een reisgenootje (en sindsdien vriendinnetje) 5 weken lang door Thailand.

Tijdens mijn 1e soloreis was ik 23 jaar oud. Ik ging naar India en ik had werkelijk geen idee wat me overkwam in dat chaotische land. In totaal ben ik 4 keer alleen op reis geweest, naar India en Nepal, Jordanië, Brazilië en Argentinië en Vietnam. En ik iedere keer bleef ik het spannend vinden om echt te vertrekken. Tegelijkertijd vond ik het iedere keer waardevol en fijn om solo op pad te gaan.

Weetjes over Reismuts: vliegen

Mijn 1e vliegreis was naar de Verenigde Staten. Ik was toen 1,5 jaar oud en ik ging samen met mijn ouders en broer naar familie toe. Dit was tevens mijn 1e keer buiten Europa. Mijn 2e vlucht was toen ik 18 was, wederom naar mijn familie in de VS. Ik vond vliegen zo spannend, dat ik tranen in mijn ogen kreeg bij het opstijgen. Sindsdien vind ik vliegen wel heel tof en heb ik ieder jaar minimaal 1 vliegreis gemaakt. En de laatste jaren vaak veel meer dan 1 🙂

Het aantal vluchten dat ik in totaal heb genomen? Geen idee, in ieder geval veel 🙂 Tijdens mijn reis door Brazilië en Argentinië alleen al had ik in totaal 8 vluchten. Mijn langste vlucht ever was 36 uur naar Lima, Peru. Met verschillende overstappen uiteraard. Dat kwam door de vulkaan in IJsland die roet in het eten – ehh vluchtschema – gooide.

Pas 1 keer heb ik een vlucht gemist. Tijdens de overstap van Mexico in de VS naar Amsterdam was ik de kluts kwijt met de tijdzones en kwam ik met een milkshake in mijn hand relaxt bij de gate aan waar het vliegtuig al een uur weg bleek te zijn. Gelukkig kon ik nog naar Parijs omgeboekt worden en met de trein verder naar huis.

En 3 keer ben ik zonder bagage op de bestemming aan gekomen. De 1e keer was bij terugkomst uit India. De 2e keer was tijdens die vlucht die ik gemist had. En gelukkig is het me maar 1 keer op de heenweg overkomen, namelijk toen ik voor mijn werk naar München vloog. Erg onhandig wel dat ik toen alleen maar vrijetijdkleding bij me had voor de formele zakelijke besprekingen. Gelukkig mocht ik van Lufthansa ter compensatie van het ongemak nieuwe kleding kopen.

weetjes over reismuts, kleine reismuts

Ik als piepjonge Reismuts

Weetjes over Reismuts: Ander vervoer

Ik ben 3 keer met de bus op vakantie geweest. De 1e keer was met twee vriendinnetjes naar Italië, in onze jonge jaren. Een paar jaar terug ben ik met de bus naar Parijs gegaan. Dat was op zich best goed te doen.

De laatste keer (en ik denk echt definitief de laatste keer ever) ging ik met vriendinnen per bus naar Londen voor nieuwjaar. En die reis was dramatisch, alles ging mis! Verschrikkelijk. Geef mij maar de auto of het vliegtuig.

Weetjes over Reismuts: Aantal landen

Tot nu toe ben ik in 48 landen geweest. Een echte Reismuts! Daar komen er vast nog heel veel bij. Vroeger maakte ik er een sport van zoveel mogelijk nieuwe landen te bezoeken. Tegenwoordig prefereer ik mooie plekken boven het gegeven of ik er al eens geweest ben.

Dat gezegd hebbende is er maar 1 stad buiten Nederland waar ik meerdere keren een citytrip naar gemaakt heb en waar ik zo weer naar toe zou willen, namelijk Rome. En behalve onze buurlanden zijn er maar 7 andere landen waar ik meer dan 1 keer ben geweest.

Wel ben ik 30 keer in Oostenrijk geweest, vooral in hetzelfde plaatsje in Vorarlberg. Mijn ouders kwamen er graag en ik ging dus mee, soms zelfs twee keer per jaar.

Weetjes over Reismuts: UNESCO World Heritage

De plaatsen die een plekje op de lijst van UNESCO hebben weten te bereiken, staan daar omdat ze een uitzonderlijke betekenis of unieke schoonheid hebben. Vaak hele mooie plekken dus. Ik heb de lijst er voor deze gelegenheid even bij gepakt en ik ben gaan tellen. In totaal heb ik er tot nu toe 70 bezocht. Veel, hè? Valt eigenlijk wel weer mee hoor, want er zijn er wereldwijd maar liefst 1073!

Weetjes over Reismuts: Pech onderweg

Naast de gemiste vlucht en ontbrekende bagage heb ik nog wel vaker pech op reis gehad. Zo is mijn mobiele telefoon 1 keer gestolen uit mijn backpack, terwijl die in mijn kamer in een hostel in Bolivia lag. Was misschien niet zo slim van mijzelf.

Verder ben ik 1 keer beroofd, namelijk in Bali, toen ik met een vriendinnetje uit een nachtclub in Kuta liep. Niet fijn. En ik ben 1 keer van een paard gevallen in Panama. En niet zomaar gevallen, ik ben er eigenlijk vanaf gesprongen omdat ik op dat moment dacht dat het de enige manier was om van het paard af te komen dat op hol was geslagen. Voorlopig even geen paardrijdritjes meer dus.

Hoewel ik hier al heel vaak ben geweest, blijft Oostenrijk mooi!

Weetjes over Reismuts: souveniers

Overal waar ik kom en waar ik ze kan vinden, neem ik ze mee: magneten. Ik heb er in totaal 184 stuks. Een aantal ervan heb ik cadeau gekregen van vriendinnen.

Een andere vorm van aandenken zijn mijn tatoeages. Ik heb er meerdere (op dit moment 9 in totaal) en ja, het merendeel heeft een link met reizen. Zo heb ik een mandala-kompas tussen mijn schouderbladen en 4 Chinese tekens, waaronder de tekens die ‘reizen’ betekenen. Die laatste heb ik in Hong Kong laten zetten. Onlangs heb 2 Thaise Sak Yant op beide schouders erbij laten zetten. Het woord ‘Travel’ in papa’s handschrift siert mijn pols. En als laatste heb ik een paar weken terug een Spaanse tekst op mijn rug erbij laten zetten. Ik vind het een mooie gedachte dat ik verschillende talen van de wereld verwerk in mijn tatoeages. Ik zou ook nog wel een Arabische tekst willen en een Tibetaanse. Alles op zijn tijd 😉

Weetjes over Reismuts: Geluksmomenten

En dan het allerbelangrijkste van reizen: de geluksmomenten. Dat zijn er ontelbaar veel, niet in cijfers uit te drukken. Een zonsopkomst. De geur van een jungle waar het net geregend heeft. Een bijzondere ontmoeting. Het eerste aanzicht van een eeuwenoude tempel. Het geluid van de golven. Het bereiken van de top na een flinke klim. Samenzijn zonder het haastige dagelijkse leven. Het kan van alles zijn en dat zijn de dingen die reizen voor mij zo bijzonder maken.

Zelfs het boeken van een reis geeft mij al een euforisch gevoel. Op het moment dat ik op een knop “boeken” druk, word ik overladen met blijdschap. Want dat is wederom het begin van een oneindigheid aan gelukkige momenten en avontuur. Heerlijk!