Als kind heb ik jarenlang de zomervakanties met mijn ouders in een klein dorpje in Vorarlberg, Oostenrijk, doorgebracht. Een van de hoogtepunten was ieder jaar de wandeling naar de watervallen naast de camping. Er was een klein watervalletje en als je nog wat verder door klom, kwam je bij de grote uit. Wat was ik altijd onder de indruk van de kracht en energie die er letterlijk vanaf spatte! En wat wist ik toen nog weinig van al het geweldige moois in de rest van de wereld dat daar ligt te wachten om verder ontdekt te worden…Er zijn nog veel meer mooie watervallen. Ik zet de drie mooiste watervallen terwereld voor je op een rij.

1. Iguazu watervallen

Deze reeks watervallen op de grens van Brazilië, Argentinië en Paraguay staan met stip op nummer één in mijn lijstje met mooiste watervallen. En eigenlijk ook op nummer twee. Het zijn wel dezelfde watervallen, maar de Braziliaanse en de Argentijnse kant geven beiden een ander zicht en andere beleving aan de watervallen. En de grens oversteken voor een bezoekje is eenvoudig te doen, geen visum nodig 🙂 .

Ik zou beginnen met de Braziliaanse kant. Deze geeft een prachtig panoramisch beeld, met een beetje mazzel met regenboog. Ook kun je onder aan de Garganta del Diablo komen, de meest indrukwekkende waterval waar het water met enorme kracht naar beneden klettert. Je kleding hou je er niet droog.

iguazu Braziliaanse kant

De Argentijnse kant heeft meer wandelopties waarbij je door tropisch woud loopt. Onderweg kom je coati’s tegen, nieuwsgierige soort wasberen die je eten en drinken nogal eens proberen af te pakken. Je kunt de top bereiken van de rotswand van Garganta del Diablo waar je langs de waterval naar beneden kijkt. Terwijl je daar op het balkon staat, voel je de energie van het water om je heen.

Een bezoek aan één of beide kanten boek je eenvoudig online.

iguazu Argentijnse kant

2. Aqua azul watervallen

Deze watervallen spreken mij aan vanwege de helder blauwe kleur. (Vandaar ook de naam 😉 ) Je vindt ze in Mexico op de weg van Palenque naar San Cristobal de las Casas. De watervallen zijn niet mega groot, maar wel erg mooi. Er zijn meerdere ‘verdiepingen’ en met een gemakkelijk te betreden pad aan de linker zijde kun je naar boven wandelen. Langs de kant vind je kraampjes waar onder andere verse kokosnoten worden verkocht.

Lees ook: de drie mooiste meren ter wereld

Mexico2

Onderaan is er een soort poeltje (waarschijnlijk aangelegd) doordat grote stenen het water wat tegen houden. Daar kun je in zwemmen. Ik zag nauwelijks mensen met badkleding, de meeste gingen er met kleding en al in.

mexico

3. Erawan watervallen

In Thailand, vlakbij Kanchanaburi, in het gelijknamige nationaal park vind je de Erawan watervallen. Dit waren de eerste grote watervallen die ik ooit zag op mijn allereerste backpackreis en misschien zijn ze me juist daarom erg bij gebleven. De watervallen bestaan uit zeven ‘verdiepingen’ en via een pad dwars door het bos kun je in dik een uur helemaal naar boven lopen. Halverwege kun je een verfrissende duik nemen in het heldere water met kleine visjes. Maar het is zeker de moeite om door te gaan naar de top. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht over de boomtoppen van de prachtige groene omgeving.

Ook leuk: Thailand – een route langs Kanchanaburi

Kanchanaburi