Er zijn plekken die je compleet terug voeren naar een andere tijd. Dat merkte ik ook tijdens de reis door El Mundo Maya, oftewel het gebied van de Maya’s dat zich uitspreidt over Mexico, Guatemala, Honduras en El Salvador. De geschiedenis van de Maya’s vind ik geweldig fascinerend met een cultuur waarin veel symboliek, een sierlijke kant en een horrorkant van menselijke offers een rol speelt. Dit was mijn route langs de mooiste Maya tempels.

Chichèn Itza

Chichèn Itza in Mexico is één van de zeven wereldwonderen en absoluut de meest indrukwekkende Maya stad van allemaal. Vanuit Cancún reed ik per bus in ongeveer 3,5 uur er naar toe. Tip: als je een jetlag hebt, maak er gebruik van en ga er zo vroeg mogelijk heen. Dan ontloop je de mensenmassa een beetje.

Je kunt je bij Chichèn Itza gemakkelijk een hele dag vermaken. Het piramidevormige El Castillo is het meest bekende bouwwerk. Maar er zijn nog veel meer gebouwen, een sterrenwacht, andere tempels, een cenote waar mensen in geofferd zouden zijn en een balspeelveld waar de verliezers het er ook niet heel goed vanaf brachten. Alles is te zien, beklimmen mag niet meer. Overnachten doe je het beste in de kleurrijke stad Valladolid op 40 km afstand van Chichèn Itza.

chichen itza

Palenque

Vanuit Valladolid reed ik eerst 2,5 uur met de bus naar Mérida. Vervolgens nam ik een nachtbus en ruim 8 uur later kwam ik in Palenque , een tropisch stadje met dezelfde naam als de oude Maya stad. In tegenstelling tot de droge woestijnachtige omgeving van Chichèn Itza ligt Palenque in een tropische omgeving met dito klimaat. De ruïnes van Palenque liggen in de groene heuvels verscholen. Sommige ruïnes zijn overwoekerd met groen. Deze tempels mag je wel beklimmen, wel op eigen risico. En de treden zijn smal en kunnen verraderlijk glad zijn, maar het uitzicht over de oude Maya stad is ontzettend mooi. Om alles te zien heb je geen hele dag nodig. De mooie groene omgeving nodigt wel uit om er te blijven hangen.

Wil je niet in het stadje slapen, ga dan naar El Pachan, een klein plaatsje tegen Palenque aan. Hostels zijn er in de bossen te vinden. Je kamer/hut stelt niet veel voor met een buiten-wc, maar slapen in een bos met toekans en apen om je heen is wel heel leuk!

Leestip: Calakmul, een indrukwekkende Maya stad en wat Elisa betreft de allermooiste!

Mooiste Maya tempels

Tikal

Mijn volgende Maya halte was Tikal, in Guatemala. Vanaf Palenque kun je er per bus in 10 uur komen. Mijn route ging eerst nog langs andere plaatsen, daarover een andere keer meer. De indrukwekkende ruïnes van Tikal zijn het beste te bereiken vanaf Flores, een klein en charmant plaatsje op een uur afstand. Tikal zou de grootste Maya stad zijn geweest en hoort daarom zeker in het lijstje met de mooiste Maya tempels. Veel ruïnes zijn nog verborgen en archeologisch speurwerk levert nog steeds nieuwe vondsten op. Daardoor voel je je als bezoeker een beetje een ontdekkingsreiziger. Ook hier mag je de tempels beklimmen. Er zijn ook trapleuningen voor wat steun. Het uitzicht bovenop de tempels over de toppen is adembenemend.

tikal

Tulum

Na Tikal kwam ik weer eerst langs wat andere plaatsen voor ik bij mijn laatste historische Maya stad uit kwam. Tulum, een unieke Maya stad aan zee. De ligging maakt de ruïnes meteen extra bijzonder. De lichte stenen van de ruïnes springen er uit tegen de strak blauwe hemel en de azuur blauwe zee. En om zelf even af te koelen duik je beneden bij de klif zo de zee in. Vanaf het prachtige hagelwitte strand kun je nog van het uitzicht op de ruïnes genieten.
Vanaf Tulum bereik je in ongeveer 2 uur Cancún en dan is het rondje weer rond.

Mooiste Maya tempels

Over de Maya’s is een hoop te ontdekken. Door je voor je reis in te lezen, al is het maar een beetje, verandert een hoopje stenen in een voormalige tempel en komen de Maya steden meer tot leven. Gelukkig zijn er ook nog heel wat gebouwen goed bewaard gebleven die van zichzelf al tot de verbeelding spreken.

Praktische informatie over de mooiste Maya tempels

Er zijn nog veel meer oude Maya steden in het gebied. Je kunt vooral in Mexico er gemakkelijk zelf met een huurauto reizen. De ruïnes staan met speciale borden goed aangegeven. En zo kom je misschien ook nog in wat minder bekende, maar daardoor niet minder mooie oude Maya steden. Voor bovenstaande Maya plaatsen wordt entree gevraagd.

De beste reistijd om de mooiste Maya tempels in Mexico en Guatemala te bezoeken is december tot en met mei.

Ben je ook zo enthousiast over Midden Amerika? En meer op zoek naar natuur en wildlife? Lees dan eens de prachtige reisroute door Costa Rica van Anouk of de mooiste plekken in Costa Rica.