Ik stapte het kleine vliegtuig uit en liep naar de ingang van het vliegveld bij El Calafate. Meteen voelde ik de ijzige wind in mijn gezicht. Dit was wel even anders dan het warme zonnige noorden van Argentinië waar ik vandaan kwam. Brr! Niet veel later arriveerde ik in mijn hostel, waar ik binnen lekker kon opwarmen met warme maté die de andere reizigers ronddeelden. Om vervolgens uit het raam te kijken en de rauwe natuur van Patagonië te zien. Wow!
Dat wow-gevoel bleef me tijdens mijn hele verblijf in Patagonië bij. Wat een bizar mooie omgeving is dat. Ongekend en niet te vergelijken met andere bestemmingen.
Voornaamste bezienswaardigheden Patagonië
Patagonië wordt het ruige zuiden van Argentinië genoemd. Niet zo gek, want het is nogal een contrast tussen het jungle-achtige Iguazu of de wijnvelden in het midden van het land. Eigenlijk kun je het beter het ruige zuiden van de wereld noemen. Want ga je naar Ushuaia, dan ben je echt op het meest zuidelijke punt van de wereld. En dat is natuurlijk al een bezienswaardigheid op zich. Met een boottocht kun je hier op zoek naar zeeleeuwen.
Een andere bekende bezienswaardigheid in Patagonië is de iconische Perito Moreno-gletsjer. Deze strekt zich uit over 250 vierkante meter. Eerst vaarde ik met een rondvaartboot er langs. Dan zie je de gletsjer van een afstand en besef je eigenlijk amper hoe groot deze gletsjer is. Pas toen ik te voet over de vlonderpaden langs de gletsjer wandelde, zag ik hoe immens groot die werkelijk is. En juist toen brak er een stuk van de gletsjer af, een luide knal gevolgd door luid gedonder. Weer zo’n “wow”!
Nog een bezienswaardigheid die je absoluut wilt bezoeken is het Fitz Roy massief. De beste uitvalsbasis hiervoor is het kleine stadje El Chaltèn. Vanuit hier kun je diverse wandelingen maken met panoramische uitzichten op de bergtoppen of helemaal naar de toppen toe. Dus voor ieder niveau wat wils.
En als laatste tip ik Bariloche. Dit ligt in het noorden van Patagonië en is daarom goed te combineren met de andere tips. Deze stad ligt aan het Nahuel Huapi-meer en in het gelijknamig Nationaal Park met nog veel meer meren. Dit NP biedt ook weer veel wandelmogelijkheden en vaak net wat toegankelijker dan op de andere plekken. Ook is er een kabelbaan die je omhoog brengt. En de stad zelf is erg charmant om te bezoeken.
Patagonië vanuit Chili
Hoewel ik Patagonië zelf enkel vanuit de Argentijnse kant heb bezocht, wil ik ook graag een tip delen voor de Chileense kant. Namelijk Torres del Paine, het bekendste gebied in deze regio. Ook hier word je omringd door dramatische bergtoppen, panoramische uitzichten die nooit gaan vervelen en oneindig veel wandelmogelijkheden. Veel reizigers maken dan ook vanuit de Argentijnse kant hier de oversteek naar Chili.
Een van de meest favoriete excurises hier is een meerdaagse trekking. Je gaat als het ware en onder begeleiding echt op expeditie. Zo in de ijskoude en rauwe natuur kom je niet vaak!
Rondreis door Zuid-Amerika
Door een combinatie van Argentinië en Chili te maken creëer je een rondreis door Zuid-Amerika. Vanuit het koude Patagonië kun je weer verder reizen door het bruisende Chili. Want ook dat land heeft veel variatie en weer totaal andere landschappen dan die je in het zuiden leert kennen. Denk bijvoorbeeld aan pampa’s en ranches met cowboys en aan oneindige wijnvelden.
Tijdens één van mijn andere reizen heb ik ook een stukje van Chili mogen ontdekken. De hoofdstad Santiago de Chili ligt ongeveer halverwege het land en vormt het meest bruisende centrum van het land. Rondom het centrale plein Plaza de Armas vind je de meeste historische panden. Een andere tip is om de heuvel Cerro San Cristóbal op te gaan voor een fantastisch uitzicht over de stad en het Andes gebergte.
Ook elders vond ik die bruisende vibe, zoals in La Serena aan de kust. Dat was meteen een mooie gelegenheid om aan zee te chillen en ween welkome afwisseling na al het wandelen. De Atacama woestijn, weer net wat noordelijker, is dan ook weer een totaal andere omgeving. In plaats van surfen op zee kun je dat hier van de zandduinen doen. Dit alles samen maakt Chili ook een enorm gevarieerd land. En in het noorden kun je ook weer eenvoudig doorreizen naar Bolivia of Peru en zo je rondreis door Zuid-Amerika nog verder vorm geven.
Praktische tips voor je rondreis door Argentinië en Chili
Kies je voor bestemmingen zoals Argentinië en Chili, dan ben je dus verzekerd van een rondreis door Zuid-Amerika met enorm veel diversiteit. Graag geef ik je enkele praktische tips om in je voorbereiding mee te nemen.
De afstanden zijn enorm. Echt enorm. Van Nederland naar Spanje rijden is er niks bij. Trek er daarom genoeg tijd voor uit. En denk na over hoe je je in het land gaat verplaatsen. Er is een sterk busnetwerk, ook voor lange afstanden. Je kunt dan kiezen voor cama of semi-cama, dus een stoel die vrijwel helemaal of gedeeltelijk plat kan, zodat je goed kunt slapen. Wil je liever sneller van a naar b, dan is vliegen de beste optie.
De taal in Argentinië is Spaans (of eigenlijk een eigen versie, Argentijns) en in Chili spreekt men ook Spaans. Natuurlijk spreken veel mensen Engels, vooral jongeren. En toch vond ik het erg handig een woordje Spaans te spreken. Vooral op wat meer afgelegen plaatsen komt dat goed van pas. En in de afgelegen plaatsen heb je niet altijd internet (dus geen Google om je te helpen).
Dan ten slotte je kleding. Zorg voor goede bergschoenen en neem laagjes mee. Ik raad je thermokleding aan voor onder je gewone kleding voor in Patagonië. Vergeet ook niet wat t-shirts, want hoe noordelijker je komt, des te warmer het zal zijn. Dus eigenlijk heb je alles nodig van een zonvakantie tot een wintersport.