Ik hou van de zomer. Doe mij maar een stralende zon, teenslippertjes aan en zonnebril op en ik ben helemaal gelukkig! Nu het weer kouder begint te worden, denk ik nog meer dan anders terug aan paradijselijke stranden. Om die tropische gedachte een beetje vast te houden, dit zijn drie van mijn favoriete stranden.

San Blas archipel

De San Blas eilanden zijn 357 idyllische eilanden die voor de kust van Panama in de Caribische zee liggen. De meeste eilanden zijn hoopjes zand met wuivende palmbomen waar je in een kwartiertje omheen bent gelopen. Ongeveer 40 eilanden worden bewoond door Kuna indianen, waarvan weer slechts enkele een dorp vormen. De meeste eilanden bestaan uit een paar rieten hutjes. Je kunt vanaf Panama City zeiltochten boeken langs de eilanden en ook per zeilboot doorreizen naar Colombia. Ook kun je met een 4×4 Jeep over een vrij heuvelige weg naar de kust en met een bootje naar één van de eilanden.


Ik verbleef op eiland Narasgandup. Via internet zijn rieten hutjes te reserveren. Het is daar niet goedkoop, via booking.com boek je voor 260 US Dollar voor een tweepersoons hut met badkamertje en balkonnetje. Maar al het eten en water is inclusief. Bovendien brengen de Kuna’s je iedere dag naar een ander eiland om te snorkelen, bijvoorbeeld naar starfish island, waar je meer zeesterren ziet als ooit tevoren. Er zijn ook hostels op de eilanden te vinden die aanzienlijk goedkoper zijn. Vergeet vooral geen snacks mee te nemen en je snorkelspullen, want dat kun je daar niet kopen. Oh ja, en je zaklamp. Be prepared voor totale rust zonder internet, telefoonbereik en veelal zonder stroom.
starfish

Gili Nanggu

Deze onbekendere gili is een adembenemend mooi bounty eiland en ligt ten zuidwesten van Lombok. De meeste bezoekers (en dat zijn er nu gelukkig nog niet zoveel) komen een dagje. Er is een restaurant dat traditioneel Indonesische lunch serveert. Tegenwoordig zijn er ook enkele hutten om te overnachten. Eigenlijk heb je er niets anders nodig dan je handdoekje, zonnebrandcrème en snorkelspullen om er een geweldige dag van te maken.

Ook leuk: tips voor een geweldige tijd op Lombok
Nanggu

Tulum

Dit strand in Mexico is vooral bekend van de Maya tempels aan het strand. Voor mij is het een van de mooiste stranden ter wereld. Hagelwit poederachtig zand, kraakheldere blauwe zee, en dan ook nog eens die mooie Maya tempels in zicht, werkelijk prachtig! De meeste bezoekers gaan vanuit Tulum pueblo naar het strand (vlakbij het centrum). Het strand bij de tempels is vele malen mooier en rustiger. Neem wel zelf je eten en drinken mee, want er zijn geen restaurantjes daar in de buurt.

Wat zijn jouw favoriete paradijselijke stranden?