Onze reis naar Istrië was nogal spontaan ontstaan. Hoe mooi we Slovenië ook vonden, we wilden onze reis met iets meer zon afsluiten. En daar weet het Kroatisch schiereiland wel van! Dat er dan ook nog eens een prachtige stad is met bijzondere plekken, maakt ons verblijf nog completer. Pula is werkelijk prachtig! En ik deel de mooiste bezienswaardigheden in Pula met je.

Romeins amfitheater

Ik kan niet anders dan beginnen met het Romeinse amfitheater. Wauw! Het eeuwenoude bouwwerk is een van de vijf grootste nog staande amfitheaters. Degene die mij al wat langer volgen, weten vast wel van mijn grote liefdes voor de Romeinse tijd. Je kunt je mijn enorme enthousiasme dan vast wel voorstellen, toen ik door de poort naar binnen liep.

De ingang is de voormalige toegang van de gladiatoren die in deze arena vochten. Vervolgens heb je meteen een mooi overzicht over het gehele bouwwerk. Er worden nog wel eens muzikale shows gegeven, dus een modern podium ontsiert het middenveld een beetje, maar daar let ik verder niet op. Ik zie vooral weer beelden voor me van vervlogen tijden.

Wat deze arena zo bijzonder maakt, is dat de vier torens in meer en mindere maten nog te zien zijn. Vanaf die torens werd vroeger geurend water over de bezoekers gesprenkeld ter verkoeling. Die verkoeling kon ik ook wel gebruiken, want de zon begint steeds warmer te branden.

Tip: hier vind je fijne campings in Istrië en andere delen van Kroatië

Via trappen kom je onder het arena veld, waar het een stukje koeler is. Daar zie je de grote gemalen waar olijfolie mee werd geperst en de grotere kruiken waar het in werd bewaard. De gladiatoren werden met olie ingesmeerd voordat ze op gingen.

Voor slechts 50 Kuna (2019) heb je toegang tot dit prachtige bewaard gebleven amfitheater. Wat mij betreft echt een hoogtepunt van alle bezienswaardigheden in Pula en zelfs van onze reis door Istrië. Je kunt het ook vanaf het water tijdens een boottocht zien.

Ook leuk om te lezen: de mooiste bezienswaardigheden in Rome

Romeinse Forum

De stad heeft nog meer overblijfselen van de Romeinse tijd, namelijk de Forum met daaraan de tempel van Augustus. De straat met de grote stenen blokken loopt ietswat onhandig met een kinderwagen. Gelukkig hadden we voor kleine Mats toch al de draagzak bij voor in het amfitheater.

In de kleine tempel kun je voor 10 Kuna (2019) wat beelden bekijken. Ik vond vooral door de straten wandelen de moeite waard. Her en der zie en ook mooie balkonnetjes en sierlijke kozijnen.

Venetiaanse citadel

Ongeveer in het midden van het oude centrum op een heuvel vind je de Venetiaanse citadel. Ik vond het wel bijzonder om zulke historie te zien van de tijd dat de stad Venetië nog zoveel macht had. De citadel bood bescherming, doordat men andere (mogelijke indringers) al van ver kon zien aankomen over land of over zee. En bij gevaar konden de mensen achter de dikke muren schuilen. Tegenwoordig vind je er een maritiem museum.

Wij zijn er niet binnen geweest. Als je om de muren heen loopt, kom je op een punt met schitterend uitzicht op de stad en op het amfitheater.

Dat was een mooie afsluiting voor ons bezoek aan de mooiste bezienswaardigheden in Pula. Onderweg terug naar de auto pikten we nog een lekker ijsje mee.

Voor een bezoek aan alle bezienswaardigheden in Pula heb je aan één dag voldoende en ook nog ruim de tijd voor pauzes op een van de vele terrasjes. Parkeertip: onze auto stond bij de haven. Vanaf daar is het een kleine tien minuten lopen naar het amfitheater, maar er was geen file om er te komen en genoeg plek. Wel moet je met muntgeld betalen.

De beste reistijd voor een bezoek aan Pula is in mei, juni, september en oktober. In juli en augustus is het vaak heet, maar wel te doen, en natuurlijk een stuk drukker met toeristen.

Zin gekregen in een reis naar Pula, of misschien wel een rondreis door Kroatië? Je vakantie in Kroatië stel je hier samen.