My dearest Ljubljana. Wat heb ik het daar naar mijn zin gehad. En wat heb ik er genoten van heerlijk eten! Ik stond versteld van de ruime vegetarische keuze en de wijze waarop vrijwel overal aandacht is voor biologische ingrediënten. Niet zoals in Nederland, waarbij biologische of vegan maaltijdjes prominent als reclame gebruikt worden en soms meer weg hebben van een hype dan van een oprechte overtuiging. Nee, in Ljubljana is het eigenlijk gewoon normaal.

Naast een overvloed aan bio en vega gerechten geeft vrijwel iedere menukaart ook nog eens inzicht in de allergenen per gerecht. En zelfs ijs is veelal met 100% natuurlijke ingrediënten. Verantwoord, informatief, leuk. Maar het allerbelangrijkste: het moet natuurlijk lekker zijn! En of je nou wel of niet bij ingrediënten stil wilt staan, lekker eten en drinken kun je in Ljubljana volop! Dit zijn mijn favoriete tentjes!

Strelec is zonder meer het meest bijzondere restaurant in Ljubljana. Alleen de locatie is al adembenemend mooi. Een van de torens van het Ljubljanski Grad huisvest deze eetgelegenheid. Bij mooi weer zit je buiten en kijk je vanaf de kasteeltuin over de stad uit. De chefkok is opgeleid bij Noma in Denemarken, naar men zegt het beste restaurant ter wereld. Dineren bij Strelec is een waar feest voor al je zintuigen.

Ook leuk: op avontuur door de Tolmin kloof

De wijze waarop de gerechten worden gepresenteerd, de verrassende smaak combinaties, over alles is tot in de puntjes nagedacht om je een culinaire topavond te bezorgen. Denk bijvoorbeeld aan een voorgerecht met tomatenijs. Of Poor Man’s Bread, de naam doet anders vermoeden, want deze grote aardappel gevuld met een gepocheerd ei en omgeven door truffelsaus is echt zalig!

ei

Dan ben je misschien een tikkeltje bezorgd om de prijs. Die valt echt reuze mee! Voor vier gangen voor twee personen inclusief goede wijn ben je ongeveer 150 Euro kwijt.

Iedere vrijdag in maart t/m oktober is er de food markt Open Kitchen op het centrale marktplein, waarbij vooraanstaande en minder bekende restaurantjes hun gerechten presenteren. Sloveens, burgers, Indiase curries, Thaise noodles, Italiaanse pasta’s, je vindt er echt vanalles. En veel vega. Je kunt langs verschillende stalletjes shoppen en ergens op de trappen of in de gezellige zitjes alles opsmikkelen.

markt

Aan de Ljubljanica rivier vind je verschillende restaurants. Een ervan, Stara Macka, zit vlakbij de Drie Bruggen en serveert vooral traditionele Sloveense gerechten. En een bezoek aan Slovenië is natuurlijk niet compleet zonder een kennismaking met de eigen keuken. Daarvoor is dit echt een aanrader. Vooral de kruidige yoghurt saus bij gerechten is erg lekker!

Lees ook een dagtrip naar de Vintgar kloof

diner

Vind je de rivier ook zo gezellig en ben je op zoek naar een lichte lunch of snack. Probeer dan eens de rollen gevuld met o.a. kaas bij Divine, dat een stukje verderop zit.

Terug naar de Drie Bruggen en aan de overkant van de rivier vind je Cacao. De ijscoupes zijn geweldig en zo groot, dat je hem best kunt delen. Wil je een wat gezonder alternatief, ook de (detox) smoothies zijn erg lekker.

cacao

Bij de Drie Bruggen op het plein is Tromostovje (betekent Drie Bruggen) een aanrader voor de avond. Lekkere ijscoupes, verrassende cocktails en gezellige live muziek.

plein

De hoge toren Neboticnik is wat verder uit het centrum, maar het uitzicht vanuit het restaurant vanaf de bovenste verdieping is de wandeling wel waard. En de taarten…. Jammie!! Ook de ijskoffie is een aanrader!

toren

Ben je vlakbij de oude fietsenfabriek, dan is Kavarna Rog een aanrader. Lekkere koffie, maar hier is het vooral het mooie interieur dat de show steelt.

rog

Ljubljana was een waar smaakfestijn voor mij. En dat maakt een citytrip voor mij altijd compleet. Reizen en eten gaan wat mij betreft heel goed hand in hand. Een fijne overnachting erbij maakt je citytrip compleet. Deze zoek je het makkelijkste op booking.com.