Het wolkendek breekt open en de zon begint te schijnen precies wanneer we aankomen bij GastroFarm Op Oost op Texel. Dat belooft veel goeds voor het weekend weg in de natuur. Ik stap uit en loop het terrein van de authentieke Texelse stolpboerderij op. De kippen en een bijzondere zwarte haan komen me gezellig tegemoet gelopen. Mats vindt de kippen natuurlijk helemaal leuk. Valerie, de gastvrouw, ontvangt ons en brengt ons naar onze kamer. Correctie, suite. We verblijven namelijk in de prachtige Tuin Suite Superieur. Oftewel een ontzettend mooie, ruime en lichte suite met uitzicht over de landerijen en de waddendijk.

Luxe suite op Texel

De luxe suite van GastroFarm Op Oost bevindt zich aan de zuidkant van de boerderij. De kamer heeft een zitje, een open kast met koffie- en thee faciliteiten en een lounge gedeelte met slaapbank. Er is voldoende ruimte voor een kinderbedje, oftewel de mini farmer, zoals kinderen hier op GastoFarm Op Oost liefkozend worden genoemd.

uniek overnachten Op Oost Texel in de natuur

En ons bed? Dat ligt zalig! Het bed is extra breed (1.80 m) en ligt heerlijk zacht. Niet alleen je verblijf bij Op Oost op Texel is in de natuur, je slaapt ook op een stukje natuur. De COCO MAT bedden zijn namelijk volledig van natuurlijke materialen gemaakt. Ook opvallend is dat de andere spullen in de suite veelal van natuurlijke materialen zijn, zoals hout en bamboe.

De badkamer is stijlvol ingericht ingericht en heeft een regendouche. Er ligt een lekker ruikend zeepje bij de mooie wastafel. Deze Farm Soap is door GastroFarm Op Oost zelf gemaakt met kruiden uit eigen tuin, dus puur natuur. Deze mag je meenemen als fijn aandenken aan het verblijf. En je kunt de zeep online kopen via de webshop van GastroFarm Op Oost.

Slapen vlakbij het wad op Texel

Vanuit onze suite kijken we uit over de natuur van Texel en we zien de waddendijk. Het wad ligt niet ver van GastroFarm Op Oost vandaan, slechts 150 meter lopen. Daarom besluiten we onze spullen in de suite te laten en meteen naar het wad te lopen.

Na enkele minuten lopen staan we op de waddendijk. Het uitzicht over het wad overweldigt me. Het is hier opeens zo stil. Zelfs windstil. Het enige dat ik hoor zijn de golven van de Waddenzee voor me. En in de verte een vogel of eend. Hier op Texel voelt het als het einde van de wereld, de perfecte plek om helemaal tot rust te komen in de natuur.

uniek overnachten Op Oost Texel in de natuur

Er loopt een fietspad langs de kustlijn waar we een stukje over wandelen. Maar niet te lang. De zon gaat onder en we willen op tijd terug zijn voor het Inroom Dining van het restaurant van GatroFarm Op Oost: Kook Aterlier.

Culinair genieten op Texel

Nu het restaurant Kook Atelier van GastroFarm Op Oost helaas door de maatregelen niet open mag zijn, hebben ze er iets slims opgevonden. En een geweldig idee vind ik: Inroom Dining. De gastheer, Joram, is haast een kunstenaar te noemen met smaken. Alle gerechten van Kook Atelier zijn geïnspireerd op de natuur. De ingrediënten komen van dichtbij, bijvoorbeeld van het wad of uit de eigen pluktuin van GastroFarm Op Oost. De slogan Served by nature past daar dus perfect bij. Tijdens ons diner krijgen we zes verschillende smaakmomenten om te delen. Een waar festijn voor onze smaakpapillen!

uniek overnachten Op Oost Texel in de natuur

Het verrassingsmenu van Kook Atelier met gerechten die passen bij het seizoen verrast en verwondert me op een unieke wijze. Wij houden zo nu en dan heel erg van culinaire hoogstandjes. En ik kan je eerlijk vertellen, dit diner bij GastroFarm Op Oost staat in mijn top 3 van beste, meest verrassende, unieke en lekkere ooit! De gerechten zien er ten eerste al prachtig uit. Maar de smaakcombinaties, nog niet eerder heb ik de smaken uit de zee zo bijzonder geproefd. Echt geweldig!

Oesters rapen op Texel

De volgende morgen hebben we onze wekker gezet, zodat we met laag water op pad kunnen met de oesterman van GastroFarm Op Oost. We gaan namelijk oesters rapen. Want als je oesters voor ontbijt wilt, moet je ze zelf rapen. Nee hoor, maar toevallig is het vroeg in de morgen laag water. Dus een goede reden er op tijd uit te gaan.

De oesterman wacht al op ons bij het restaurant. Samen met een andere gast van Op Oost lopen we naar het wad. Onderweg vertelt de oesterman over Texel, waar hij inmiddels al ruim veertig jaar woont. Waar we op dat moment lopen, was jaren terug nog geen land. Vandaar dat er hier end aar landdijken zijn. Daar was vroeger wel de kust, maar met de dijken is het land steeds een stukje groter gemaakt. Achter de waddendijk wandelen bij naar beneden naar het wad.

uniek overnachten Op Oost Texel in de natuur

Het wad ziet eruit als een lopend buffet. De grond is namelijk bezaaid met kokkels, mosselen, zeewier en oesters. Na wat uitleg over de oesters en hoe ze hier groeien mogen we zelf gaan rapen. Ik vind een paar hele mooie exemplaren. De oesters die goed zijn om te eten verzamelen we in een emmer. En natuurlijk proeven we er ook eentje. Heerlijk!

Ontbijt in de suite

Na ongeveer een uurtje wandelen we weer terug naar GastroFarm Op Oost. Niet lang daarna staat picknickmand met het ontbijt voor onze deur. En na het zien van al dat lekkers op het wad heb ik ook wel trek gekregen. Dus we nemen de mand mee naar binnen en gaan lekker ontbijten.

De mand met ontbijt blijkt gevuld met de lekkerste dingen. Zoals verse croissantjes, brood met Texelse kaas, yoghurt en verse jus d’orange. Een goed begin van weer een nieuwe mooie dag! Het ontbijt wordt momenteel op zaterdag en zondag op je kamer geserveerd en in de vakanties.

Uniek overnachten op Texel bij GastroFarm Op Oost

GastroFarm Op Oost bestaat uit een boutique hotel met twaalf suites en een restaurant dat Kook Atelier heet. Het boutique hotel van Op Oost heeft acht verschillende soorten accomodaties. Wij verbleven in de Tuin Suite Superieur. Deze is geschikt voor twee volwassenen en eventueel twee kinderen. Er zijn ook andere tuinsuites aan de zuidkant van de stolpboerderij, iets kleiner, maar allemaal met het fantastische uitzicht op de landerijen van Texel. Een één van de suites is gekoppeld te boeken met de Tuin Suite Superieur, zodat je met vier volwassenen kunt verblijven of met kinderen een familiekamer op Texel kunt boeken.

Daarnaast zijn er Farm Suites op de eerste etage van de stolpboerderij. Dit zijn mooie intieme suites met uitzicht over Oost of zelfs vrijwel helemaal rondom. In de historische wierschuur zijn Wierlodges gecreëerd. Vanaf de eigen veranda geniet je van het uitzicht op de tuin van GastroFarm Op Oost.

uniek overnachten Op Oost Texel in de natuur
uniek overnachten Op Oost Texel in de natuur

Gastrofarm Op Oost heeft ook nog eens een heerlijke tuin. Vanaf de schommelbank of schommelstoel kom je helemaal tot rust op Texel. Terwijl de kippen en de pauwen rond scharrelen. (Goed om te weten, de haan is lui, die kraait namelijk niet in de ochtend.)

Rust in de natuur op Texel

Naast de prachtige suites en lodges en het voortreffelijke eten kom je bij GastroFarm Op Oost ook helemaal tot rust in de natuur op Texel. Dat begint al in de fijne tuin. Maar andere uitstapjes op Texel zijn nooit ver weg. Bijvoorbeeld struinen door het schitterende natuurgebied De Slufter, op een kwartiertje rijden afstand. Of een wandeling door het gebied de Hors of de Bollekamer. Voor kinderen is het Sommmeltjespad erg leuk om te wandelen. Dat is een natuurleerpad bij De Koog. Ook zijn er enorm veel fietsroutes op het waddeneiland. En sommige dingen mag je gewoon niet missen tijdens een bezoek aan Texel. Zoals een bezoek aan de iconische vuurtoren van Texel in De Cocksdorp.

uniek overnachten Op Oost Texel in de natuur

GastroFarm Op Oost ligt in het kleine plaatsje Oost vlakbij het iets grotere plaatsje Oosterend. En die plaatsjes liggen – je raadt het al – in het oosten van Texel. Op Oost ligt echt op het uiterste puntje van het waddeneiland. Vanaf de boot rij je er in ongeveer 20 minuten naar toe. Je kunt gratis parkeren bij de GastroFarm. Iedere suite en lodge heeft een eigen parkeerplek.

Coronaproof weekend weg op Texel

Bij GastroFarm Op Oost kun je met een gerust hart coronaproof een weekend weg. Alle suites en lodges hebben een eigen toegang. Het ontbijt wordt voor je deur geserveerd, net als de gerechten van Inroom Dining. Op Oost heeft daarnaast verschillende tips voor restaurants die aan je deur bezorgen. Op deze manier kun je dus zelfs in deze tijd heerlijk genieten en helemaal tot rust komen in de natuur op Texel. Mocht je een test nodig hebben, dan kun je naar een spoedteststraat.

Bijzonder overnachten

Wil jij ook tot rust komen in de natuur op Texel of een andere bijzondere overnachting in Nederland? Het is wat mij betreft een van de beste manieren om te onthaasten.

Ben jij al eens op Texel geweest?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Ik ben uitgenodigd door GastroFarm Op Oost om te komen overnachten en zoals altijd geef ik mijn eerlijke mening.