Het is februari. Om warm te blijven, duik ik met mijn gezicht in mijn sjaal. De wind speelt met de haarplukken die onder mijn muts vandaan komen. Ik ben blij dat ik mijn wandelschoenen heb meegenomen. Want hier zijn kilometers mooie paden te bewandelen over heide en door de duinen, tot aan de vuurtoren toe. Ik heb het natuurlijk over Texel!

Het Waddeneiland is super leuk voor jong en oud en er is een hoop te doen. Ik was er met mijn moeder, Remco en Mats en zet de leukste uitjes op Texel voor je op een rij.

Ecomare

Een bezoek aan Texel is niet compleet zonder een bezoek aan Ecomare. De vrolijke bruinvissen en de zeehondjes met superschattige ogen zijn leuk voor jong en oud. En je ziet ze van dichtbij. Op verschillende tijden zijn er voedermomenten. Dan vertellen de verzorgers ook meer over deze en de andere bewoners. Verder is er een soort museum dat je meer informatie geeft over de Waddenzee en Texel.

Entree kost € 9,50 voor kinderen van 3 tot 13 jaar en € 13,50 voor volwassenen. Als je online kaartjes koopt, krijg je 5% korting.

De vuurtoren

Het is een klim van zes verdiepingen via trappen en die is het absoluut waard. Vanaf de vuurtoren in het noorden van het eiland heb je namelijk een onwijs mooi uitzicht over de omgeving. Dit is de enige vuurtoren in Nederland waar je aan drie kanten over zee uitkijkt. Met mooi weer zie je zelfs Vlieland liggen.

Entree: € 4,50 per persoon. (kinderen tot 3 jaar gratis)

Nationaal Park Duinen van Texel

Het Nationaal park Duinen van Texel bij de Koog is adembenemend mooi. Nergens in Nederland is er op zo’n beperkte ruimte zoveel variatie in landschap te vinden. En er zijn allerlei manieren om het unieke stukje Nederland te gaan ontdekken. Kies je voor één van de 20 wandelroutes, pak je de fiets of ga je mountainbiken? Er zijn mogelijkheden voor jong en oud, voor actief en wat rustiger.

Oudeschild

Hier vind je de oude vissershaven van Texel. Naast bootjes kijken of een rondvaart maken kun je in dit kleine dorp heel goed vis eten. En het is een gezellig dorp om rond te wandelen.

De Texelse bierbrouwerij

Wanneer je op Texel bent, zul je het Texels speciaalbier zeker in de supermarkt en op de menukaarten zien. Dus proeven kun je in vrijwel iedere horeca gelegenheid. Wil je weten hoe het bier gebrouwen wordt, dan kun je een rondleiding volgen in de brouwerij in Oudeschild. Deze duurt ongeveer 45 minuten.

Kinderen tot 5 jaar zijn gratis, tot 17 jaar betaal je € 5,00 en volwassenen betalen € 12,50. De volwassenen krijgen een proefplankje en een origineel bierglas van Texels bier erbij.

Naar het strand

In welk seizoen je ook gaat, naar het strand gaan is altijd een goed idee. Met het warme weer vind je er verkoeling door het zeebriesje en het water. In de andere seizoenen kun je er heerlijk wandelen en uitwaaien. Er zijn meerdere strandtenten langs de westkust om een hapje en drankje te doen.

Er zijn legio mogelijkheden om te overnachten op Texel, van bungalows en appartementen tot leuke hotels. Met je gezin of met een groep vrienden. Bijvoorbeeld in een vakantiehuis op Texel voor 8 personen.

2019 – Kijk voor de actuele informatie over toegangsprijzen en –tijden op de websites van de genoemde uitjes.