De zomervakantie is begonnen! Ik vertrek al lekker op tijd naar mijn vakantiebestemming. Dit jaar niet al om 4 uur in de ochtend vertrekken, maar om 8 uur. Alhoewel ik pas vanaf 14.00 uur op de camping terecht kan, kan ik niet wachten om op vakantie te gaan. Dus vertrek ik op tijd. Texel is mijn eerste bestemming van de zomervakantie voor dit jaar. Eén week lang ga ik Texel als toerist ontdekken. Ik heb familie op Texel wonen en daar ken ik het eiland voornamelijk van, van de familiebezoekjes. Voordat ik naar de camping ga, breng ik dan ook een bezoekje aan mijn oom en tante. Ik krijg gelijk wat leuke tips mee voor de rest van mijn vakantie. Ik ga Texel met de fiets en te voet ontdekken!

De camping op Texel heb ik al tijdig geboekt, gezien de verwachting van drukte op het eiland tijdens de zomer en het beperkte betaalbare aanbod voor wanneer je alleen gaat kamperen. Ik ben uitgekomen op een boerderijcamping. Nog niet eerder heb ik op zo´n kleine camping gekampeerd, dus ik ben erg benieuwd hoe dat gaat bevallen. Ik heb gekozen voor minicaming Weilust net onder Cocksdorp.

Bij aankomst word ik ontvangen door de dochter en kan ik gelijk naar mijn plekje. Ook de elektrische fiets – welke ik vooraf had geboekt bij Fietsen op Texel – stond klaar.

Als je naar Texel gaat, kan je ook voor de auto een parkeervignet kopen, deze kost € 20,- per week. Doordat ik een elektrische fiets had gehuurd, heb ik geen gebruik van het vignet en van mijn auto hoeven maken.

kamperen Texel

Naar Oudeschild

Na een eerste nacht op de camping stap ik de volgende ochtend op de fiets richting Oudeschild. Wat heerlijk zo´n elektrische fiets! Ik heb van mijn familie al vernomen dat het nogal eens kan waaien op Texel en dat daarom een elektrische fiets fijner is dan een gewone fiets. Nu is het gelukkig zonnig en rustig weer, maar desondanks heerlijk om ondersteuning bij het trappen te hebben. Bij de fiets heb ik ook een fietsroutekaart gekregen, erg handig!

Na een lekker fietstochtje langs de weilanden met Texelse schapen kom ik aan in Oudeschild. Van mijn oom en tante heb ik de tip gekregen om naar museum Kaap Skil te gaan. In de Gouden Eeuw lag aan de zuidoostkust van het eiland ’s werelds belangrijkste ankerplaats, ook voor de VOC. Soms lagen er wel honderd schepen. De geschiedenis hiervan vind je terug in het museum, evenals de schatten die zijn opgedoken uit zee.

Daarnaast is er een klein openluchtmuseum waar een aantal huisjes te bekijken zijn. Wat woonden men klein vroeger! Ook is er een stukje juttersmuseum te vinden. Erg leuk om te zien wat er allemaal is aangespoeld op de stranden van Texel. En toch ook wel confronterend om te zien hoeveel troep de mens achterlaat in de natuur.

Leestip: een weekendje weg naar Terschelling

Na mijn bezoekje aan het museum is het lunchtijd. Naast het museum zit een vishandel en hier heb je hele lekkere vis. Ik heb genoten van een mini vis proeverijtje. Ik loop een rondje door de haven. Wat is het heerlijk om de bedrijvigheid in een haven te zien. Voor kinderen is het erg leuk om hier krabben te vangen. Setjes voor het vangen van krabben zijn overal te koop.

Ik fiets verder via de de zuidkant van Oudeschild over het Skillepaadje richting Den Burg . Het skillepaadje staat bekend als één van de mooiste fietspaden op Texel. En het is wat mij betreft ook zeker de moeite waard om via dit paadje naar Den Burg te gaan.

In Den burg loop ik een rondje door het centrum. Even lekker winkeltjes kijken. Daarna ga ik weer terug naar de camping.

Wadexcursie vanaf Texel

Bij een bezoek aan Texel als toerist kan een wadexcursie niet ontbreken. Mijn excursie heb ik al voor mijn vakantie geboekt vanwege de beperkte beschikbaarheid. Zo ben ik zeker van een plekje. Ik heb gekozen voor een excursie via de Vriendschap. De boot vertrekt van de steiger tussen de vuurtoren van Cocksdorp en Cocksdorp zelf.

Wat ik al geweldig vind voordat de excursie begint, is de locatie. De steiger is een houten steiger die mij een verre reizen gevoel geeft en op het strand staan schattige strandhuisjes. Ik ben al op tijd naar de steiger gegaan, omdat ik op die manier nog leuke foto´s kan maken voordat de overige passagiers en strandgasten komen.

Na een klein stukje varen komen wij aan bij een zandplaat die bij eb droog komt te liggen. In de verte ligt een groep zeehonden heerlijk te genieten van de zon. Op de zandplaat staan gidsen klaar die alles kunnen vertellen over de diertjes die in het zand leven. Er staan schepnetten, emmers en harken klaar waarmee je zelf je avondmaaltje kokkels bij elkaar kunt sprokkelen. Vooral voor kinderen is dit erg leuk om te doen.

De zandplaat waar ik op sta, is erg groot. En doordat mijn groep de enige op de zandplaat is, kun je ook echt de grootsheid voelen. Aan de ene kant zie ik in de verte de vuurtoren van Cocksdorp en aan de andere kant zie ik alleen de zandplaat.

Texel

De vuurtoren van Cocksdorp

De volgende dag stap ik weer op mijn fiets en rij ik eerst naar de vuurtoren bij Cocksdorp. Helaas is de vuurtoren tijdens mijn bezoek gesloten, maar ik besluit lekker het strand op te lopen om er foto´s van te maken. Het strand is hier heel erg breed. Ik ben niet eens helemaal naar de zee gelopen, zo breed is het! Na de gewenste foto´s gemaakt te hebben fiets ik over het fietspad door de duinen naar de Koog. Daar rijden geen auto´s, dus het is alleen jij op de fiets, duin op en duin af en de natuur om je heen…. En uiteraard wat andere fietsers.

De Koog is gezellig en ademt de sfeer van een echt stranddorp uit. Er zijn veel restaurantjes en barretjes en leuke winkeltjes. Na nog even bij paal 17 op het strand gelegen te hebben, fiets ik weer terug naar de camping. Bij paal 17 vind je trouwens Natuurmuseum en Zeehondenopvang Ecomare. Aangezien ik hier vroeger al veel ben geweest, heb ik een bezoekje hieraan deze keer overgeslagen. Maar ben je nog nooit op Texel geweest, dan is Ecomare zeker een bezoek waard!

Leestip: De leukste uitjes op Texel

Texel

De heide op Slufter

Net achter mijn camping ligt de Slufter, een bekend en mooi natuurgebied. Daar moet ik natuurlijk ook een bezoekje aan brengen om zelf te oordelen of het zo mooi is als men zegt. Tijdens mijn bezoek in augustus staat de heide in bloei. Mooie paarse bloemen maken het geheel nog mooier, want mooi is het!

Via een wir war aan paadjes kom je uiteindelijk bij de zee uit. Deze paadjes gaan langs de mooie heide, beekjes en waterstroompjes, een vogelgebied en duinen. Het kan soms modderig zijn op de paadjes, dus trek schoenen aan of loop op blote voeten. Kinderen kunnen naar hartelust rondrennen of door/over de waterstroompjes gaan. Wandelen door de Slufter is niet zomaar een wandeling. Het is een speelse, avontuurlijke wandeling door ontzettend mooie natuur.

Texel

Een wandeling bij Horsmeertjes

Met mijn oom en tante heb ik afgesproken te gaan wandelen in de omgeving van de Horsmeertjes. Voor deze wandeling, die 3 uur duurt, heb ik mijn wandelschoenen aangetrokken. Dat blijkt geen overbodige luxe. Via onverharde paden lopen wij door een mooi duingebied waar talrijke bloemen en planten groeien, bloeien en heerlijk ruiken. Het is er erg rustig. Wij komen weinig wandelaars tegen en dat terwijl het hoogseizoen was op Texel!

Na een tijdje wandelen door de begroeide duinen komen wij aan bij de zandduinen. Totaal ongerept en daar ligt ons wandelpad. Door het mulle zand is het wel even klauteren om de duin op te komen. En van daaruit is het goed kijken waar we heen moeten.

Texel

Alhoewel de paden zijn aangegeven middels paaltjes, kan de route soms moeilijk te vinden zijn. Omdat de paaltjes door opstuivend zand verdwijnen.

En na de zandduinen komen uiteraard het strand en de zee in zicht. Een uitgestrekt leeg strand ligt voor ons. Vanaf hier zie je zelfs Den Helder liggen. Nu wij er zijn, hangt er een donkere regenwolk boven Den Helder. Voor ons een mooi gezicht om die dreigende lucht te zien hangen, terwijl de lucht bij ons blauw is. Na een stuk over het strand te lopen komen wij aan bij een strandtent. Daar genieten we van een welverdiende versnapering. Het laatste gedeelte van de wandeling gaat weer door begroeide duinen en een stukje over een camping om weer bij de auto te komen. Moe maar voldaan keer ik weer terug naar de camping.

Texel

Kamperen en fietsen op Texel

Een boerencamping is mij goed bevallen. Vanwege de kleinschaligheid heb ik veel aanspraak op de camping. Elke dag is er wel het praatje over “wat ga jij doen vandaag” of “wat heb je gedaan”. Dat is erg gezellig, zeker wanneer je alleen gaat kamperen. Het zal dan ook niet de laatste keer zijn dat ik voor een boerencamping kies.

De elektrische fiets is mij ook goed bevallen. Ik fietste grotere afstanden dan ik met een normale fiets doe. En je kan op fietspaden komen zoals het skillepaadje en het fietspad langs de duinen waar je met de auto niet kunt komen. Je ziet meer van het eiland dan met de auto en je parkeert je fiets makkelijker in een centrum.

Al met al is het een heerlijke vakantie op Texel geweest!

Naast kamperen zijn er natuurlijk andere mogelijkheden om te overnachten op Texel. Zoals een B&B of bijvoorbeeld een gezellig vakantiehuis op Texel voor zes personen. En wist je dat je niet alleen op Texel kunt fietsen, maar ook op de fiets van Amsterdam naar Texel kunt?

Leestip: Praktische tips voor solo kamperen

Texel

Lijkt het jou wat om Texel te voet of op de fiets te ontdekken?