In deze tijd is het makkelijker dan ooit om samen op vakantie te gaan. Tickets kunnen last minute geboekt worden, er zijn altijd nog wel Airbnb’s beschikbaar voor meerdere personen, en groepskortingen komen vaak voor bij musea en natuurparken. Maar met z’n allen op reis gaan heeft ook zijn nadelen: je moet alles in overleg doen, je moet compromissen maken op waar je heen wilt en je moet rekening houden met wanneer iedereen überhaupt op vakantie kan. Op dat soort momenten zou je misschien wel zelf alleen op vakantie willen gaan… en waarom ook niet?

Een solo roadtrip?

Bij een roadtrip denk je misschien eerder aan een autovakantie met meerdere personen. Om de beurt rijden met de rest van je vrienden achterin of samen meezingen met de radio met je familie of gezin — het zijn toch wel vaste stapels bij een roadtrip. Maar een roadtrip kan ook heel goed in je eentje. Naast de duidelijke voordelen van zelf bepalen waar jouw reis heen gaat en hoe lang je erover doet, heeft alleen op reis gaan nog meer voordelen. Hierbij een paar op een rijtje.

Waarom een solo roadtrip een tof idee is

1. Absence makes the heart grow fonder

Natuurlijk is er niks mooiers dan samen met je geliefde of je gezin een mooie vakantieherinnering delen. Alleen kan vele uren bij elkaar zijn soms ook averechts werken: zoals het afgelopen jaar misschien ook wel duidelijk heeft gemaakt voor veel mensen, is het soms een beetje te veel om zo vaak en lang bij elkaar te zijn. En zoals het Engelse spreekwoord luidt: absence makes the heart grow fonder. Als je alleen op solo roadtrip gaan, geef je je naasten de mogelijkheid om je te missen. Na je vakantie zou je zien dat je elkaar alleen maar leuker vindt en de tijd samen nog mooier is. Vooral omdat je nu nog meer verhalen hebt om met ze te delen, het volgende voordeel.

2. Je hebt je eigen unieke verhalen om te vertellen

Ken je die avondjes met vrienden waarbij herinneringen aan vroeger worden opgehaald en leuke verhalen worden verteld? Over de vakanties samen bijvoorbeeld. Maar op een gegeven moment, na de zoveelste ‘weet je nog dat we naar dat ene mooie strand gingen?’, ben je toch gauw uitgepraat over die vakanties. Als je zelf alleen op reis bent geweest, heb je veel meer verhalen om te vertellen. In je eentje op reis gaat toch altijd gepaard met wat meer onverwachte dingen op je pad, en jij bent de enige die het verhaal daarover kan vertellen omdat niemand anders erbij was. Je hebt na zo’n solo roadtrip jaren materiaal om te delen met vrienden en familie. Bijvoorbeeld over die ene keer dat je in de berm terecht kwam omdat er een konijnenfamilie ineens over de weg heen kwam rennen.

En maak je geen zorgen, je hoeft niet te vertellen dat je eigenlijk wel degelijk hulp had van bijvoorbeeld de 24/7 beschikbare goedkoper autohuur-klantenservice bij het oplossen van dat ene probleem met je huurauto. Zulke autohuurbedrijven hebben als extra voordeel dat ook alle noodzakelijke verzekeringen, heffingen en pechdienst inbegrepen zijn in de prijs. En daar zit dan ook een onbeperkt aantal kilometers bij. Zo kun je nog zorgelozer zelf op vakantie en je focussen op het maken van verhalen voor later.

3. Meer leven in het nu

Eén van de grote voordelen van alleen reizen is dat je veel meer ziet. Of dat nu op nieuwe plekjes is waar je nog nooit geweest bent of op bekendere toeristenattracties, als je niemand bij je hebt om je af te leiden, zie je zoveel meer. Zo kun je bijvoorbeeld veel langer naar dat prachtige uitzicht over de rivier kijken waardoor je in de verte misschien wel kleine vogeltjes ziet badderen. Dit is toch een stuk lastiger als je wordt afgeleid door het geklets met je medereiziger. Ook als je op een lokaal marktje loopt, kun je in je eentje veel meer zien en meemaken hoe de lokale bevolking met elkaar omgaat en kun je dus echt hun cultuur ervaren. Je hebt namelijk meestal veel meer contact met ze als je in je eentje rondloopt dan met een groep.

Daarnaast kun je met een ware fotografenblik heel doelbewust naar je omgeving kijken en plaatjes schieten voor een mooi fotoalbum. Je kunt hiervoor een serieuze spiegelreflex-camera gebruiken, of voor de uitdaging van een vintage polaroid- of wegwerpcamera gaan. Maar dit kan natuurlijk ook gewoon met je smartphone. Je hebt deze waarschijnlijk meestal toch al bij je. Hoewel je natuurlijk nóg meer van het ‘hier en nu’ kunt genieten als je niet steeds kiekjes probeert te schieten, maar gewoon je apparaten eens uitzet en simpelweg het moment zélf beleeft!

solo roadtrip maken is tof
Pexels.com

Twijfels over een solo roadtrip?

Er zitten misschien ook wat nadelen aan het alleen op reis gaan. Zo is zelf navigeren en rijden tegelijk niet zo heel erg makkelijk om te doen. Ook als er iets misgaat met de auto, bijvoorbeeld een lekke band, is dat moeilijker om in je eentje op te lossen dan als je meerdere personen hebt die kunnen meedenken over een oplossing of aanpak hiervoor. En ook bij de voorbereiding denk je misschien in je eentje aan minder zaken dan als je met zijn tweeën of drieën je over de vakantieplannen buigt.

Geen twijfel nodig!

Het is ook best een beetje spannend om op alleen op reis te gaan, maar er zijn vele hulpmiddelen om die spanning te verminderen. Je kunt jezelf al goed voorbereiden door veel boeken te lezen en websites te bezoeken met informatie over het rijden in andere landen. Zo kun je in je eentje vooraf al genoeg informatie lezen zodat je niet van anderen afhankelijk bent. Ook op het huren van een auto kun je jezelf al goed voorbereiden.

Volgens Go autos auto huren bijvoorbeeld is het slim om voorafgaand aan het boeken vooruit te plannen met boeken, om extra verzekeringen of extra navigatieapparaten te vermijden en om vooral voorzichtig te rijden. Op hun website geven ze nog meer tips over het boeken van een auto zodat je goed voorbereid er eentje zelf kunt huren. En zelfs helpen je ze door het vergelijken van meer dan 1600 merken zodat jij gegarandeerd de laagste prijs voor de kwalitatief beste auto hebt. Je hebt dan ook veel minder kans op pech onderweg. Zoals je ziet, ook met de onverwachte problemen die je misschien op de weg tegen zal komen, kun je vooraf al rekening houden.

Solo roadtrip: here you come!

Dit waren nog maar een paar tips en voordelen van alleen op autovakantie gaan, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Ik hoop je met dit artikel in ieder geval wat geïnspireerd en geholpen te hebben. Boek je huurauto en hopelijk kun je gauw zo’n fantastische solo roadtrip een keertje maken!