Gele, gouden en helderwitte lichten dansen in het donker. Ze weerkaatsen in het kalme water van de Douro. Het uitzicht op Porto is adembenemend mooi vanaf hier. Toch zijn er verrassend weinig mensen op dit uitkijkpunt. Daardoor heerst er een aangename rustige vibe. Naast mij proost een jong stel met zelf meegebrachte wijn. We raken in gesprek. Hij blijkt uit Leiden te komen en zij uit Brazilië. Voor de derde keer is hij al in Porto. Hij vertelt enthousiast dat hij zelfs overweegt er te gaan wonen. Ik zie de liefde voor Porto in zijn ogen. En ik merk dat ik het opeens ook helemaal begrijp en voel. Pas twee dagen ben ik in de stad en met haar mooiste plekken heeft Porto nu al een plek in mijn hart veroverd.  

De mooiste plekken in Porto, de mooiste kerken, de leukste eettentjes in Porto en de Porto card

In totaal verbleef ik met mijn gezin vier dagen in Porto. Eén dag trokken we met een huurauto door het noorden van Portugal. Dus drie dagen bleven er over voor de stad zelf. Dat is voldoende voor een goede eerste indruk van de stad en een bezoek aan de bekendste en mooiste plekken in Porto. Vooral het oude centrum herbergt veel bijzondere bezienswaardigheden. En de blauwe tegeltjes tegen de gevels, azulejos, vind ik zo mooi! Ook de overkant van de rivier, Gaia, is de moeite waard. De mooiste plekken in Porto heb ik in dit artikel bij elkaar gezet.

Een speciaal onderdeel daarvan zijn de vele schitterende kerken in Porto. Ik heb de mooiste kerken in Porto daarom ook voor je op een rij gezet. En tussen al die bezoeken door wil je natuurlijk ook zo nu en dan wat eten en drinken. Daarom deel ik ook de leukste eettentjes in Porto met je. Als afsluiter geef ik je extra informatie over de handige Porto card.

De mooiste plekken in Porto

Palácio da Bolsa

Naast de bekende kerk Igreja de San Fransisco is het bijzondere gebouw Palácio da Bolsa. Van buiten is het mooi, maar je moet echt de binnenkant gaan bezoeken. Dat kan enkel met een tourguide. Een rondleiding duurt officieel 30 minuten, maar loopt vaak uit tot 45 minuten.

Allereerst kom je in de Hall of Nations, waar ooit aandelen werden verhandeld. De gids zal je boeiend vertellen over de geschiedenis van het gebouw en de bijzondere geschenken van andere landen die er bewaard worden. Het kroonjuweel van het gebouw is de Arabische kamer. Het duurde maar liefst 18 jaar voor deze klaar was. Moorse invloeden zijn gebruikt en Arabische teksten zijn verwerkt in deze prachtige kamer.

Entree: € 8,00 – met Porto card € 6,00

Livraria Lello

Vooral door het verblijf van J.K. Rowling en haar huidige succes met Harry Potter geven de boekenwinkel Lello bekendheid. Daarvoor en daarnaast is het een fantastisch mooi gebouw. Volgens sommige de mooiste boekenwinkel ter wereld. Met name de trap is uitzonderlijk mooi gemaakt. Naast hedendaagse boeken die je kunt kopen bewaart boekenwinkel Lello ook hele bijzondere boeken. Bijvoorbeeld historisch belangrijke boeken, eerste uitgaven en gesigneerde exemplaren.

Entree: € 5,00 – dit mag je bij aankoop van een boek als korting inwisselen.

Leestip: Tips voor je bezoek aan Livraria Lello

Avenida dos Aliados

De Avenida dos Aliados is een laan met in het midden een wandelgebied. Je wordt hier al wandelend omringd door prachtige gebouwen en aan kop het stadhuis. Bovendien laten straatmuzikanten op verschillende hoeken in de laan hun talenten klinken om een centje bij te verdienen.

Treinstation de Sao Bento

Schuin tegenover Igreja dos Congregados kun je nog meer van die mooie azulejos bewonderen, namelijk in het treinstation. Het Sao Bento behoort tot één van de mooiste treinstations ter wereld. Deze mooie plek mag je du zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan Porto. Begin vorige eeuw zijn de ca. 20.000 tegeltjes tegen de wanden van het gebouw gemaakt. Ze geven beelden weer van de geschiedenis van transport en van historische veldslagen. Zoals die van Henry the Navigator, een beroemde ontdekkingsreiziger uit Porto.

Cais de Ribeira aan de waterkant

De huizen aan de rivier de Douro hebben de vrolijkste kleurtjes. Sommige huisjes zijn zo smal, het lijkt haast alsof ze er tussen gepropt zijn. De straat aan de waterkant tot aan de brug heet Cais de Ribeira. Naast dat het er ontzettend mooi is, is het er ook gezellig levendig. Bij de kraampjes worden in het najaar kastanjes gepoft. Je kunt er bij de verschillende restaurantjes heerlijk eten. Bovendien is het hartstukke leuk om hier een boottocht te maken onder alle bruggen van Porto. (Veel rondvaarten verwijzen ook naar de bruggen.)

leukste plekken Porto

Ponte de Dom Luis I

Maar liefst 6 bruggen verbinden de ene oever van de Douro met de andere. De allermooiste brug is de Ponte de Dom Luis I. Een student van meneer Eiffel heeft deze brug ontworpen en eind 19e eeuw gebouwd. Dankzij deze brug kun je van het oude centrum oversteken naar de wijk Vila Nova de Gaia. De brug is zo mooi, dus die verdient een plek in het overzicht met mooiste bezienswaardigheden in Porto.

Hedendaags gaat het gewone verkeer over de benedenbrug. De bovenste brug is uitsluitend voor voetgangers en de metro. Die rijdt er overigens bewust wat langzamer, want de brug is geliefd als uitzichtpunt voor de stad. Ook verschijnen er steeds meer slotjes aan de brug, als teken van eeuwige liefde.

leukste plekken Porto

Avenida Diogo Leite

Aan de kant van de wijk Gaia loopt een heuse boulevard langs de waterkant. Dagelijks staan er kraampjes met allerlei souveniers, sjaals, beeldjes, horloges en andere spullen. In deze wijk staan de bekende Porthuizen van Porto. En dus zijn er ook veel zaakjes waar je port kunt proeven. Een bezoek aan de mooiste bezienswaardigheden van Porto is niet compleet zonder een port proeverij!

Teleférico de Gaia

Van de mooiste plekken in Porto is de Teleférico de Gaia de meest moderne. De kabelbaan verbindt de ene kant van Gaia vanaf de brug met het lager gelegen gedeelte een paar kilometer verderop. Het is een manier van transport, maar eigenlijk iedereen kiest de kabelbaan vanwege het schitterende uitzicht op Porto.

Enkeltje: € 6,00 – met Porto card € 5,00

Mosterio da Serra de Pilar

Het klooster da Serra de Pilar is militair eigendom en gesloten voor publiek. De weg er naar toe en het platform voor het klooster is gelukkig gewoon toegankelijk. Dit is het uitkijkpunt waar ik het in de inleiding over had. Vanaf daar heb je ook weer een waanzinnig mooi uitzicht op Porto. Een perfecte plek om met een glaasje meegebrachte port of wijn te genieten van de vallende avond!

Lees ook: de mooiste uitkijkpunten in Porto!

mooiste plekken in Porto

De mooiste kerken in Porto

In Porto vind je tientallen kerken. De meeste stammen uit de 18e eeuw, maar sommigen zijn al in de middeleeuwen gebouwd en nog steeds overeind gebleven.

Sé kathedraal

Trots boven de stad steekt de Sé kathedraal uit. Daardoor kun je dit bijzondere gebouw vanuit veel hoeken van de stad zien. Via een wirwar van smalle middeleeuwse straatjes wandel je naar de kathedraal doe. Je kunt Sé van binnen bezoeken. Ook al wil je dat niet, naar Sé wandelen is de moeite waard. Het platform ervoor geeft je namelijk een magnifiek uitzicht op het oude centrum van Porto.

Entree: € 3,00 – met Porto card € 2,00

Igreja de Santo Ildefonso

Van alle mooiste plekken in Porto zijn er nogal wat kerken te noemen. Mijn favoriet is Igreja de Santo Ildefonso. Deze staat wat meer in het westen van het oude centrum. De schitterende blauwe tegeltjes, azulejos, vind ik hier het allermooiste. Helaas waren de deuren gesloten toen ik er was. Ik had namelijk graag een kijkje van binnen genomen.

mooiste bezienswaardigheden in Porto

Igreja de San Fransisco

Naar verluid de allermooiste kerk in Porto is de Igreja de San Fransisco. De buitenkant van deze bezienswaardigheid is in Gotische stijl gebouwd. De binnenkant is echter in barokstijl. Na binnenkomst kom je eerst in het kleine museum terecht. Dit vertelt je iets over de geschiedenis van het gebouw. De trappen naar beneden leiden naar de catacomben. Niet alleen geestelijken, ook andere belangrijke personen van Porto werden hier begraven.

Vervolgens loop je door naar de kerk. Nog nooit eerder heb ik zoveel goud gezien. Werkelijk alles is verguld met echt goud. Het zou om meer dan 100 kilo goud gaan! Om het te zien, moet je met je eigen ogen gaan kijken. Je mag er namelijk geen foto’s maken.

Entree: € 7,50 – met Porto card € 5,50

Igreja en Torre dos Clérigos

De kerk Clérigos wordt gezien als het visitekaartje van Portugal en een meesterwerk in de barok bouwstijl. Daarom hoort deze thuis in het overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Porto. De ingang bevindt zich aan de zij – achterkant. Eenmaal binnen is de kerk mooi, maar iedereen komt voor de toren. De 240 treden in de smalle trappengang brengen je naar een ongekend hoogtepunt van je reis. Het uitzicht is namelijk adembenemend mooi! Dit is tevens de hoogste kerk van Porto.

Entree voor de kerk en toren: € 3,00 – met Porto card € 2,50

Igreja das Carmelitas en igreja do Carmo

Vlakbij Livraria Lello vind je niet één, maar twee mooie kerken die tegen elkaar aangebouwd zijn. Vooral de zijkant van Igreja das Carmelitas met de mooie blauwe tegeltjes is indrukwekkend.  Beide kerken kun je gratis betreden.

mooiste plekken in porto

Igreja dos Congregados

Aan het zuiden van de Avenida dos Aliados staat de Igreja dos Congregados. Het kruispunt recht voor deze kerk is vrij druk. Daardoor is het lastig om in relatieve rust naar het gebouw te kijken of een mooie foto ervan te nemen. De kerk wordt er niet minder mooi door, dus zij verdient zeker een plek tussen de mooiste plekken in Porto. Tip: vanaf Sé heb je een beter uitzicht op de kerk.

mooiste plekken in porto

De leukste eettentjes in Porto

Tussen je bezoeken aan de mooiste bezienswaardigheden in Porto door wil je natuurlijk lekker eten en drinken. In Porto is het eigenlijk niet moeilijk om een leuke plek te vinden om goed en lekker te eten. Er is meer dan genoeg aanbod. Mensen gaan er vaak pas tegen 19 uur richting een restaurant. Daardoor zal het nog vrij rustig zijn als je vroeger gaat. Maar de meeste zaken zijn wel al vroeger geopend. Bovendien is het er niet duur. Dat maakt het extra leuk om iedere dag lekker uit eten te gaan.

Café Santiago da Praca

Wanneer je in Porto bent, dan moet je echt een Francesinha geprobeerd hebben. En er is geen betere plek dan Café Santiago. Een Francesinha is een soort tosti gemaakt met verschillende soorten vlees, belegd met gesmolten kaas en overgoten met speciale saus. Natuurlijk hebben ze ook veel andere lekkere lunchgerechten in het café. Het is er rond lunchtijd vaak druk en niet ongewoon dat je in een rij moet wachten. Wil je dat vermijden, kom dan al wat vroeger of juist wat later.

Lees ook: Alles over de wereldberoemde sandwich van Porto

Mercado Municipal da Beira Rio

Mijn favoriete plek voor eten en drinken in Porto ligt in de wijk Gaia. Het is een indoor markt met kraampjes die gerechten uit de hele wereld aanbieden. Sushi, pasta, sandwiches, oesters. Alles is onwijs smaakvol. Uiteraard kun je hier ook port drinken en proeven. Vooral de levendigheid vind ik erg aantrekkelijk in deze markt. Dagelijks komt er een mengeling van lokale mensen en reizigers.

daTerra

Op verschillende plekken in Porto, waaronder ook in Mercado Municipal da Beira Rio, vind je vestigingen van daTerra. Dit is een vegan keten, dus alles vrij van dierlijke producten. Hoofzakelijk bieden ze buffet vormen aan voor lunch en diner. Daarnaast kun je ook losse sandwiches bestellen om daar op te eten of mee te nemen.

Club Life Porto

Een ander leuk zaakje heet Club Life Porto. In Brazilië is dit een keten en de eerste vestiging in Europa zit in Porto. Het concept is eenvoudig, maar heel tof. Iedere dag ziet de menukaart er anders uit, doordat ze gebruik maken van seizoensproducten. En je kiest zelf hoe je jouw gerecht samen stelt. Er zijn bijvoorbeeld vier soorten groenten en je kiest er twee van.

Met Porto card naar de mooiste plekken in Porto

De VVV van Porto heeft een Porto card ontwikkeld. Dat is een kaart in de vorm van een pasje waar je hele handige kortingen mee krijgt. Bijvoorbeeld op de entreekosten van musea en van een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in Porto. Ook kun de Porto card gebruiken voor gratis openbaar vervoer.

Je kiest zelf of je een kaart met of zonder OV koopt en voor 1 tot 4 dagen geldigheid. De Porto card kun je bij de twee VVV kantoren in de stad kopen, namelijk bij Sé en bij Avenida dos Aliados. Of je koopt hem op het vliegveld van Porto.

Lees ook: waarom de Porto Card een goed idee is!

mooiste plekken in Porto

Praktische informatie

De beste reistijd voor Porto is van april tot en met oktober. In de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen.

Vanaf Amsterdam of Brussel vlieg in je ruim twee uur naar Porto. Vanaf daar heb je nog ongeveer een half uurtje nodig om in de stad te komen. Prijzen van vliegtickets vergelijk je makkelijk met Skyscanner. En via Booking.com vind je legio mogelijkheden voor overnachtingen.

De citytrip naar Porto heb ik zelf gekozen en geboekt. Op uitnodiging van Visit Porto heb ik een aantal van de mooiste plekken in Porto gratis mogen bezoeken en gratis gebruik mogen maken van de Porto Card. Zoals je gewend bent van mij, geef ik enkel mijn eerlijke mening.