Kamperen in Nederland is geweldig! Er zijn veel campings in Nederland, dus de mogelijkheden zijn oneindig. Maar waar ga je nou heen met je caravan of tent? Want als je gaat kamperen, wil je natuurlijk op een leuke camping verblijven en ook wel wat zien en doen in de omgeving. Goed nieuws, alle provincies hebben toffe campings en leuke dagtripjes om tijdens je kampeervakantie te doen. Ook hebben ze allemaal een eigen karakter en specifieke voordelen ten opzichte van elkaar. Om je op weg te helpen heb ik alle highlights per provincie op een rij gezet. Zo kun je eenvoudig kiezen in welke provincie je wilt gaan kamperen en hoef je enkel nog een leuke camping in Nederland uit te zoeken als uitvalsbasis.

Als we het afgelopen jaar iets geleerd hebben, is het dat we Nederland als vakantieland in de jaren ervoor echt ondergewaardeerd hebben. Nee, de zon schijnt niet altijd en ja je wordt nog omringd door mensen die dezelfde taal spreken. Maar man, wat heeft Nederland veel te bieden als het op toffe campings, indrukwekkende bezienswaardigheden en leuke uitjes aankomt! Kamperen in Nederland is nu – weliswaar door omstandigheden – enorm populair en dat is niet zo gek. Want een kampeervakantie in Nederland staat garant voor een heel toffe tijd.

Campings in Nederland

Ik hou van kamperen. Lekker veel buiten zijn, heerlijk! Ook wanneer het niet super zonnig of warm is, leef je tijdens het kamperen veel buiten. We klagen dan wel eens over het wisselvallige weer in Nederland, maar als ik aan de kampeervakanties in Nederland terugdenk, dan ben ik toch ook echt wel veel buiten geweest. Dus het weer valt eigenlijk altijd reuze mee!

Nederland heeft enorm veel campings, dus daardoor zijn er heel veel mogelijkheden. Wat dat betreft is Nederland een echt kampeerland. Er is een divers aanbod aan campings in Nederland, van kleinschalige en eenvoudige campings tot grote en luxe campings. Van je caravan op het terrein bij een boer zetten tot een compleet recreatiepark waar je voor je vertier eigenlijk niet meer weg hoeft.

Bij kamperen denken veel mensen aan een verblijf midden in de natuur, in de bossen of aan het water. Dat is bij de meeste campings ook het geval en dat doe ik ook het liefste. Toch zijn er ook steeds meer campings in Nederland die in of aan de rand van een stad liggen. Dat zijn zogeheten stadscampings. Het voordeel daarvan is dat je zo de stad in kunt wandelen als je op zoekt bent naar levendigheid en bijvoorbeeld horeca.

De laatste tijd is kamperen met privé sanitair ook populairder geworden. In dat geval is er een sanitair gebouwtje bij je kampeerplek gerealiseerd dat helemaal exclusief voor jou en je reisgezelschap is om te gebruiken. Super luxe, zo kun je je douchegel en andere spulletjes gewoon lekker laten staan.

Welke provincie kies je voor je kampeervakantie

Er is wat mij betreft geen betere manier om je onder te dompelen in je omgeving dan tijdens kamperen. Bij het bepalen van de bestemming voor mijn volgende kampeertrip neem ik daarom altijd een aantal punten mee in de besluitvorming: wat is er te zien en te doen, welke boeiende historie is er op de plek en hoe zit het met typische lekkernijen? Met de volgende tips wordt het niet alleen makkelijk maar ook nog eens heel leuk om als kamperende toerist in eigen land Nederland te gaan (her)ontdekken.

Op vakantie in Noord-Holland

Als je tijdens kamperen in Nederland het leuk vindt om historische steden en dorpen te bezoeken en van bijzondere natuur houdt, dan is kamperen in Noord-Holland een goed idee. De lange kuststrook nodigt uit voor een fijne kampeervakantie aan zee. Het voordeel van een verblijf aan de kust is dat je altijd een verkoelende zeewind hebt, ook op die typische Hollandse snikhete dagen. Plaatsen zoals Castricum, Bergen en Bloemendaal zijn dan een fijne uitvalsbasis.

Leestip: Tips van locals voor een vakantie in Castricum

kamperen in nederland

Noord-Holland kent hele mooie natuurgebieden. In de Amsterdamse Waterleidingduinen heb je een grote kans om vossen of herten te spotten, afhankelijk van het seizoen. De Schoorlse Duinen zijn de hoogste duinen van Nederland. En het Noordhollands Duinreservaat heeft prachtige wandel- en fietsroutes. Bovendien, wat dacht je van Texel en het Nationaal park op dit eiland? Dat is zo uniek dat mensen van heinde en ver er graag komen. Zo voel je je tijdens het kamperen in Nederland bijna in het buitenland.

Ook kent Noord-Holland pittoreske en historische plaatsen. Volendam is er één van. Een foto in klederdracht hoort er dan op vakantie ook bij. Naarden is een van de best bewaarde vestingsteden van Europa. Bij de Werelderfgoedplek Zaanse Schans kun je meer leren over de molens en het gebruik ervan. Bijna nergens in Nederland zie je zoveel molens bij elkaar. Een stukje bijzondere geschiedenis van de Atlantikwall vind je ook in Noord-Holland, namelijk musea in Noordwijk en Hoek van Holland en verschillende bunkers, onder andere in IJmuiden.

Leestip: de 25 leukste kindercampings in Nederland

De leukste steden in Noord-Holland zijn zonder meer Amsterdam, Haarlem en Alkmaar. Amsterdam is natuurlijk zo groot, daar kun je je makkelijk dagen vermaken. Haarlem is een stukje kleiner en heeft een gezellig historisch centrum. En Alkmaar is dè kaashoofdstad van ons land. Daar moet je tijdens je vakantie dus echt een stukje kaas kopen.

Op vakantie in Zuid-Holland

Wanneer je bij kamperen in Nederland kiest voor Zuid-Holland, dan tref je weer een hele andere sfeer aan. Deze provincie heeft ook een lange kustlijn net als Noord-Holland, met leuke badplaatsen zoals Scheveningen. Maar kijk je naar een stad als Rotterdam, dat is met de indrukwekkende skyline en de grote haven one of a kind in Nederland.

Ook Den Haag heeft een eigen karakter. Naast het Paleiskwartier zijn er nog veel andere bezienswaardigheden in deze stad. Dordrecht zegt het oudste stadje van Nederland te zijn. Je kunt hier een erg leuke stadswandeling maken. Voor de kaasliefhebbers is Gouda de kaasstad van deze provincie.

weekend rotterdam met kinderen
kamperen in nederland

Ga je meer landinwaarts kamperen in Zuid-Holland, dan kun je bijvoorbeeld naar Kinderdijk. Dit is een van de Werelderfgoedplekken in Zuid-Holland en hier staan wel negentien molens! Drie ervan kun je bezoeken. Ga je vroeg in het kampeerseizoen kamperen, dan is de Keukenhof erg mooi om te bezoeken met alle bloemenpracht.

De natuurgebieden in Zuid-Holland zijn een stuk minder bekend dan de gebieden in andere provincies. Maar een belangrijk Nationaal Park is dan wel weer heel bijzonder, namelijk de Biesbosch. Wil je bevers spotten en hou je van bootjes varen, dan ben je hier helemaal in je element.

Op vakantie in Flevoland

Wanneer iemand vertelt dat hij gaat kamperen in Nederland, dan hoor je niet zo vaak dat iemand voor Flevoland kiest. Toch heb je hier echt hele leuke bezienswaardigheden, uitjes en fijne campings. Flevoland is de jongste provincie van Nederland. Deze is in 1986 ontstaan door het droogleggen van de Zuiderzee. Waar je je tent of caravan neer zet, was dus nog niet zo lang geleden alleen maar water!

Veel historische steden vind je er dan ook niet. Lelystad is ook nog relatief jong, maar wel leuk voor een bezoekje. Voor shoppen kun je lekker voordelig terecht bij Batavia Stad Fashion Outlet. Waar je wel historie vindt, is het kleine dorp Urk. Dit was namelijk al een eiland in de tijd voordat Flevoland een provincie werd. Urk wordt bewoond door een hechte gemeenschap met een eigen dialect en een sterke kerkelijke leer. Een andere plek waar je historie vindt, is in Schokland. In dit dorp en eveneens voormalig eiland zijn namelijk archeologische vondsten gedaan van wel 10.000 jaar terug.

Er zijn een aantal uitjes waar mensen vanuit heel Nederland naar toe komen. Zo vind je er Walibi Holland (dat voorheen ook Walibi Flevoland heette) en Batavialand. Het luchtvaartmuseum Aviodrome op een voormalig vliegveld is erg leuk en interactief opgezet. En in de Orchideeën Hoeve kun je tussen allerlei prachtige bloemen, vlinders en zelfs kleine aapjes wandelen. Door te kiezen voor een kampeervakantie in Flevoland hoef je niet te kiezen tussen deze leuke dagjes weg, maar kun je ze tijdens je vakantie allemaal doen.

Op vakantie in Groningen

Wanneer je met je gezin met kinderen gaan kamperen in Nederland, dan is Groningen een aanrader. In deze provincie vind je namelijk bijzonder veel speelboerderijen en andere leuke plekken voor jonge kinderen. Het zijn er teveel om op te noemen, dus je treft er altijd wel eentje dichtbij je camping. Ook liefhebbers van rust en ruimte zetten graag hun tent in Groningen op.

De bezienswaardigheid in de provincie Groningen is de stad Groningen. De historische Martinitoren is het hoogste gebouw van de stad. Vanaf de top heb je een waanzinnig uitzicht. Voor een ander fenomenaal uitzicht kun je terecht bij het Forum met het hoogste dakterras van de stad. Langs de kades in de stad wandel je van het ene naar het andere monumentale pand die je terugvoeren naar vroeger.

Bourtange klinkt Frans, maar dit is een vesting gewoon in ons eigen Groningen. Deze vesting bleek in het verleden onneembaar en vanaf de lucht ziet het eruit als een ster.

In het verre noorden vind je een van de mooiste natuurgebieden van Nederland, namelijk Nationaal Park Laurersmeer. Dit ligt op de grens met Friesland. Hou je van wandelen en waterrecreatie en bijzondere natuur, dan is een camping in deze omgeving een goed idee. En een bezoek aan Zeehondenopvang Pieterburen mag dan ook niet ontbreken.

Op vakantie in Friesland

Liefhebbers van watersport en mooie natuur kiezen bij kamperen in Nederland voor Friesland. Een vakantie in Friesland voelt bijna alsof je in het buitenland bent. Je merkt de sterke eigen identiteit van de provincie in de eigen taal en de vlag die je ongetwijfeld vaak zult zien wapperen. Ook zie je de vlag terug op typische Friese producten, zoals Fries suikerbrood.

kamperen in nederland

Friesland is bekend om de elfstedentocht. Deze is al jaren niet meer gereden door de milde winters. Maar met de auto of op de fiets kun je deze tocht ook zelf afleggen of in ieder geval de elf steden afzonderlijk bezoeken. Alle steden van de elfstedentocht hebben een speciale eigen fontein. En daarnaast weer eigen bijzonderheden. Zo heeft Sneek een prachtige Waterpoort en IJlst staat bekend om de overtuinen aan beide kanten van de rivier de Ee die door de stad loopt. Andere steden die leuk zijn om te bezoeken vanwege hun authentieke karakter zijn Hindeloopen en Stavoren.

Iets wat je enkel in deze provincie kunt doen, is eilandhoppen. Namelijk tussen de waddeneilanden. Behalve Texel horen alle waddeneilanden bij Friesland. Ieder eiland heeft een eigen karakter en een ruim aanbod aan campings. De wadden staan als bijzonder gebied op de lijst van Werelderfgoed.

Friesland heeft verder maar liefst vier Nationale Parken. Dus er is er altijd wel één dichtbij je camping. De gebieden hebben legio wandelroutes. En in de Alde Faenen is het ook heel leuk om het gebied per boot te ontdekken. En vanuit Friesland kun je over de bijzondere Afsluitdijk rijden en genieten van het uitzicht met de vele windmolens.

Op vakantie in Overijssel

De provincie Overijssel dankt haar naam aan het gebied aan de overkant van de IJssel, de rivier die de zuidgrens met Gelderland vormt. Buitenlandse toeristen kiezen bij kamperen in Nederland vooral voor deze provincie vanwege het plaatsje Giethoorn. Dit Venetië van Nederland is wereldberoemd. In plaats van straten kent het authenieke plaatsje vooral kanalen en dus bezoek je dit het beste per fluisterbootje. Vanuit Giethoorn vaar je zo verder Nationaal Park de Weerribben in, een waterrijk en speciaal gebied. Vroeger werd hier turf en veen geworven. Nu zijn de grote meren het leefgebied van otters en bijzondere vogels.

Het mooie aan de natuur in Overijssel is dat er hier een soort van heuvels te vinden zijn. Dat maakt wandelen tijdens je kampeervakantie door het glooiende landschap van Salland dus net iets avontuurlijker dan op andere plekken.

kamperen in nederland

Voor een meer actief dagje uit tijdens je kampeervakantie in Overijssel ga je naar Attractiepark Slagharen of Avonturenpark Hellendoorn. In beide parken kun je een adrealinekick opzoeken in een van de toffe achtbanen.

De grootste stad in de provincie is de hoofdstad Zwolle. De oude binnenstad was vroeger omringd door een stadsmuur met verschillende torens en daar zie je nog steeds elementen van terug. Zo staat de kenmerkende Sassenpoort er. Andere leuke Steden in Overijssel zijn Kampen en Deventer. Beide zijn een Hanzestad en hebben een historie die ver terug gaat. En er zijn verschillende stadswandelingen uitgezet om die historie te ontdekken.

Op vakantie in Drenthe

Zoek je tijdens kamperen in Nederland zoveel mogelijk rust in de natuur, dan is Drenthe de ideale provincie voor je vakantie. Dit is namelijk de dunstbevolkte provincie van ons land. En daardoor heeft de natuur veel vrij spel gekregen wat resulteert in maar liefst drie Nationale Parken en diverse natuurgebieden met heiden en bossen. Vanuit iedere camping in Drenthe sta je zo midden in de natuur voor een uitdagende fietstocht of een mooie wandelroute. En er zijn prachtige onbekende parels te vinden in Drenthe, zoals het Blauwe Meer met haar bijzondere kleur water.

Het meest bekende spectakel in Drenthe zijn de hunebedden. Deze prehistorische bouwwerken dateren van meer dan 3000 jaar voor Christus! In Borger kun je een museum over deze indrukwekkende graftempels bezoeken. Een ander indrukwekkend stuk geschiedenis vind je in Kamp Westerbork. Dit voormalige werkkamp uit de Tweede Wereldoorlog is een tussenstation geweest voor veel Nederlanders die in een ander kamp de dood vonden. Ter nagedachtenis is het kamp in stand gehouden en nu te bezoeken, zodat we dat zwarte stuk geschiedenis nooit zullen vergeten. Geen ‘leuk’ dagje uit, maar wel enorm indrukwekkend en belangrijk onderdeel van onze Nederlandse geschiedenis.

Voor een gezellig dagje uit ga je naar Wildlands Adventure Zoo in Emmen. Dit dierenpark is nog niet zo lang geleden flink onder handen genomen wat de leefgebieden van de dieren erg ten goede is gekomen en waardoor het park echt meer een belevingspark is geworden. Degene die van racen houden, kunnen een bezoek brengen aan het circuit in Assen. In Drenthe vind je niet veel grote steden. Emmen en Assen zijn de grootste. Verder zijn er heel veel kleine dorpen in de provincie. Coevorden, Exloo en Dwingeloo staan bekend als de mooiste dorpen van deze provincie.

Op vakantie in Gelderland

Wil je kamperen in een groene omgeving, dan is Gelderland een goede keuze. Dit is namelijk de meest groene provincie van Nederland. De Veluwe is het meest bekende natuurgebied in Nederland en enorm uitgestrekt. Maar ook de Achterhoek en de Betuwe zijn bekend en geliefd door natuurliefhebbers. Er zijn letterlijk wel duizenden fiets- en wandelroutes in deze provincie. Zo kun je dus een lekker actieve kampeervakantie tegemoet gaan.

Ook heel kenmerkend voor de provincie Gelderland zijn de vele kastelen en landgoederen. Je vindt hier de meeste kastelen in één provincie. Veel campings liggen in de bossen in de directe omgeving van een kasteel of historisch landgoed. Paleis het Loo is het meest bekende kasteel. Dit voormalig koninklijk paleis bij Apeldoorn is tegenwoordig een museum dat een inkijk geeft in hoe de Oranjes hebben geleefd. Kasteel Slangenburg bij Doetinchem is ook een bekende met een mooi bosrijke omgeving vol wandelpaden. Slot Loevestein in Zaltbommel is ook erg indrukwekkend.

Voor dagjes uit naar musea en pretparken heeft Gelderland nog meer te bieden. Zo is er het Dolfinarium in Harderwijk, oftewel het grootste zoogdierencentrum van Europa. In de Burger Zoo in Arnhem kun je van alle continenten van de wereld dieren zien. Verder is er het Kroller Muller Museum vol bijzondere kunststukken.

kamperen in nederland

De steden Arnhem en Nijmegen zijn een bezoek waard. Nijmegen claimt ook de oudste stad van Nederland te zijn. Hoe dan ook is er veel historie te vinden. In de Tweede Wereldoorlog kregen deze steden een belangrijke rol in de bevrijding van ons land, de zogenaamde Operation Market Garden. In Groesbeek heb je het Nationaal Bevrijdingsmuseum dat je hier alles over vertelt en laat zien.

Op vakantie in Utrecht

Wanneer je gaat kamperen in Nederland en je veel uitstapjes van plan bent, is de provincie Utrecht een handige keuze. Want deze provincie ligt in het hart van Nederland en zo kun je dus letterlijk alle kanten op. De Romeinen hadden de strategische ligging al snel in de gaten en bouwden een fort op wat tegenwoordig de stad Utrecht is. Maar voor veel vertier hoef je de provincie niet eens uit, want Utrecht heeft veel te bieden. Wat ook fijn is, is dat je uitje nooit ver van de camping is. Utrecht is namelijk de kleinste provincie van Nederland.

Allereerst is dus de stad Utrecht een bezoek waard. Eigenlijk kun je je hier makkelijk meerdere dagen vermaken. Deze stad heeft een lange geschiedenis die je in het centrum terug ziet aan de overblijfselen van de omwalling en de monumentale panden. De Dom van Utrecht is het symbool van de stad. En wanneer je de vele trappen van de toren hebt geklommen, wordt je beloond met een magnifiek uitzicht. Naast deze bruisende stad is Amersfoort erg leuk om te bezoeken. De Koppelpoort is het herkenbare symbool van de stad. Daarnaast zijn er veel mooie kleine dorpen, zoals Wijk bij Duurstede. Daar vind je de enige molen waar je onderdoor kunt rijden.

De Dom in Utrecht

Ook vind je in de provincie Utrecht verschillende kastelen en andere indrukwekkende gebouwen. Kasteel de Haar is het meest bekende kasteel, gevolgd door de bijzondere ruïne van Kasteel Duurstede met een schitterend park eromheen. Ook Fort bij Vechten is een bezoek waard tijdens je kampeervakantie. Dit stamt uit de 19e eeuw en bestaat uit maar liefst 22 gebouwen. En Paleis Soestdijk is erg bijzonder om te bezoeken, al is het vanaf de buitenkant. Dit is de voormalige residencie van koninging Juliana.

In Utrecht ligt Ouwehands Dierenpark, de dierentuin met de twee reuzepanda’s die die met hun komst het nieuws haalden. Ook kun je een dagtrip maken naar de Pyramide van Austerlitz. Dit piramidevormige rijksmonument met een grote obelisk op de top is begin 19e eeuw door soldaten van Napoleon gebouwd.

kamperen in nederland

Ook de natuurliefhebbers kunnen tijdens het kamperen zich meer dan genoeg vermaken in Utrecht. De Utrechtse Heuvelrug kent veel wandel- en fietsroutes. En er zijn veel mogelijkheden voor waterrecreatie, zoals op het Gooi meer, het Veluwe meer, of de Loosdrechtse of Vinkeveense plassen.

Op vakantie in Zeeland

Wil je kamperen in Nederland en hou je van strand, dan kies je voor de provincie Zeeland. De meeste kilometers kustlijn van het land èn de meeste zonuren! Zeeland bestaat uit verschillende (schier)eilanden die via bruggen en deltawerken met elkaar verbonden zijn. Zo is er meer dan 650 km kustlijn.

Dat staat natuurlijk garant voor heel veel stranden. Toch heeft ieder strand in Zeeland vaak haar eigen charme. Het een is perfect voor zonnebaden op een mooie dag en het ander is weer beter voor kitesurfen.

Een belangrijk onderdeel van Zeeland zijn de Deltawerken. Dit verdedigingssysteem beschermt het land tegen het water. Bij Deltapark Neeltje Jans kun je meer informatie krijgen over de deltawerken. Dit park is inmiddels uitgegroeid tot een heus atractiepark. Een stukje treurige geschiedenis uit 1953 zie je ook vandaag nog terug, namelijk de Waternoodsramp. In Ouwerkerk kun je een indrukwekkend museum bezoeken dat hiervoor is ingericht.

Zeeland heeft verschillende leuke historische steden om te bezoeken, zoals Vlissingen, Middelburg en Zierikzee, met veel monumentale panden en torens, en nog veel meer lieflijke dorpjes zoals Veere. Wanneer je in Zeeland bent, dan moet je natuurlijk genieten van verse vis en schaal- en schelpdieren. Zoals de echte Zeeuwse mosselen en oesters. Dat kan in één van de steden of in één van de vele strandtenten in Zeeland. Of je neemt verse vis mee naar je camping voor op de bbq. Vergeet dan ook de Zeeuwse bolussen niet te proeven.

kamperen in nederland

Vind je het leuk dieren te spotten, ga dan in Zeeland mee op een van de zeehonden safari’s. Met veel geluk zie je ook een tuimelaar (een soort dolfijn). Zeehonden spotten kun je trouwens bijna altijd wel op de Brouwersdam precies bij de sluis. Naast strand heeft Zeeland ook andere natuur. Zo is er bij Burgh Haamstede een bos waar je tussen de wilde pony’s wandelt.

Op vakantie in Noord-Brabant

Noord-Brabant is mijn thuis en dus heel bekend. En toch kies ik er graag voor wanneer we gaan kamperen in Nederland. Naast Brabantse gezelligheid met de zachte G en worstenbroodjes heeft deze provincie namelijk heel veel leuke campings en toffe uitjes voor een dagje weg.

Om te beginnen vind je in Nederland een uniek stuk natuur in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Deze Brabantse ‘Sahara’ is één van de grootste stuifzandvlakten van Europa. Andere mooie natuurgebieden in Noord-Brabant zijn Huis ter Heide, waar je zeker oog in oog komt met Schotse Hooglanders, de Oisterwijkse bossen en Kampina en de Groote Peel. Die laatste is een van de rijkste vogelgebieden van Europa.

Naast prachtige natuur is kamperen in Noord-Brabant erg leuk vanwege de vele mogelijkheden van uitstapjes. In de Efteling – het meest bekende attractiepark van Nederland – kun je je dagenlang vermaken met spannende attracties en mooie sprookjes. Niet veel verder heb je de Beekse Bergen waar je op een heuse safari kunt.

Ook zijn er verschillende leuke steden met allemaal een eigen karakter. De lichtstad Eindhoven is thuis voor het Philips museum en een enorm leuke winkelstad. In Tilburg vind je in de binnenstad zowel klassieke monumentale panden als trendy industriële gebouwen die weer een nieuwe bestemming hebben gekregen zoals de Spoorzone. Den Bosch staat bekend vanwege de Sint Jan. Deze kathedraal in gotische stijl is een van de best onderhouden monumenten van Nederland. En de lekkere Bossche Bollen natuurlijk. Ook is het leuk om in Den Bosch met een bootje de historische binnenstad te verkennen over de Binnendieze.

kamperen in nederland

Naast de grotere steden, waarvan Breda ook niet in het lijstje mag ontbreken, kent Noord-Brabant veel kleine steden en dorpen die leuk zijn om te bezoene. Willemstad is er als vestingstad één van. Vestingdorp Heusden wordt beschouwd als één van de mooiste dorpen van Nederland. Oisterwijk staat bekend om de gastronomie en gezellige terrassen. Sint-Oederode is verkozen tot het groenste dorp van Europa. Naast natuur vind je hier ook nog eens drie kastelen. Andere mooie kastelen in Noord-Brabant zijn Kasteel Nemelaer in Haaren en Kasteel Heeswijk in het gelijknamige plaatsje.

Een hele andere periode van de geschiedenis, maar zo indrukwekkend dat ook dit tijdens een kampeervakantie aandacht verdient, is Kamp Vught. Over de huiveringwekkende gebeurtenissen die zich er in de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld kun je in de huidige museum meer informatie lezen en zien.

Op vakantie in Limburg

De provincie waar ik het meest ‘vakantiegevoel’ bij krijg wanneer we gaan kamperen in Nederland is Limburg. Een eigen dialect dat ik gezellig vind klinken, Hollandse ‘bergen’; je waant je bijna in het buitenland. Maar het is toch echt gewoon ons mooie eigen land.

Des te zuidelijker je komt, des te hoger de heuvels worden. Met als hoogtepunt de Vaalserberg met als top 322 meter. Dit is letterlijk het allerhoogste punt van ons land. Hier vind je ook het Drielandenpunt, de grens tussen Duitsland, België en Nederland. Een ander hoogtepunt tijdens je kampeervakantie in Limburg is de Sint Pietersberg bij Maastricht. Het is hier erg mooi en uitdagend om te wandelen. Ga dan ook een kijkje nemen bij de indrukwekkende ENCI steengroeve.

Limburg staat bekend om lekker en kwalitatief goed eten, asperges, Limburgse vlaai en bier. Je kunt er een bezoek brengen aan de Gulpener bierbrouwerij en aan die van het merk Brand.

De stad Maastricht heeft een schitterende binnenstad met twee basilieken, het Vrijthof vol terrasjes en is erg tof om te winkelen. En met de ligging aan de Maas is het ook gezellig om een boottocht te maken. Echte shopaholics halen hun hart op in Designer Outlet Roermond, waar bekende merken tegen leuke prijsjes geshopt kunnen worden.

kamperen in nederland

Een andere leuke stad om te bezoeken is Valkenburg. Dit mergelstadje heeft een prachtig historisch centrum. Maar het zijn vooral de Grotten van Valkenburg die de vele bezoekers trekken. Het meest bijzondere stadje van de provincie – en misschien wel van heel Nederland – is Thorn. Het staat bekend als het witte stadje, omdat alle huizen in de binnenstad wit zijn. Een beetje net zoals in Puglia in Italië, maar dan gewoon in Nederland.

Limburg heeft op Gelderland na de meeste kastelen in Nederland. En veel ervan zijn nog helemaal in tact en kun je bezoeken of zelfs een lekker hapje eten. Een paar van de meest bekende zijn Kasteel Hoensbroek, Kasteel Elsloo en Kasteel TerWorm.

Kamperen in Nederland

Zoals je leest, zijn er enorm veel mogelijkheden om te gaan kamperen in Nederland en is er een ruime keuze. Ga je voor grote steden of midden in de natuur? Wil je kastelen bezoeken of liever het water op? Voor iedere kampeerder is er een toffe camping te vinden en genoeg vertier in de omgeving!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.