Om de start van mijn zwangerschapsverlof in te luiden en voor een laatste keer met zijn drietjes weg te gaan, besloten Remco en ik met Mats een lang weekend naar Zeeland te gaan. We kozen voor een huisje in Kamperland. En vanuit daar maakten we meerdere uitstapjes. Door alle maatregelen in Nederland was de horeca gesloten en musea en dergelijke ook. Desondanks hebben wij ons echt uitstekend vermaakt. We ontdekten namelijk 5 parels van stranden in Zeeland waar we fijn konden wandelen.

Mooie stranden in Zeeland

Zeeland heeft veel te bieden. Leuke steden, zoals Zierikzee en Middelburg. En natuurlijk veel strand! De stranden die wij bezochten, zijn verspreid over de Zeeuwse eilanden Walcheren, Noord en Zuid Beveland. Allemaal op maximaal een half uurtje rijden vanaf Kamperland. En allemaal hebben ze iets unieks dat deze mooie stranden van Zeeland zo bijzonder maakt.

Banjaardstrand

De Banjaard is eigenlijk niet echt een plaats, maar een vakantiedorp met vakantiehuisjes en hotels. Het Banjaardstrand is echter wel een heus strand en zeer de moeite waard om te bezoeken. In 2019 werd het bekroond tot schoonste strand van Nederland.

Er is een ruime (betaalde) parkeerplaats met openbaar toilet, waar je met je bankpas dient te betalen. Vanaf daar brengt een zandpad je naar het strand toe. Eerst kom je langs een speeltoestel met een picknickbank. Vervolgens zie je het uitgestrekte, brede zandstrand voor je.

Wat dit strand zo bijzonder maakt, is het uitzicht op de Oosterscheldekering. Als je zin in een flinke wandeling hebt, kun je er helemaal naar toe lopen over het strand.

mooie stranden zeeland

Oostkapelle

Het strand van Oostkapelle ligt niet zo ver van het Banjaardstrand vandaan en heeft toch weer een hele andere sfeer. Dat komt omdat het tussen prachtige natuurgebieden in ligt.

Vanaf de parkeerplaats, met gratis openbare toiletten, loop je via een geasfalteerd pad tussen de weelderige duinen door naar het strand. Als je geluk hebt, spot je er zelfs hertjes. Wij zagen een moeder met een jong.

Op het strand aangekomen passeer je eerst wat speeltoestellen. Vervolgens ligt er weer een breed zandstrand voor je. Het viel me op hoe ongelofelijk veel schelpen – em ook hele grote – we hier op het strand zagen liggen.

Leestip: een middag in Domburg in Zeeland

mooie stranden zeeland
mooie stranden zeeland

Westkapelle

Westkapelle ligt in dezelfde gemeente als Oostkapelle, namelijk Veere en op het westelijke puntje van het eiland Walcheren. Een enorme zeedijk scheidt het strand van het dorpje af. Een rode vuurtoren kenmerkt het uitzicht vanaf het strand.

Er is een kleine gratis parkeerplaats aan het strand. Vanaf daar brengen trappen je naar de dijk en kun je kiezen voor een wandeling over het geasfalteerde pad langs de zee of een wandeling over de dijk.

Op de pier staan regelmatig mannen te vissen. Ik vond het wel leuk er een kijkje te nemen en Mats natuurlijk ook. Wat dit mooie strand van Zeeland zo bijzonder maakt, is het oorlogsmonument dat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog. Een tank (een mijnenruimer om precies te zijn) is op een verhoging geplaatst. Vanaf daar brengt een trap je naar beneden naar een museum waar je nog meer te weten komt over wat zich hier heeft afgespeeld.

En een extra pluspunt van dit strand: je bent precies aan de beste kant van Zeeland voor de mooiste zonsondergang!

mooie stranden zeeland

Zoutelande

Het strand van Zoutelande kan niet ontbreken in het lijstje van mooie stranden in Zeeland, nu het zo mooi bezongen wordt door Blof. En het hoort er ook gewoon in thuis, want het is een heel fijn strand. Wel weer heel anders dan de andere stranden.

Bij strandpaviljoen De Branding is een grote gratis parkeerplaats. Er zijn openbare toiletten, daar heb je een vijftig cent muntje voor nodig. Vanaf de parkeerplaats loopt een geasfalteerd pad naar het strand toe. De duinen zien er hier enorm weelderig uit, alsof iemand een deken van zand en gras losjes over het landschap heeft gewapperd.

Wanneer het eb is, heb je een enorm breed strand waar je over kunt wandelen. De palen van de golbrekers laten genoeg ruimte om tussendoor te wandelen. Regelmatig komen er grote vrachtschepen voorbij gevaren. Erg indrukwekkend om te zien!En er loopt een pad over de dijk, waar je altijd overheen kunt. Vaak grazen er schapen langs de kant. En je hebt er mooi uitzicht op het plaatsje zelf.

mooie stranden zeeland

Yerseke

Bij Yerseke denk je aan oesters en aan de haven en misschien minder snel aan strand. Toch is er een heel fijn strandje dat echt de moeite waard is. Yerseke ligt een stuk oostelijker dan de andere stranden en pikten wij mee op de weg terug naar huis.

Het strand is niet erg breed of lang, maar lang genoeg voor een ware ontdekkingstocht. Je vindt er oesters (er zijn regels met betrekking tot hoeveel je mag rapen, check deze vooraf als je van plan bent mee naar huis te nemen) en allerlei andere dingen uit de zee. Mats vond de verschillende soorten zeewier ontzettend boeiend (“spinazie uit de zee”) en vond een paar kleine krabbetjes. Soms, als je veel geluk hebt, kun je in de verte op een zandplaat zeehonden spotten. De dijk nodigt verder uit om te wandelen of te fietsen.

Leestip: tips voor reizen terwijl je een kinderwens hebt

mooie stranden zeeland
mooie stranden zeeland

Wandelen op mooie stranden in Zeeland met kinderen

Een strand vind ik bij uitstek erg geschikt voor kinderen. Er is zoveel te beleven. Spelen in het zand, zandkastelen maken, dammetjes bouwen in de branding, schelpen zoeken. En natuurlijk zwemmen op een zonnige dag. Zeeland met kinderen is dan ook echt een aanrader.

De stranden en dijken van Oostkapelle, Yerseke en Zoutelande zijn vanaf de parkeerplaats met een kinderwagen te bereiken. Bij de andere stranden heb je een stuk zandpad of een trap te nemen, waardoor het minder geschikt is voor een kinderwagen of buggy.

We maakten steeds vrij korte wandelingen van zo’n 2 kilometer. Mats (op dat moment net twee jaar oud) kon alles prima zelf wandelen. Natuurlijk doe je er dan veel langer over, want onderweg is er vanalles te zien.

Wanneer je over het strand wandelt, zijn goede schoenen of laarzen aan te bevelen. Want het is voor kinderen natuurlijk erg uitnodigend om in dat plasje zeewater te gaan springen. En tja, geef ze eens ongelijk!

Voor overnachten heb ik een hele leuke tip, namelijk Hotel De Zeeuwse Kust. Echt geweldig met kinderen!

Wandelen in Zeeland

Wil je meer weten over de wandelmogelijkheden in Zeeland? Neem dan een kijkje op de website van VVV Zeeland, waar je allerlei routes vindt. En natuurlijk zijn er nog veel meer mooie stranden in Zeeland te ontdekken!

Hou jij ook zo van strandwandelingen?