Thailand, het land van de glimlach. Voor backpackers een relatief makkelijk land om op de bonnefooi doorheen te reizen en voor zonaanbidders het net niet te ver weg om twee weken op één van de mooie stranden neer te strijken. Het land wint nog steeds aan populariteit, wat het volgens wat ik erover hoor wel errug toeristisch maakt. Jaren geleden maakte ik er mijn eerste backpack reis en ik heb er toen erg van genoten. In vijf weken trok ik naar alle hoeken van het land. Dit was de route door Thailand die ik aflegde, opgeknipt in vijf delen. Ik startte in Bangkok en daarna Chiang Mai.

Bangkok

Ik vloog op Bangkok en bracht daar drie dagen door. Het is een drukke, luidruchtige, levendige stad, die ikzelf pas begon te waarderen toen ik er voor de tweede keer kwam. Maar als je vaker in Aziatische steden bent geweest, zullen de vele brommers, tuk tuks, claxonerende auto’s, smog en verkopers je niet verbazen.

Grand palace

Hotspots die je daar bezocht moet hebben zijn het Grand Palace en op dat terrein de tempel Wat Prae Kaew, de granieten tempel Wat Arun en de marmeren tempel Wat Benchamabophit. Dan heb je een mooie afwisseling van soorten tempels. Ook Golden Mount is leuk om te bezoeken. Vaak vind je er monniken gekleed in oranje gewaden. En vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de stad.

golden mount

Een boottocht over de Mae Nam Chao Praya rivier met een bezoek aan de floating market mag niet ontbreken. En natuurlijk Khao San Road, de bekendste toeristen straat met hostelletjes, eetkraampjes, restaurantjes, bars en clubs, waar je je vooral ’s avonds prima zult vermaken.

Buckets op Khao San Road

Bangkok staat bekend om de nep-merk kleding die je op markten kunt kopen. De stad kent ook enkele moderne malls waar je je als shop-a-holic goed kunt uitleven. Een ervan, MBK, kun je met de skytrain bereiken, leuk om zo door de stad te ‘rijden’!

MBK Mall

Verder naar Chiang Mai

De route door Thailand vervolgde naar Chiang Mai. Met de nachttrein is dat prima te doen, je stapt om 20 uur in en komt tegen 9 uur aan. Bovendien is de “kroeg”wagon erg gezellig, compleet met lichtjes muziek en drankjes.

Vanuit Chiang Mai maken veel reizigers een meerdaagse jungle trekking naar de bergdorpen. Of het nou heel toeristisch is of niet, het is vooral heel erg gaaf! En meestal ga je in kleine groepjes (vraag dat na!). Er zijn steeds meer aanbieders die eco verantwoorde toeren aanbieden. Vaak kun je kiezen om een gedeelte op de rug van een olifant af te leggen. Als je dat al zou willen, laat je dan goed informeren over het welzijn van de olifant. In plaats daarvan kun je gelukkig ook met een bamboe vlot de afdaling terug naar de stad doen.

Chiang Mai

Het mooiste in Chiang Mai zelf, of eigenlijk net daarbuiten, vind ik Doi Suthep, een rijkelijk versierd tempel complex dat ruim 1600 meter boven de stad uit steekt. In Chiang Mai zelf is een gezellige nachtmarkt, die al om 20 uur begint. De markt is een overblijfsel van de vroegere handel tussen de bergdorpen en nu vooral een leuke plek om te eten en daarna nog wat te drinken.

Houtwerk in Doi Suthep

Zoek je een leuk hostel in Chiang Mai, kijk op booking.com voor een overzicht van de mogelijkheden binnen en buiten de stadmuren. Wil je ietsjes luxer, maar niet teveel geld uitgeven, kijk dan naar een gelegenheid buiten de stadsmuren. Dat is nog steeds niet ver lopen naar het centrum.

Hoe heb jij Bangkok en Chiang Mai ervaren?

Binnenkort deel 2: Sukhothai, Ayuthaya en Lob Buri