Ik druk op de knop “boeken”. Ik wacht. Yes, de boeking is bevestigd! Remco, Mats en ik zijn zojuist trotse eigenaren geworden van vliegtickets naar Porto! De opwinding raast door mijn lichaam en ik dans door de woonkamer. Voordelige vliegtickets met een relaxt vluchtschema, wat een super begin van weer een nieuw avontuur voor ons gezin! Een paar maanden later, zo’n 4 weken voor vertrek, ontvang ik een mailtje van luchtvaartmaatschappij. Het vluchtschema is gewijzigd. De heenvlucht zal 5 minuten later vertrekken. Ik gniffel. 5 minuten, dat zie ik als een normale bandbreedte en noem ik nog niet eens vertraging. Een paar dagen later krijg ik nog een mail. Weer een gewijzigd vluchtschema. Ik lees de woorden en cijfers en begin te twijfelen. Staat er nou AM? Bedoelen ze niet PM? Voor de zekerheid pak ik de originele bevestiging. Daar staat PM bij de terugvlucht. En dat is nu toch echt AM geworden. Potverdikke! Ik voel de blijdschap zó weg stromen.

Van de avond naar vroeg in de ochtend

De terugvlucht stond oorspronkelijk voor 19.10 uur gepland. Heel relaxt voor ons, want dan hebben we nog een hele dag in Porto èn kan Mats lekker tukken in het vliegtuig. Helaas besloot de luchtvaartmaatschappij de vlucht te verzetten naar 6.50 uur. Dan zouden we om 04.00 uur op moeten staan of zo… Ehm, ik vind reizen met een baby fantastisch en over vliegen met een baby maak ik me niet meer druk… Maar als we zo vroeg ons nest uit moeten, geloof me, dat is voor niemand leuk. En we zouden gewoon een hele dag missen! Ik had natuurlijk al zoveel over Porto gelezen, al die plannen in mijn hoofd zouden echt niet in drie dagen gaan passen. Dus er moest een oplossing komen, want deze terugvlucht als gevolg van het gewijzigd vluchtschema ging het echt niet worden voor ons.

Lees ook: hoe overleef je een vliegvakantie met een baby!

Wat zijn je rechten en plichten?

Wijzigingen in vluchtschema’s schijnen vooral bij low price luchtvaartmaatschappijen voor te komen. In het geval van een gewijzigd vluchtschema zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden.

Compensatie of niet

Een luchtvaartmaatschappij mag tot twee weken voor vertrek het vluchtschema van een lijnvlucht wijzigen. Als het gewijzigd vluchtschema voor jou minder gunstige tijden worden, heb je als reiziger helaas gewoon pech. Wordt de wijziging binnen twee weken voor vertrek doorgevoerd? Dan heb je recht op compensatie. De hoogte daarvan is afhankelijk van een aantal factoren.

Vlucht wijzigen

Regelmatig word je bij een gewijzigd vluchtschema gewezen op de mogelijkheid om online je ticket te wijzigen. Bijvoorbeeld de dag of de bestemming. het verschil in tarief van je gekochte ticket je nieuwe gewenste ticket worden dan alsnog in rekening gebracht. In ons geval lostte dit niets op, want de terugvlucht bleek structureel naar de ochtend te zijn verplaatst.

Andere vlucht boeken

Via een andere luchtvaartmaatschappij vond ik een andere vlucht die wel in de avond gepland stond. De vliegtickets kostten natuurlijk wel extra, maar wij vonden het dat wel waard. Deze kosten zijn geheel voor eigen rekening. Ook je eventuele annuleringsverzekering dekt deze kosten als gevolg van een gewijzigd vluchtschema niet. Het wordt namelijk toch als een eigen keuze beschouwd om een andere vlucht te nemen.

Lees ook: Zo vind je goedkope vliegtickets!

Voorkom een boete of annulering

Belangrijk is dat wanneer je niet met een geboekte vlucht mee zal gaan, je dit bij de luchtvaartmaatschappij aangeeft en dus die ticket annuleert. Ook al is je reden niet geheel vrijwillig, maar een gewijzigd vluchtschema. Ryan Air doet er niet moeilijk over als je niet op komt dagen, maar veel andere maatschappijen geven in dat geval een boete. En nog erger, als je bij de heenvlucht niet verschijnt, heb je kans dat je retour automatisch wordt geannuleerd. Dat is natuurlijk heel onhandig als je daar op het vliegveld opeens achter zou komen.

Claim bij de maatschappij

Vliegtickets zijn vaak non-refundable. Dat geldt echter enkel voor de kosten van de tickets. Wanneer je geen gebruik maakt van een aangekocht vliegticket, kun je de belastingen die je erover hebt betaald terug claimen bij de luchtvaartmaatschappij. Deze actie dien je zelf uit te voeren. Ook hierin biedt de annuleringsverzekering geen dekking.

Het is super rot als je reisplan in duigen dreigt te vallen door een gewijzigd vluchtschema. Hopelijk vind je een oplossing waar je wel blij van wordt en geniet je alsnog van je reis!

Disclaimer: Dit bericht heb ik geschreven lang voor de gezondheidscrisis onlangs los barstte en gaat dus over een “normale” vluchtwijziging. Inmiddels is er door de bijzondere crisis een hoop geannuleerd en verschoven. In die specifieke situatie doe je er goed aan de regels en mogelijkheden bij de airline waar je mee zou vliegen te checken.