Eerder schreef ik over mijn startpunt in Thailand, Bangkok, en daarna Chiang Mai. Vanuit Chiang Mai reisde ik per bus in vijf uurtjes naar Sukhothai. Absoluut mijn favoriete plek in Thailand! En daarna naar Ayutthaya.

Sukhaothai

De naam Sukhothai staat voor de komst van geluk. Dat had voor mij niet meer waarheid kunnen zijn dan toen. Ik was na de trekking in Chiang Mai ontzettend ziek geworden en ik had veel te weinig water gedronken, waardoor ik onwijs pijnlijke voeten had. En in Sukhothai ging het gelukkig weer de goede kant op, mede door de lieve verzorging van de lokale mensen.

su2

Op de plek van de historische stad, enkele kilometers buiten de huidige stad, vind je prachtige tempels en ruïnes in een mooie, groene en rustige omgeving, waardoor je echt van de omgeving kunt genieten. Je kunt het park met de fiets verkennen, die verhuren ze ter plekke. Het is opgedeeld in vijf gebieden, waar je (afhankelijk van hoe dol enthousiast je van tempels wordt) afzonderlijk entree betaalt, of één kaart voor het gehele park kunt kopen. Wil je ze alle vijf zien, trek er dan maar gerust een hele dag voor uit. Wat Mahathat vond ik de mooiste en indrukwekkendste tempel met originele Boeddha beelden die nog redelijk intact zijn.

su1

Eens per jaar, op 18 oktober, is er een bootrace in de stad. Ik was die dag aangekomen en kon nauwelijks lopen, en daardoor kwam ik eigenlijk per toeval bij de rivier in de stad uit om te gaan chillen of zo. Bleek daar van alles aan de gang te zijn. Verschillende roeiteams per boot streden tegen elkaar voor de winnaars titel en het publiek (allemaal locals) moedigden hen aan.

boot

Het was overduidelijk geen toeristisch gebeuren, want het publiek was nogal verbaasd over mijn aanwezigheid. Maar ze ontvingen me met open armen en met gebaren en vriendelijk glimlachen was het een super toffe middag. Dus als je je verblijf daar rond die datum kunt plannen, zeker doen. ’s Avonds waren er allerlei eetkraampjes en muziek ter ere van de wedstrijd.

publiek

Ayutthaya

Vanuit Sukhothai nam ik een nachtbus naar Ayutthaya. De reis duurde ‘maar’ vijf en een half uur, waardoor ik er om 3 uur ’s nachts aan kwam. En niet IN de stad, maar aan de rand van de stad. Gelukkig was er een jeep die me wel naar het centrum bracht (tegen een flinke vergoeding uiteraard).

ay1

De stad Ayutthaya is veel levendiger dan Sukhothai. Daardoor doet het ook wel toeristischer aan. Tempels en ruïnes vind je door de stad verspreid. Wat Phra Mahathat is de bekendste, met een Boeddha hoofd dat in een boom is vergroeid. Eén manier is om per fiets te gaan verkennen. Bij de wat grotere wordt entree gevraagd.

Kaart met fietsroute door Ayutthaya

Kaart met fietsroute door Ayutthaya

Met een boot is het ook leuk. Langs de oevers zie je oude en nieuwere tempels. En het is net even wat minder inspannend op een warme dag dan op de fiets. Om alle tempels te zien, ben je een dikke dag bezig.

ay2

Lopburi

Vanuit Ayutthaya kun je met de trein een dagje naar Lopburi. De rit duurt anderhalf uur en 3e klasse kost een kaartje nog geen twee euro. Eén dag is echt voldoende, maar Lopburi is wel heel leuk om te bezoeken. Misschien beter om eerst dit te bezoeken en daarna pas de ruïnes in Ayutthaya, want het is allemaal net wat kleiner, dus andersom zou tegen kunnen vallen. Het is er ook (gelukkig) veel rustiger dan in Ayutthaya. Zodra je het station uit loopt, loop je al tegen de eerste tempel aan, Wat Phra Si Ratana, wat mij betreft de mooiste. Bij deze en sommige andere tempels wordt entree gevraagd. Lopburi staat bekend om de vele apen en ik had het in het begin nog niet zo door, maar opeens zag ik er één, en nog één, en toen zag ik dat de apen echt overal zaten!

lo1

Zoek je een slaapplek in Ayutthaya, Tony’s Place is echt een leuk geusthouse. Een mooi houten gebouw met verschillende soort kamers (met en zonder airco) en veel gezelligheid.

Voor een tempelliefhebber zijn deze drie plekken helemaal het einde. Ik vond het destijds ook geweldig. Na een tijdje ontstond er wel een soort gevoel van ’tempel-moe’ zijn. Tip: wissel je bezoekjes af met pauzes, lunches, picknicks, whatever, zodat je alles dat je ziet nog steeds op waarde kunt schatten.

Staat Ayutthaya op jouw planning?