Ruim 3,5 jaar geleden hakten Remco en ik de knoop door. We wilden op wereldreis. Dus we maakten een spaarplan om maandelijks geld aan de kant te zetten en te sparen voor onze droomreis. In de tussentijd kregen we twee kindjes. De droom voor een wereldreis bleef. Het originele spaarplan werd met de nieuwe uitgaven voor de kinderen wel iets lastiger. Hoe kunnen we wel voldoende geld sparen? We gingen kijken naar alternatieve mogelijkheden om geld te sparen voor de wereldreis.

Een kleine disclaimer voordat je verder leest. Ik ga je in deze blog meenemen in de mogelijkheden die wij hebben bekeken naar hoe je geld kunt sparen en laten groeien. Dus vanuit ons persoonlijk perspectief, zonder dat ik je wil aanzetten om juist het één of het ander te kiezen. Ik ben geen deskundige op financieel gebied. Wil je sparen, investeren, beleggen of wat dan ook, doe dat met geld dat je kunt missen en zorg dat je je altijd goed door een deskundig adviseur laat voorlichten voordat je start.

Geld langere tijd vast zetten of flexibel beschikbaar

Onze droom voor een wereldreis is inmiddels door de hele situatie van maatregelen in de wereld en de impact ervan op de wereld verandert. In plaats van een wereldreis en als gezin met het vliegtuig de wereld rond vliegen besloten we begin dit jaar een camper te kopen. En is het ons plan geworden om daar over twee jaar langere tijd in rond te reizen. Maar we wilden wel nu al de camper kopen, zodat we er ook meteen al profijt van hebben.

Om de camper aan te kunnen schaffen, was het belangrijk dat wij al eerder toegang tot ons gespaarde geld hadden. Ik weet van onszelf dat we impulsief zijn en vaak spontane plannen hebben. Dus op de vraag hoe we geld konden sparen, was het antwoord om het zodanig weg te zetten dat het flexibel opneembaar is. Dat is ook handig als je er toch bij wilt bij onvoorziene andere uitgaven, bijvoorbeeld een flinke reparatie aan je auto. Dus een belangrijk punt om vooraf over na te denken voor je een manier van geld sparen voor je wereldreis kiest.

Hoe kun je geld sparen voor je wereldreis

Geld sparen op de traditionele manier

Er is natuurlijk de traditionele manier van geld sparen. Ofwel je zet het op de bank op een spaarrekening weg, of je stopt het thuis in een spaarpot. Jaren terug was het interessant om een spaarrekening bij een bank te hebben. Tegenwoordig is de rente zo laag of zelfs vaak nihil, dat je geld op een spaarrekening momenteel niet (veel) meer waard wordt. Afhankelijk van hoeveel je op de bank hebt staan, kan het zelfs geld kosten.

Geld sparen door te investeren

Sparen voor je wereldreis wordt natuurlijk extra leuk wanneer je inleg steeds meer waard wordt. Dit kun je doen door geld te investeren in crypto currency, oftewel digitale valuta. De afgelopen maanden zijn veel van deze valuta enorm in waarde gestegen. Eerst dacht ik dat er alleen bitcoins waren en had ik er erg veel twijfels over. Inmiddels heb ik er iets meer over verdiept. En Remco vindt dit een hele interessante vorm van investeren. Het investeren in cryptomunten blijkt een hele wereld op zichzelf te zijn zodra je erin duikt.

Wanneer je in digitale valuta wilt investeren, hoef je dit niet persé zelf te doen. Je kunt een makelaar zoals LiteBit in de armen nemen. Het is een wisselkantoor, net zoals je dat waarschijnlijk kent voor het wisselen van vreemde valuta voor je op vakantie gaat. En zo’n makelaar beheert jouw rekeningen voor je.

Het aankopen van en handelen in digitale valuta doe je in een online handelsomgeving. Een voorbeeld van zo’n omgeving is Bitvavo. Hier kun je als beginner terecht en ook wanneer je meer ervaring hebt. En wat bijdraagt aan het sparen voor je wereldreis is dat je een passief inkomen hebt via dit platform. Je krijgt namelijk een rentevergoeding wanneer je je cryptovaluta tijdelijk beschikbaar stelt. Dat heet een Staking dienstverlening en is dus de moeite waard om meer over te lezen al je nadenkt over hoe je geld kunt sparen.

Een andere manier is om te investeren in aandelen, oftewel te beleggen. Dit kun je ook zelf doen of je kiest (eventueel via een bank of makelaar) bepaalde portefeuilles met aandelen. Met deze vorm van investeren was ik al iets meer bekend via verzekeringen. Verder heb ik zelf geen ervaring met beleggen in aandelen als spaarmiddel.

Andere mogelijkheden voor geld sparen

Naast geld investeren en beleggen zodat het meer waard wordt kun je ook nog op andere manieren geld sparen voor je wereldreis. Bijvoorbeeld door te investeren in onroerend goed. Afgelopen zomer hebben we tijdens een reis een familie ontmoet die hun woning in Utrecht met enorm veel overwaarde konden verkopen. En met die overwaarde een nieuw huis in het noorden van het land konden betalen èn met een camper een jaar lang met het gezin konden reizen. Dat is natuurlijk een fantastische manier om je droomreis te kunnen bekostigen.

Ook lees ik wel eens ervaringen van mensen die de overwaarde van hun woning gebruiken om te investeren in onroerend goed. Dus er nog een woning mee kopen en die vervolgens verhuren. Op deze manier heb je een passief inkomen. Voor ons zijn dit geen opties die ons aanstaan. Maar ben je er nieuwsgierig naar, er zijn families die graag hun (goede) ervaringen hierin online delen.

Sparen voor een wereldreis

Ik noem als voorbeeld steeds sparen voor een wereldreis, maar er zijn natuurlijk veel meer spaardoelen voor een droomreis te bedenken. Zoals sparen voor je vakantie, trouwen in het buitenland of een huwelijksreis, een vakantiewoning kopen of een camper aanschaffen. Wat in alle gevallen een goed vertrekpunt voor je spaarplan is, is bedenken hoeveel geld je op welk moment nodig denkt te hebben. Dus je spaardoel concreet te bedenken en budget te berekenen. En je dan te verdiepen in welke vorm en manier van geld sparen het beste bij jou past. Om je droom op een dag uit te laten komen!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.