Een thuis weg van huis. De afgelopen maanden heb ik er wel eens aan gedacht. Toen we zoveel thuis waren, snakte ik naar een andere omgeving. Hoe fijn is het om ergens een eigen vakantiewoning te hebben om regelmatig heen te kunnen gaan. Even weg van huis te zijn en toch thuis te zijn. Een chalet vraagt de nodige investering en is daarom geen lichte beslissing. Ik geef je zes tips om over na te denken bij de aankoop van je eigen chalet.

1. Je favoriete regio

Ten eerste – en wat mij betreft de belangrijkste tip – is kies de bestemming van je chalet goed en zorgvuldig. Aangezien je met een eigen chalet de keuze maakt om regelmatig naar dezelfde plek terug te keren, moet die je natuurlijk echt goed bevallen. Misschien ben je al verliefd op een bepaalde regio. Zo niet, ga dan eens op ‘proefvakantie’ in de regio of op het recreatiepark dat je beoogt. Op die manier merk je snel genoeg of de omgeving je voldoende aanspreekt.

Voor mij zou het ook belangrijk zijn dat er voldoende in de buurt te doen is. Ik zou daarom kijken naar leuke plekken voor kids, zoals een speelbos of -boerderij, maar ook of er veel wandelroutes zijn. Mij maak je namelijk midden in de natuur blij. Maar misschien zit jij juist liever in een meer bruisende omgeving met genoeg horeca om de hoek of dichtbij zee.

2. Een chalet om verliefd op te worden

Ten tweede moet de chalet zelf je een goed gevoel geven. Het is immers de bedoeling dat de recreatiewoning als je tweede thuis gaat voelen. Er zijn enorm veel types occasion stacaravans en chalets. Hou je van een authentieke bouw of vind je duurzaamheid juist belangrijk? Daarmee maak je al een volgende selectie bij het komen tot aanschaf van jouw chalet.

Leestip: tips voor je eerste reis met baby

Een chalet met zo’n uitzicht, dat is toch fantastisch!

3. De prijsklasse voor de aankoop van je chalet

Dan komen we op een van de belangrijkste praktische punten waar je de aanschaf van je chalet op gaat besluiten. Namelijk de prijs. Naast alle soorten chalets heb je natuurlijk enorm veel variatie in de prijsklassen. En prijs is nu eenmaal bepalend voor wat er mogelijk is.

4. De indeling van jouw ideale chalet

Vervolgens denk je na over wat je belangrijk vindt in de indeling van het chalet. Hoeveel slaapplekken en slaapkamers wil je? Welke faciliteiten wil je in de keuken, zoals een vaatwasser en magnetron? En wat wil je qua eigen tuin en terras? Bovendien, in welke seizoenen wil je er verblijven? In de winter heb je immers extra isolatie nodig om lekker warm te zitten. Dan is dubbelglas bijvoorbeeld wel erg fijn.

5. Jouw chalet verhuren

Bedenk ook wat je plannen na de aankoop van jouw chalet zijn. Wil je er zelf alle vakanties in verblijven? Of zie je het ook als een investering en geldbron, door je chalet te verhuren? Dan let je misschien weer op andere zaken, die jouw chalet extra aantrekkelijk maken voor verhuurders. (En het recreatiepark waar jouw chalet op staat moet dit overigens ook toestaan.)

Door deze criteria kom je op een goede selectie van chalets om te kopen die aan je wensen voldoen. Dan heb ik nog een extra tip voor als je het chalet van je dromen bijna gevonden hebt.

6. De staat van je chalet

Evengoed als dat een huis een bepaalde bouw heeft, geldt dat ook voor een chalet. En die moet natuurlijk wel in orde zijn. Let daarom ook op zaken als een goed dak, geen vocht in de woning, een goede ventilatie en goede leidingen. En als je er zelf niet zoveel van weet, neem dan gerust iemand mee om er naar te kijken. Zodat je zeker bent dat je chalet in goede staat is.

Lijkt het jou wel wat, een eigen vakantiewoning kopen?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.