Vakanties zijn voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar. De momenten om samen met je vrienden, partner of gezin tot rust te komen in een andere omgeving. De momenten waarin je je kunt onderdompelen in een andere cultuur. En genieten van heerlijke gerechten met ingrediënten waar je nog nooit van hebt gehoord terwijl de zon lekker op je snoet schijnt. Allemaal fijne momenten die leiden tot onvergetelijke herinneringen. Hoe kun je die herinneringen en dat typische vakantiegevoel thuis meer vasthouden?

Herken jij dat ook, dat je op vakantie regelmatig denkt “Dit gevoel, dit ga ik thuis echt vaker vasthouden!” Dat blijkt bij thuiskomst echter best wel een uitdaging. Voor je het weet, zit je weer in je oude ritme en gevoel van voor je vakantie. Hoe kun je dat ontspannen vakantiegevoel in huis vasthouden? Door die in je huis te halen! Soms letterlijk en soms figuurlijk. Met deze tips word je zo weer teruggebracht naar die fijne vakantiemomenten!

#1 Botanische woonkamer

Eén van de aanpassingen in huis die mij een ontspannen vakantiegevoel geven is om te zorgen voor veel planten om me heen. Een lekker groene woonkamer, love it! Woonkamerplanten zoals een monstera of een varen zijn makkelijk in onderhoud (handig voor wanneer je regelmatig op reis gaat) en geven een tropische vibe aan je kamer. Bovendien dragen planten ook nog eens bij een goede luchtkwaliteit in huis.

#2 Je huis in buitenlandse sfeer

Een bepaalde omgeving roept vaak een bepaald gevoel op. Je hele huis veranderen in een Balinese tempel is nogal rigoureus. Wat je wel kunt doen, is zorgen dat je bepaalde elementen en details aanpast. Meubels van rotan en bamboe en linnen gordijnen herinneren je bijvoorbeeld aan de sfeer in dat ene mooie huisje op Bali. Vond je het verblijf op die boerencamping in Frankrijk zo fijn, kies dan voor een landelijk interieur. Met de vouwgordijnen van Veneta.com kun je in verschillende kleuren allerlei verschillende sferen in huis creëren. 

#3 Buitenlandse recepten

Ik hou van eten. Van het proeven, vn het verrast worden door compleet andere eetgewoontes, van het ontdekken van nieuwe smakencombinaties en van de gezelligheid die samen eten met zich mee brengt. Jij ook? Gun jezelf dat fijne vakantiegevoel ook thuis. En dan heb ik het niet over de standaard pasta zoals wij Nederlanders die vaak maken. Ga eens per week aan de slag met een echt buitenlands recept. Neem bijvoorbeeld kruiden uit je vakantieland mee of koop in een toko of online ingrediënten uit het buitenland die goed bij een recept passen. En verwen je innerlijke zelf met een typisch buitenlands recept. Je zult merken dat de geuren en smaken je zo mee terugvoeren naar die fijne vakantiemomenten.

#4 Een nieuwe playlist

Iets dat mij eenvoudig naar een bepaald moment terugbrengt is muziek. Er zijn liedjes die enorm sterk gelinkt zijn aan bepaalde herinneringen van reizen. Dat kan een liedje zijn dat vooral lokaal heel populair was tijdens de vakantie. Of juist een song die ik al kende, maar toevallig op een bijzonder moment speelde. Zo vergeet ik nooit meer hoe de Beach Boys uit de speakers schalden in de oude jeep tijdens een tour door Salar de Uyuni. Herken je dit? Maak dan thuis eens een speciale playlist met de liedjes van je vakantie.

#5 Ontspanningsmomenten thuis

Veel mensen vinden de ontspanning op vakantie oh zo fijn. Ongeacht hoe je het beste je ontspanning op vakantie vindt, creëer die momenten vooral thuis ook! Lig je graag te luieren aan het zwembad met een tijdschrift? Plan voor jezelf een avondje badderen in je badkuip met een tijdschrift erbij. Genoot je op vakantie zo van cocktails in je hangmat? Koop een fijne hangmat voor in je tuin. Kopieer als het ware de fijne momenten die voor het vakantiegevoel zorgen naar een manier die je thuis ook kunt toepassen voor ontspanning.

vakantiegevoel

Het vakantiegevoel thuis

Ook voor mij zijn mijn vakanties vaak de hoogtepunten van het jaar. Ik geniet enorm van reizen. En hoewel ik veel liever langer en vaker weg zou gaan, vind ik ons thuis wel een hele fijne plek om terug te keren. Binnenkort gaan we verhuizen. Daar heb ik ontzettend veel zin in. Eén van de dingen die we bewust per kamer gaan doen is nadenken welke sfeer we er graag willen, waarbij we steeds terugdenken aan al die mooie reizen.

Zo willen we bijvoorbeeld een tof boomhut bed in de kinderkamer van Mats, net zoals in het hotel waar we begin dit jaar in Zeeland waren. En in de woonkamer willen we ook een wereldse sfeer vangen met Oosterse details die goed passen bij onze Indiase meubels. Zo halen we de wereld een beetje naar ons thuis toe en hou ik dat fijne vakantiegevoel nog meer vast.

Hoe zorg jij voor het vasthouden van het vakantiegevoel?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.