Tijdens de citytrip in de hoofdstad van Slovenië is de liefde tussen Ljubljana en mij is ontstaan. Wat een pracht-stad! Remco en ik waren er drie volle dagen. Dat is ruim voldoende voor een goede indruk van de stad. We waren ook erg nieuwsgierig naar de omgeving in Slovenië. En dus verlieten we de stad eventjes en trokken we er een dagje op uit de natuur in.

Wij kozen ervoor een taxi te huren, omdat we verwachtten een halve dag weg te zijn. Een auto huren kan natuurlijk ook. En de wegen zijn er prima, dus zelf rijden moet prima lukken. Veel mensen spreken goed Engels. Toevallig troffen wij een chauffeur die niet zo goed (of beter gezegd geen) Engels sprak. Maar met handen en voeten kom je overal 😉

Eerste stop was de kloof Vintgar, een klein uurtje rijden vanaf Ljubljana. De receptioniste in ons hotel tipte ons om hierheen te gaan. Het schijnt bekend te staan als een van de meest indrukwekkende plekken van Slovenië, maar onze chauffeur bleek het niet te kennen. Mooi, dachten wij, want dan zal het niet erg toeristisch zijn. En dat bleek inderdaad ook wel mee te vallen. Met behulp voor Google maps (love that app!) vonden we de plek en het was er vrij rustig. Een perfecte escape 🙂

ik bij Vintgar

Voor vier Euro per persoon mag je ‘binnen’. In deze prachtige groene kloof splitst een rivier de bergen in twee. Het is er heerlijk verkoelend door de vochtige omgeving en de schaduw van de bergwanden. Een gemaakt pad langs de bergen en houten bruggetjes over het water brengen je de hele 1,6 km naar een waterval onder een brug. Echt schitterend!

waterval

Onze volgende stop was ongeveer 4 km hier vandaan, namelijk Lake Bled. Vriendlief kende het meer van een documentaire van twee vissers en wilde er graag heen. Ik zag foto’s op internet en was direct enthousiast. Nou, in het echt is het er nog veel mooier!

Het kraakblauwe water schitterde in de zon, groene heuvels en bergen, een lieflijk kerkje en een kasteel. Wat kun je je nog meer wensen als uitzicht? We hebben lange tijd op een bankje aan de waterkant gezeten en het uitzicht in ons opgenomen. Je kunt er fietsen huren, wandelen, kanoën, roeien, SUPpen (Stand Up Paddle)… En je kunt er dus ook gewoon net als wij niets doen 😉

Na de lunch in een van de restaurantjes langs het water en tientallen foto’s verder reden we weer terug naar huis, ehh, Ljubljana. De chauffeur waren we voor de trip 120 Euro verschuldigd, wat wij vonden meevallen voor deze dagtour van vijf uurtjes.

Naast deze schitterende plekken hoorde ik ook enthousiaste verhalen over grotten en over Lake Bohinj. Dus mocht je een bezoek aan Ljubljana brengen, ga ook eens de omgeving in!