fbpx
Reistips & trucs

Keep it cool!

 • 5 augustus 2015

Wanneer je met je rugzak over de wereld trekt, dan weet je dat er iets zal gaan gebeuren dat anders is dan je gepland of verwacht had. De trein vertrekt zonder duidelijke reden twee uur later. De reis duurt langer door een gebrek aan de bus of een road block. De vriendelijke man is je reservering en aanbetaling (lees: handgeschreven kladje) kwijt voor die te gekke trip. Een hostel zag er op internet leuk uit, maar wanneer de kakkerlakken je in je kamer tegemoet springen, heb je toch zo je bedenkingen. Eén ding is zeker: je flexibiliteit zal op de proef gesteld worden.

En dat maakt niet uit, want dat hoort erbij. Dit hoort bij avontuur! Daar ga je voor! Het onverwachte, of dat nou positief of minder positief uitpakt, bezorgt mij altijd het gevoel dat alles mogelijk is. En dat voelt goed!

Toch kan zo’n situatie je wel even tegen vallen. Logisch ook. Hoe hou je het hoofd dan koel? Dit zijn mijn tips!

o Verwacht niets… of in ieder geval zo min mogelijk. Des te kleiner is de kans dat iets tegen valt.
o Stel zeker wat je echt zeker wilt. Staat de Borobodur op je bucketlist en is er tijdens je reis maar één mogelijkheid om die te bezoeken, laat die trip dan niet van het toeval afhangen, maar regel die op een gedegen manier.

borobodur

o Bekijk alles met open vizier. Kan die trip niet door gaan? Wie weet wat voor anders geweldigs er in de plaats op je pad komt.
o Stel vragen. Dat iets niet door gaat, hoeft niet het einde te zijn. Misschien zijn er wel alternatieven.
o Blijf vriendelijk. Daar blijf je namelijk zelf het vrolijkste door gestemd en de mensen om je heen ook.
o Verwen jezelf. Gaat iets even anders dan je zou willen, dan mag je best even van iets anders genieten terwijl je het laat bezinken. Dan maar even een lekkere kokosnoot op het strand drinken en nadenken over je vervolgplannen 😉

IMG_0744

o Zorg dat je uitgerust bent. Klinkt misschien een beetje suf, maar als je moe bent, heb je nou eenmaal een korter lontje.
o Accepteer jezelf. Op de bonnefooi rond trekken en alles van het toeval af laten hangen kan voor de één heerlijk bevrijdend zijn, terwijl een ander zich er gewoon niet zo prettig bij voelt. En beiden is ok, zolang je er maar de juiste keuzes voor jezelf in maakt.

Wat doe jij om het hoofd koel te houden?

8 Reacties

 • Edmee

  Hoofd koel houden? : adem in adem uit!;-). En blijven lachen natuurlijk! Haha! Al is t maar achteraf er vooral heel hard om lachen.

  Ik heb ooit met reisgenoot de verkeerde bus genomen in 1 vd grootste townships van Capetown. We waren met een baby van het vrijwilligersproject naar het ziekenhuis geweest en dachten de weg terug naar het project middenin Khayelitsha zelf wel te weten.
  2 blanke dames met donker babietje samen gestrand in de spits van de township.. Oeps!:-)
  Gelukkig hadden wij enorm lieve en bezorgde locals in de bus die wij genomen hadden die niet uit wilde stappen tot wij veilig voor de deur van het project werden afgezet door de buschauffeur die daarvoor ver van zijn route afweek! Wat n avontuur!:-)

  Beantwoord
  • Reismuts

   Precies, adem in en adem uit. 🙂
   Wat een verhaal! Kan me voorstellen dat het wel even spannend was, fijn dat het goed uitpakte! En leuk om verrast te worden door de vriendelijkheid van locals, en ook nog eens juist op een plek waar je het niet verwachtte. Met het babytje ook alles goed gekomen?

   Beantwoord
 • Rashida

  Handige tips!
  Ja bij vertraging of andere dingen waarop je moet wachten denk ik vaak, “het is toch vakantie: niets hoeft, geen (werk)verplichtingen en we hebben de tijd… ” 😉

  Beantwoord
 • Linda | One Day Trip

  Ontspan. Is het echt zo erg als een trein of bus later vertrekt dan gepland? Is het echt zo’n ramp als je een kakkerlak onder het bed vindt? Je bent op reis. Laat het allemaal op je afkomen en relax. Het zou toch ook maar saai zijn als alles zoals gepland loopt?

  Beantwoord
  • Reismuts

   Precies, het zou voor mij te saai zijn als alles gaat zoals gepland. Spontane situaties leiden vaak tot hele toffe dingen 🙂

   Beantwoord
 • Sabine

  Precies! Besef dat je niet in NL bent en dat dingen dus gewoon anders gaan. Is ook precies wat ik tegen mijn broertje heb gezegd: jullie zijn in Colombia dus verwacht alles behalve hetzelfde als in Nederland. Heeft wel gewerkt geloof ik Haha

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.