Wanneer je met je rugzak over de wereld trekt, dan weet je dat er iets zal gaan gebeuren dat anders is dan je gepland of verwacht had. De trein vertrekt zonder duidelijke reden twee uur later. De reis duurt langer door een gebrek aan de bus of een road block. De vriendelijke man is je reservering en aanbetaling (lees: handgeschreven kladje) kwijt voor die te gekke trip. Een hostel zag er op internet leuk uit, maar wanneer de kakkerlakken je in je kamer tegemoet springen, heb je toch zo je bedenkingen. Eén ding is zeker: je flexibiliteit zal op de proef gesteld worden.

En dat maakt niet uit, want dat hoort erbij. Dit hoort bij avontuur! Daar ga je voor! Het onverwachte, of dat nou positief of minder positief uitpakt, bezorgt mij altijd het gevoel dat alles mogelijk is. En dat voelt goed!

Toch kan zo’n situatie je wel even tegen vallen. Logisch ook. Hoe hou je het hoofd dan koel? Dit zijn mijn tips!

o Verwacht niets… of in ieder geval zo min mogelijk. Des te kleiner is de kans dat iets tegen valt.
o Stel zeker wat je echt zeker wilt. Staat de Borobodur op je bucketlist en is er tijdens je reis maar één mogelijkheid om die te bezoeken, laat die trip dan niet van het toeval afhangen, maar regel die op een gedegen manier.

borobodur

o Bekijk alles met open vizier. Kan die trip niet door gaan? Wie weet wat voor anders geweldigs er in de plaats op je pad komt.
o Stel vragen. Dat iets niet door gaat, hoeft niet het einde te zijn. Misschien zijn er wel alternatieven.
o Blijf vriendelijk. Daar blijf je namelijk zelf het vrolijkste door gestemd en de mensen om je heen ook.
o Verwen jezelf. Gaat iets even anders dan je zou willen, dan mag je best even van iets anders genieten terwijl je het laat bezinken. Dan maar even een lekkere kokosnoot op het strand drinken en nadenken over je vervolgplannen 😉

IMG_0744

o Zorg dat je uitgerust bent. Klinkt misschien een beetje suf, maar als je moe bent, heb je nou eenmaal een korter lontje.
o Accepteer jezelf. Op de bonnefooi rond trekken en alles van het toeval af laten hangen kan voor de één heerlijk bevrijdend zijn, terwijl een ander zich er gewoon niet zo prettig bij voelt. En beiden is ok, zolang je er maar de juiste keuzes voor jezelf in maakt.

Wat doe jij om het hoofd koel te houden?