Chinese muur

Zwart. Helemaal zwart. Opeens. Ik deed precies hetzelfde als altijd. Zette ‘m op tafel. Klapte hem open. Snoer erin. Snoer in het stopcontact. Ik drukte op de “aan” knop en het scherm… bleef zwart. Een groene lichtje toonde dat ‘ie aan stond. Het Wifi lampje kleurde ook , maar het scherm bleef akelig zwart. Allerlei toetsen geprobeerd. “Enter”, “Ctrl-Alt-Delete”. Er gebeurde niets. De tip uitgeprobeerd die ik van de afdeling IT op mijn werk altijd krijg, oftewel uitzetten en weer aanzetten. Zwart. Alle mogelijke toetsen gecombineerd die er in een paniekaanval tegelijkertijd door je vingers kunnen worden aangeraakt. Een piep. Maar het scherm bleef zwart.

Ok, adem in, adem uit. De piep en de lichtjes vertelde me dat mijn laptop niet helemaal overleden kon zijn. Maar wat was er toch aan de hand?! Ik heb echt GEEN verstand van laptops en techniek. Maar mijn laptop is als een soort heilige graal voor me. Alle, maar dan ook echt alle foto’s staan daarop! Duizenden foto’s van familie, vrienden en reizen.

Wat het euvel nou uiteindelijk was, I don’t know, maar de heilige graal is weer tot leven geholpen. Ik was wel flink geschrokken. Natuurlijk heb ik ook nog fotoalbums, maar ik moet er niet aan denken dat ik alle digitale foto’s kwijt zou zijn. De Chinese muur was prachtig, maar ik zal er niet snel nog een keertje komen voor nieuwe kiekjes.

Broerlief heeft me ooit een externe harde schijf gegeven. Nooit begrepen waar zo’n ding goed voor is. Nu wel! Meteen heb ik alle belangrijkste mapjes met foto’s op de externe schijf gezet. En braaf zal ik alle nieuwe mapjes met foto’s er ook op zetten, zodat ik in ieder geval altijd een back-up heb. Pfiew!

Wat is jouw manier om foto’s zeker te stellen?