fbpx
Reistips & trucs

Vijftig tinten paniek

 • 12 augustus 2015

Zwart. Helemaal zwart. Opeens. Ik deed precies hetzelfde als altijd. Zette ‘m op tafel. Klapte hem open. Snoer erin. Snoer in het stopcontact. Ik drukte op de “aan” knop en het scherm… bleef zwart. Een groene lichtje toonde dat ‘ie aan stond. Het Wifi lampje kleurde ook , maar het scherm bleef akelig zwart. Allerlei toetsen geprobeerd. “Enter”, “Ctrl-Alt-Delete”. Er gebeurde niets. De tip uitgeprobeerd die ik van de afdeling IT op mijn werk altijd krijg, oftewel uitzetten en weer aanzetten. Zwart. Alle mogelijke toetsen gecombineerd die er in een paniekaanval tegelijkertijd door je vingers kunnen worden aangeraakt. Een piep. Maar het scherm bleef zwart.

Ok, adem in, adem uit. De piep en de lichtjes vertelde me dat mijn laptop niet helemaal overleden kon zijn. Maar wat was er toch aan de hand?! Ik heb echt GEEN verstand van laptops en techniek. Maar mijn laptop is als een soort heilige graal voor me. Alle, maar dan ook echt alle foto’s staan daarop! Duizenden foto’s van familie, vrienden en reizen.

Wat het euvel nou uiteindelijk was, I don’t know, maar de heilige graal is weer tot leven geholpen. Ik was wel flink geschrokken. Natuurlijk heb ik ook nog fotoalbums, maar ik moet er niet aan denken dat ik alle digitale foto’s kwijt zou zijn. De Chinese muur was prachtig, maar ik zal er niet snel nog een keertje komen voor nieuwe kiekjes.

Broerlief heeft me ooit een externe harde schijf gegeven. Nooit begrepen waar zo’n ding goed voor is. Nu wel! Meteen heb ik alle belangrijkste mapjes met foto’s op de externe schijf gezet. En braaf zal ik alle nieuwe mapjes met foto’s er ook op zetten, zodat ik in ieder geval altijd een back-up heb. Pfiew!

Wat is jouw manier om foto’s zeker te stellen?

29 Reacties

 • Suus

  Ik begrijp je paniek, hebben wij ook een keer gehad. Wij hebben inderdaad externe harde schijven, en veel foto’s gaan bij mij naar Dropbox. (ook picasa staan er een hoop op!)

  Beantwoord
 • Anita - Reisvlinder.nl

  Herkenbaar die paniek. Mijn laptop is ooit gecrasht en dat is geen pretje. Uiteindelijk heeft mijn vriend nog wel een deel van mijn foto’s terug weten te krijgen (vraag me niet hoe), maar er is helaas veel verloren gegaan. Sindsdien zet ik mijn foto’s altijd braaf op mijn externe harddisk en op picasa.

  Beantwoord
  • Reismuts

   Oef, dat is zeker geen pretje. Ik ga ze ook echt voortaan braaf extra opslaan. En Picasa maar eens ontdekken.

   Beantwoord
 • kirsten

  Wij hebben dat vroeger eens gehad met kinderfoto’s van mij en mijn broertje. Sindsdien een dubbele externe harddisk (zo eentje die zichzelf kopiërt op de tweede schijf, want ook je externe harddisk kan crashen).

  Beantwoord
  • Reismuts

   Oh ja, die kan natuurlijk ook weer kapot. 🙁 Geloof niet dat ik een dubbele heb, zal het eens checken.

   Beantwoord
 • Diana - stripeaway.nl

  Ik gebruik verschillende externe harde schijven en ben ook nu ook alle belangrijke dingen op dvd aan het zetten. Tevens gebruik ik veel kon Back up online en dropbox…ben als de doods dat ik alles kwijt raak

  Beantwoord
  • Reismuts

   Goeie tips! Back up online ken ik nog niet, zal het eens bekijken. Ik heb al eerder van dropbox gehoord, maar ben daar ook niet zo in thuis. Ben zo a-technisch, haha!

   Beantwoord
 • Lotte - scratchingmymap.com

  Ook ik werk met een externe hardeschijf als back-up en heb me tijd geleden voorgenomen om mijn Dropbox-account eens van onder het stof te halen. Na het lezen van dit artikel, misschien toch maar eens doen binnenkort 🙂

  Beantwoord
  • Reismuts

   Ik ga ook maar eens een spoedcursus dropbox doen, lijkt me een goed idee.

   Beantwoord
 • Jeroen

  Heb mijn fotoarchief op 4 verschillende plekken opgeslagen.
  Handiger is om een NAS aan te sluiten. Dan gaat het automatisch. Maar het zijn nog steeds harde schijven en het kan nog steeds stuk.
  Dus cloud opslag is wellicht beter. Kwam laatst deze tegen: https://www.amazon.com/clouddrive/home
  Onbeperkte (foto) opslag voor een zeer redelijke prijs. Ik denk dat ik hierop over ga.
  Hoe dan ook, fijn dat je alles weer hebt en een mooie wake-up call dit 😉

  Beantwoord
  • Reismuts

   Op vier plekken zelfs! Cloud is vergelijkbaar met Dropbox denk ik he? Bedankt voor de tip met de link! Het was zeker een wake up call, het loont absoluut om alles veilig weg te zetten, je weet maar nooit…

   Beantwoord
   • Jeroen

    Dropbox werkt anders als de echte cloud. Dropbox houdt een link met de plek waar je de bestanden hebt opgeslagen. Verwijder je ze daar, zijn ze volgens mij ook weg uit dropbox. Leuk om bestanden te delen maar niet om als archief te gebruiken in mijn ogen.
    Zou voor een echte cloudopslag gaan zoals die van Amazon.

    Beantwoord
    • Reismuts

     Oh, goed om te weten. Anders zou ik op de ene plek foto’s ‘opruimen’ maar zou ik ze echt kwijt zijn. Ik ga de cloud uitzoeken.

 • Sabine

  Ja die harde schijf wil ik ook nog steeds hebben! Moe tik echt eens achteraan. Veel foto´s staan ook op dropbox oid, maar de meesten niet inderdaad. Goed stuk om even hier achteraan te gaan haha

  Beantwoord
  • Reismuts

   Misschien inderdaad goed er achter aan te gaan. haha, is mijn schrik toch ergens goed voor geweest 😉

   Beantwoord
 • Eva - eighty7

  Oef ja, gelukkig heb je alles terug. Ik zet altijd alles na een reis direct op mijn harde schijf, maar eigenlijk vind ik dat nog niet veilig genoeg;. Wat als die ineens kapot gaat? Dubbele back-up is altijd nog beter..

  Beantwoord
  • Reismuts

   Inderdaad, ik ga voor de dubbele variant denk ik, met ook een cloud opslag.

   Beantwoord
 • Edith | [travel.create.repeat]

  Oefffff dat is schrikken! Ik had zelf heel lang een externe harde schijf als back-up, maar die is onlangs dus gecrasht… Gelukkig doet de laptop het wel nog gewoon 😉 Sindsdien ben ik ook over op cloudopslag, ik gebruik Microsoft OneDrive – aanrader van mijn ICT afdeling, wat zijn ze toch handig hè, die jongens 🙂 Ik vertrouw de cloud meer dan hardware, vooral omdat ik een betaalde versie heb (1,99 euro per maand). Succes met driedubbel back-uppen 😉

  Beantwoord
  • Reismuts

   Dank je! Ik ga dit weekend even flink aan de slag. En ben wel overtuigd geraakt van die cloud. Toch wel slimme jongens inderdaad, haha!

   Beantwoord
 • ivonne

  Oei, de worst nightmare maar gelukkig goed afgelopen. Ik maak (mijn man maakt in dit geval 😉 ) een dubbele backup. Zelfs als we reizen proberen we onze foto’s zowel op de camera als ergens anders te zetten (twee flashcards of nu op de tablet)

  Beantwoord
  • Reismuts

   Op reis doe ik dat ook inderdaad, de foto’s op het camerakaartje bewaren en zo nu en dan al uploaden naar de tablet of cloud. Je weet maar nooit…

   Beantwoord
   • ivonne

    Hoi Lizette.Ik schaam me rot voor de typekunsten die ik toch elke keer weer vanaf de tablet presenteer… Schandalig. Is het mogelijk er een paar typefouten uit te halen?

    Beantwoord
 • Robert | Traveljunks

  Ik moet er niet aan denken. En toen…, piep krak.. Ik heb dus nog een defecte hd liggen met foto’s die ik nergens anders op heb staan. Sindsdien een automatische externe, die alles mooi meteen opslaat. Foto’s gaan tegenwoordig ook allemaal meteen op dvd. Dropbox leeg ik voor het reizen en gebruik ik alleen als backup op reis. Een ipad voor tweede had is ook handig 😉

  Beantwoord
  • Reismuts

   Oei, en kun je de foto’s er nog op een manier af halen? Een automatische externe, wat is dat voor iets? Dan hoef je dus niet de externe harde schijf zelf aan je laptop te koppelen? De iPad is ook een uitkomst, alleen moet ik nog wel een snoertje halen om de camera te kunnen verbinden.

   Beantwoord
 • Marlies

  Dat gevoel ken ik! Ik kreeg toen ook een zwart scherm! Binnen gebracht en gelukkig kunnen maken. Nu staan al mijn foto’s op een externe schijf. Niet op 1 maar wel op 3! haha. Want je weet maar nooit dat die externe schijf het ineens niet meer doet!

  Gelukkig heb je hem kunnen redden!

  Marlies
  http://www.magnificentescape.com

  Beantwoord
  • Reismuts

   Nou inderdaad, je wilt er toch niet aan denken dat die harde schijf dan ook nog eens kapot zou gaan. Slim!

   Beantwoord
 • Reisfreaks

  Wij hebben wat backuppen betreft altijd een vast ritueel tijdens onze reis. Als mijn vriendin gaat douchen ga ik backuppen. Alle foto’s en video’s naar de laptop en naar een externe hd. 1 van beide laten we achter op de kamer als we er op uit gaan. Zo hebben we altijd een veilige backup.

  Beantwoord
  • Reismuts

   Slim! En ook wel goed om er een vast ritueel in te hebben. Ik merk dat ik het soms toch nog eens vergeet en zou eigenlijk na iedere trip thuis ook meteen moeten backupen.

   Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.