In 2011 besloot de Amerikaan Walter Chang zijn baan op te zeggen, nadat hij al dik 2,5 jaar flink gespaard had. En hij ging op reis. Een jaar reizen werden er twee en uiteindelijk zelfs drie. In die drie jaren heeft hij maar liefst 60 landen (!!) bezocht. Het korte filmpje dat hij ervan heeft gemaakt vind ik heel tof. Laatst verscheen het weer ergens op social media. In 4 minuten neemt hij je mee over de hele wereld.

Met het filmpje komt regelmatig ook een discussie op de social media op gang over de zin en onzin van zoveel landen in zo’n (relatief) kort tijdbestek bezoeken. Dit is wat ik er van vind.

Tel ik landen?
Ik vind het qua persoonlijke reis-feitjes wel leuk voor mezelf om te weten. Hoewel ik eerlijk gezegd vaak wel heel diep moet nadenken, want ik heb geen lijstje in mijn hoofd opgeslagen of zo en ik vergeet er altijd wel weer een paar. Ik heb een scratch wereldkaart thuis aan de muur hangen, die ik altijd nog kan raadplegen.

Ik kies er bewust voor om nieuwe plekken te ontdekken waar ik nog niet eerder geweest ben, en dus vaak ook landen waar ik nog niet eerder geweest ben. Sommige reizigers vinden het heerlijk om steeds in een bepaald land of op eenzelfde plek terug te keren; ik niet, ik hou meer van grotere afwisseling in mijn reizen. Maar dat is natuurlijk een persoonlijke voorkeur.

Vaak reis ik kriskras over de wereld. Omdat ik mijn bestemming kies naar aanleiding van mijn nieuwsgierigheid naar een cultuur die ik nog niet eerder heb meegemaakt. Omdat ik een leuke blog heb gelezen over een bepaalde stad. Of omdat er toevallig iets is dat mij in het bijzonder aantrekt, een speciale tempel of een uniek stukje natuur. En zo kom ik dus eigenlijk overal.

Is het belangrijk om landen te tellen?
Nee natuurlijk niet!! Eigenlijk is het dikke onzin. Dat ik ze tel, is een gevolg van hoe ik kies om te reizen. Ik ben nu in (even tellen…) 42 landen geweest, daarmee blijven er nog 154 over ter ontdekking. En dat vooruitzicht, daar word ik blij van. En van de 42 landen zijn er ook enkele landen waar ik dolgraag nog eens terug ga om weer een nieuw gedeelte te ontdekken. Zo krijg je een beetje een beeld van mijn oneindige bucketlist, he?

Hoeveel landen je hebt bezocht is geen graadmeter voor hoe je als reiziger bent. En het gaat volgens mij veel meer om de ervaringen en herinneringen dan om steeds maar een nieuw land aan je lijstje toe te kunnen voegen. Bovendien is het ook niet zo dat je door een citytrip in land X meteen het hele land kent, je krijgt dan hooguit een eerste indruk.

Toch vind ik wat Walter heeft gedaan echt wel heel bijzonder. Ik word altijd erg enthousiast van dat soort verhalen. Huis en haard achter laten om de wereld te verkennen en te kijken waar dat je brengt. Hij had ook geen plan om in een aantal jaar zoveel mogelijk landen te zien, het liep toevallig zo. En dat vind ik dan weer het mooie van reizen.

Oh ja, wil je meer genieten van zijn bijzondere reis? Check dan zijn Instagram. En voor nog meer inspiratie, zijn fotoboek is nu ook te koop.

Wat vind jij ervan? Zou je 60 landen in 3 jaar willen doen of heb jij een andere voorkeur voor reizen?