Het Mullerthal is een prachtig, zo niet het mooiste, natuurgebied in Luxemburg. Niet voor niets wordt het Klein Zwitserland genoemd. Je vindt er indrukwekkende rotsformaties, grotten, slingerende beekjes en veel groen. De Mullerthal trail is 112 km lang en kent drie lussen. Vanuit Echternach kun je een mooi deel van deze trail lopen.

Deze wandeling is een van mijn favorieten in Luxemburg. De wandeling begint in het plaatsje Echternach zelf. Het stadje is op zichzelf niet echt bijzonder, hoewel de hordes toeristen je misschien anders doen vermoeden. Zij komen vast voor het wandelen en mountainbiken. Daarvoor is het stadje namelijk een prima uitvalsbasis.

Vanuit de stad loop je heuvelopwaarts en je volgt de bordjes met route E1 richting Berdorf en de aanduiding Perekopf. Al snel loop je over een stijl pad met kinderkopjes, de Trooskneppchen. Vergeet niet achterom te kijken, want vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de stad.

Dan ga je de bossen in. Een hele tijd blijft het pad vlak. Er doemen steeds meer rotsformaties langs het pad op. Tot je op een gegeven moment bij een soort kloof komt waar het pad verder omhoog gaat. Dit heet de Wolfsschlucht. Vroeger woonden roedels wolven hier. Tegenwoordig is de wolf zeldzaam, maar je kunt je er zo inbeelden hoe zij op je neergekeken zullen hebben terwijl je tussen de rotsen klautert.

Als je eenmaal door de kloof bent, steekt het pad een beekje over. Het stuk van de trail dat je dan volgt heet het Labyrint. Met zo’n naam dacht ik dat het een ingewikkeld stuk zou zijn, maar niets is minder waar. Het is er juist aangenaam open. De plek dankt de naam aan de rotsblokken die er her en der verspreid liggen. Met een beetje (veel) fantasie lijkt dat op een dolhof.

Lees ook: de drie mooiste wandelingen in Luxemburg!

Een stuk verderop steekt het pad nog een keer het beekje over. Inmiddels heb je zo’n 4 km gelopen. Dit is het punt waar ik terug ben gekeerd naar Echternach. Je kunt ook verder lopen tot Berdorf. Dan kom je ook langs de Perekopf, de rotsformatie die steeds op de bordjes wordt genoemd. Vanuit Berdorf kun je een taxi of met OV terugkeren naar Echternach.

Kom je met de auto naar Echternach, die kun je bij De Baseliek parkeren. Vervolgens volg je een stuk van de oude stadsmuur richting de rivier. Je houdt links aan en bij de grote parkeerplaats bij de bushalte steek je over. Daar zul je de eerste bordjes zien richting Perekopf.

Deze wandeling heeft hier en daar pittige klimmetjes en veel trappen, maar als je de tijd hebt, is dit stukje ook goed te doen met kinderen.

Heb jij de Mullerthal trail al eens gelopen?