fbpx
Personal

Auteursrechten en zo: sorry!

 • 11 maart 2018

Er moet me even iets van het hart. Ik voel me altijd erg gevleid als er materiaal van mijn blog wordt gebruikt. Niet dat het zo vaak voor komt, maar misschien ben ik daarom dan een beetje trots. Wel wil ik het graag vooraf weten en een eervolle vermelding naar Reismuts. Ik begrijp het helemaal dat anderen ook zo behandeld wensen te worden en dus doe ik dat netjes.

Van bestemmingen waar ik nog nooit ben geweest kan ik natuurlijk geen eigen foto’s hebben. Hoewel er tonnen aan auteursrecht-vrije foto’s op internet te vinden zijn, vraag ik eigenlijk altijd vrienden en collega-bloggers om plaatjes die ik mag gebruiken. En dan vermeld ik netjes de bron erbij. Zo ben ik altijd naar eer en geweten te werk gegaan. Alleen…

In de begintijd van deze blog heb ik een foto gebruikt, die ik dacht van een vriendin te hebben gehad. Tot ik een mail kreeg met de vervelende mededeling dat ik auteursrechten geschonden had. En een lelijke rekening. WAT?

Even was ik heel boos. Furieus! Ik zag het zo voor me dat er ergens in een stinkend zolderkamertje mensen foto’s op allerlei sites aan het screenen zijn op zoek naar een overtreding. En als er dan weer een gevonden is, wordt er hard gejuicht (Yes, we hebben er weer één!), high-fives uitgedeeld en kan er weer een rekening gestuurd worden. Gatver, het zal je baan maar zijn.

Wat maakt het ook uit, dacht ik. Ik geloof namelijk niet dat de fotograaf van ANP (daar bleek de foto van te zijn) er een nachtje slechter om heeft geslapen, omdat zijn foto op Reismuts stond. Nota bene op een blogbericht van drie jaar geleden, dat destijds en sindsdien nauwelijks lezers heeft gehad. De fotograaf zal vast wel smakelijk gelachen hebben toen de software van Permission Machine zijn foto op mijn blog vond en hij er opeens wel geld voor zou krijgen. Voor geleden schade. Welke dan?

Na het nodige uitzoekwerk kwam ik tot de conclusie dat ik er niet onder uit zou komen. Zo’n geval was bij de Rijdende Rechter voorgekomen en de dame in mijn schoenen moest toch betalen. Het bureau was na wat mailcontact zo vriendelijk om de licentiekosten om te zetten in een boete met een lager bedrag, nadat ik al had beloofd de foto direct te verwijderen en het nooit meer te doen.

Mijn zuur verdiende centjes. Nota bene voor een blog over de drie bestemmingen waar ik nooit heen wil! Dus nog niet eens een mooi plaatje dat het geld nog waard zou kunnen zijn.

Het was en is nooit mijn bedoeling geweest om inbreuk te maken op auteursrechten. Sorry. Maar eigenlijk ben ik nog steeds een beetje boos. Hebben de juristen daar nou echt niks beters te doen dan particulieren uit te knijpen die bij hun hobby zonder opzet per ongeluk een foutje maken?

De foto bovenaan dit bericht heb ik vanuit mijn luie strandstoel helemaal zelf gemaakt. Mocht je deze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming gebruiken, dan zullen de mensen van Permission Machine je vinden en een dikke rekening sturen, zodat ik weer op vakantie kan.
Grapje.

23 Reacties

 • Jenny

  Goed dat je mensen wakker schudt!

  Hopelijk heb je niet nog meer oude foto’s waar dit mee kan gebeuren?

  (Ik snap trouwens wel dat mensen claimen. Al heb ik het zelf nog niet gedaan.)

  Beantwoord
  • Lizette

   Graag gedaan 😉 Ik heb dezelfde dag alle foto’s gecheckt en dubbel checkt (man wat waren het er veel….) en dit was blijkbaar echt de enige.

   Als mensen claimen, geef ik ze gelijk, want het was ook gewoon niet handig en ik vind het zelf ook niet leuk als er iets zomaar ‘gejat’ wordt. Maar dat software het internet af struint, dat voelt voor mij teveel als geldklopperij.

   Beantwoord
 • Linda | One Day Trip

  Ahh nee, echt? Wat balen zeg!! Dan schrik je toch wel, als je ineens zo’n mailtje krijgt. Duur lesje geweest…

  Beantwoord
  • Lizette

   Ik dacht eerst dat het Spam was, maar het duurde niet lang voordat ik door had dat het echt zo was helaas. Duur lesje inderdaad.

   Beantwoord
 • Els

  Ik snap niet dat mensen er zo,n punt van maken als hun foto gebruikt wordt…dat is mijn mening

  Beantwoord
  • Lizette

   Fijn, Els! Ik snap het eigenlijk ook niet zo goed. Althans niet op deze onschuldige manier. Als mensen willens en wetens materiaal van anderen misbruiken of doen alsof het van hun is, voelt het wel weer anders, maar dat was nu niet het geval.

   Beantwoord
  • Fem

   Jij begrijpt niet dat een fotograaf die hard gewerkt heeft om zo’n goede fotograaf te worden, geinvesteerd heeft in studie, nascholing, camera’s, bewerkingssoftware en een goede relatie met zijn klanten het ‘niet leuk’ vindt als het werk waar hij zijn huur mee betaalt gratis door een ander gebruikt wordt? Uh, sorry, maar dan gaat er wel wat mis in je gedachtengang…

   Beantwoord
   • Lizette

    Je reactie komt op mij een beetje kort door de bocht over. Zoals ik inmiddels meerdere keren hebben verteld begrijp ik goed dat jatten niet kan. Ik heb immers de boete ook netjes betaald. Het is dat ik baal, omdat het niet bewust of expres was, omdat ik de foto van een ander heb gehad. En zoals bij andere rechtsgebieden worden eerst waarschuwingen gegeven en dat was in dit geval niet. Dat had ik op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Dus volgens mij zit het met mijn respect voor fotografen en auteurs wel dik in orde, net zoals dat ik op het respect van anderen reken voor mijn werk. Dat lijkt me toch een goed uitgangspunt?

    Beantwoord
 • Yvonne

  Wat balen Lizette! 🙁 Ik heb jaren terug weleens facturen gestuurd voor foto’s van mij die door bedrijven werden gebruikt en waar ik bij toeval achter kwam. Daarna ben ik gaan zoeken en kwam ook bloggers (al heette dat toen anders) tegen die mijn foto’s hadden gebruikt. Die heb ik verzocht de foto te verwijderen en anders een bronvermelding erbij te zetten.. jammer dat dit bij jou niet zo werkte.

  Beantwoord
  • Lizette

   Oh, nou! Als me gevraagd was om het te rectificeren, had ik het meteen gedaan en was ik er ook zeker content mee. Reismuts is niet eens een onderneming en dan meteen een factuur in de mail, dat had ook anders gekund denk ik.
   Wat goed dat je er zo achter bent gekomen. Dan ben ik wel nieuwsgierig, waren de bedrijven uiteindelijk wel bereid te betalen?

   Beantwoord
 • Daisy

  Echt klote, zo’n rekening. Maar eerlijk gezegd maak ik ook gebruik van een vergelijkbare service. Ik schrok hoeveel commerciele bedrijven mijn foto’s ongevraagd gebruiken. Je moet je realiseren dat foto’s maken en verkopen (zeker voor een ANP fotograaf) betaald werk is. We vinden het ook niet normaal om brood van de bakker mee te nemen zonder betalen. Waarom zou dat met foto’s anders zijn?

  Beantwoord
  • Lizette

   Daar heb je helemaal gelijk in. Ik vind het alleen wel jammer dat de rekening zonder waarschuwing kwam en dat het een oprecht misverstand was. Maar ach, na alle reacties en standpunten ben ik er inmiddels wel weer ok mee 😉

   Beantwoord
 • Daisy

  Het is ook nog eens niet eerlijk als ik mijn klanten wel laat betalen voor mijn foto’s en bedrijven/bloggers die zonder te vragen mijn foto’s posten daarmee weg laat komen. Overigens krijgen hobby-bloggers van mij alleen een waarschuwing en het verzoek de foto te verwijderen. Ik stuur alleen claims naar eigenaren van websites die er geld mee verdienen.

  Beantwoord
  • Lizette

   Jaaaa! Daar kan ik helemaal mee leven. 🙂 Misschien ben ik te on-commercieel maar er heeft nog nooit iemand voor mijn foto’s hoeven betalen, een vermelding vind ik voldoende. Zou ik er geld mee verdienen, dat is zeker anders.

   Beantwoord
 • ivonne

  Ai, echt balen zegen wat vervelend dat het niet beter opgelost kon worden, zuur! Ik gebruik eigenlijk altijd foto’s van mijzelf en schrijf ook alleen over bestemmingen waaf ik zelf geweest ben. In drie jaar tijd heb ik 4 keer een foto gebruikt die niet van mij was, 2 keer een stockfoto en 2 keer met bronvermelding. Die van mij mogen gebruikt worden na overleg en met bronvermelding.

  Beantwoord
  • Lizette

   Beetje zuur is het inderdaad. Ik begreep van de jurist dat bronvermelding niet voldoende is als bewijs dat je toestemming hebt om een foto te gebruiken. Gelukkig dat ik die van jou op jouw verzoek mag lenen!

   Beantwoord
 • Marcella Molenaar

  Zuur hoor, zo’n rekening ontvangen zonder waarschuwing. In jouw geval had je er ook wel met een berisping af kunnen komen, het is niet dat je er bakken met geld mee hebt verdiend…

  Beantwoord
  • Lizette

   Haha nee ik verdien er onder aan de streep helemaal niks mee! Fijne hobby is het wel 😉 Daar doe ik het voor!

   Beantwoord
 • Sabine

  Oh nee wat erg!! Ik ga snel eens mijn posts checken van toen ik net begon! Echt balen dat het niet anders opgelost kon worden, soms wel een beetje onredelijk en voor die persoon natuurlijk makkelijk geld verdienen…

  Beantwoord
  • Lizette

   Goed idee om alles even te checken Sabine! Inmiddels door de discussie begrijp ik het nut van dit soort acties wel beter want schijnt nogal eens gejat te worden. Maar het was echt niet mijn bedoeling 🙁

   Beantwoord
 • Dominique | dominiquetravels.com

  Jeetje wat heftig dat ze daar echt onderzoek naar doen. Ik heb Engels gestudeerd, en daar heb ik geleerd hoe belangrijk het is om goed je bronnen te vermelden. Ik vond het toch altijd heel eng online, dus ik heb nooit foto’s van anderen gebruikt. Ik vind het namelijk eng zelfs met bronvermelding. Nu zie ik dat dat terecht is, want ze gaan echt op onderzoek uit!

  Beantwoord
  • Lizette

   Of ze onderzoek doen… ik denk dat ze slimme software hebben die het voor ze doet, maar daardoor zien ze natuurlijk wel veel. Ik zal ook nooit meer vreemde foto’s gebruiken nu ik dit weet.

   Beantwoord
 • Henkjan de Krijger

  PM en Hollands Hoogte willen helemaal niets oplossen. Want aan het eind van de juridische regenboog staat de pot met legaal afgeperst goud. Wij gaan hier wat aan doen. Doe je mee ?

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.