De hoofdstad van Griekenland speelt al eeuwen een belangrijke rol in Europa. En luckely voor geschiedenisliefhebbers is er in Athene behoorlijk wat van over gebleven dat we vandaag de dag nog kunnen bezichtigen. Ook als je minder into geschiedenis bent, zul je je aangetrokken voelen door de indrukwekkende overblijfselen die de tand des tijds hebben doorstaan. Ik zet de vijf voornaamste voor je op een rij.

De Akropolis
Dit is in feite het begin van de stad Athene en werd tussen 2000 en 1000 v Chr. gebouwd op veilige hoogte op de tafelberg. Later, toen de stad groeide, gingen mensen op de vruchtbare grond rondom de berg wonen. De bouwwerken waren ter ere van de Griekse goden, zoals (of vooral) de beschermgodin Athena. De belangrijkste nog bestaande gebouwen zijn het Parthenon, het Erechteion( met de beelden van vrouwen) en de sierlijke tempel van Nike.

Het oude Agora
‘Agora’ betekent verzamelplaats en duidt het centrum van de toenmalige stad aan. Hier stonden de belangrijkste politieke en religieuze bouwwerken. Vroeger speelde hier het dagelijkse leven af. Tegenwoordig vind je er ruïnes en overblijfselen die met een beetje fantasie je een beeld geven van toen.

Het mooiste bouwwerk is de tempel van Hephasitos. Deze tempel is een van de best bewaarde oud-Griekse tempels. Ze is in de 5e eeuw gebouwd en bestaat helemaal uit marmer. Je herkent haar meteen aan de karakteristieke zuilen.

Lees ook: Wat kost een stedentrip naar Athene

Theater van Dionysius
Dit is het oudste theatergebouw in Europa (ca. 5 v Chr.) en de bakermat van de antieke tragedie. Stukken van Sophocles en Euripides werden er opgevoerd. Later werden er ook gladiatorengevechten gehouden. Het is gebouwd tegen de flank van de tafelberg waar de Akropolis is gebouwd. Vanaf boven heb je er ook mooi uitzicht op, maar leuker is natuurlijk om op de bankjes plaats te nemen.

De Romeinse Agora
Enige tijd na de oude agora werd iets verderop een tweede marktplaats gebouwd. Donaties van de Romeinse keizers Julius Caesar en Augustus maakten de bouw mogelijk en daar komt dan ook de naam vandaan.

De Romeinse keizer Hadrianus droeg Athene ook een warm hart toe. Rond 130 n. Chr. gaf hij de opdracht om een complex van gebouwen te bouwen, waaronder een bibliotheek. Door de jaren heen is het verwoest geweest, maar weer deels herbouwd. In de vele wandnissen van het overgebleven bouwwerk worden oude perkamenten en papyrusrollen bewaard en daar dankt het haar naam Bibliotheek van Hadrianus aan.


Kerameikos
In deze antieke stadswijk stonden vanaf 478 v. Chr. de belangrijkste stadspoorten van Athene. Het startten dan ook processies die over de Agora naar de Akropolis trokken. Voor de poort lag een belangrijk kerkhof waar mensen met aanzien werden begraven. De bijzondere grafmonumenten die je er tegenwoordig ziet, zijn veelal kopieën; de originele vind je in het Nationaal Archeologisch Museum.

Alle bovenstaande sites zijn met een combiticket van € 30,- p.p. te bezoeken. Deze kun je ter plaatse kopen bij de kantoortjes van de archeologische bezienswaardigheden en in totaal krijg je er een dikke korting door. Handig hè?

En wil je de drukte in de stad ontduiken? Overweeg dan om net als ons in de winter te gaan. Dan is het stukken rustiger en vaak toch zonnig en aangenaam weer!