De hoofdstad van Griekenland speelt al eeuwen een belangrijke rol in Europa. En luckely voor geschiedenisliefhebbers is er in Athene behoorlijk wat van over gebleven dat we vandaag de dag nog kunnen bewonderen. Ook als je minder into geschiedenis bent, zul je je aangetrokken voelen door de indrukwekkende overblijfselen die de tand des tijds in Athene hebben doorstaan. Ik zet de vijf voornaamste bezienswaardigheden uit het klassieke Athene voor je op een rij.

De Akropolis

De Arkopolis is in feite het begin van de stad Athene en werd tussen 2000 en 1000 v Chr. gebouwd op veilige hoogte op de Tafelberg. Later, toen de stad groeide, trokken mensen naar op de vruchtbare grond rondom de berg. De bouwwerken op de Akropolis waren gebouwd ter ere van de Griekse goden, zoals (of vooral) de beschermgodin Athena. De belangrijkste nog bestaande gebouwen zijn het Parthenon, het Erechteion (met de beelden van vrouwen) en de sierlijke tempel van Nike. Een bezoek aan de bezienswaardigheden van het klassieke Athene begint het beste bij de Akropolis. 

Het oude Agora

‘Agora’ betekent verzamelplaats en duidt het centrum van de toenmalige stad Athene aan. Hier stonden de belangrijkste politieke en religieuze bouwwerken. Vroeger speelde hier het dagelijkse leven af. Tegenwoordig vind je er ruïnes en overblijfselen die met een beetje fantasie je een beeld geven van hoe het leven in Athene toen was.

Het mooiste bouwwerk op het oude Agora is de tempel van Hephasitos. Deze tempel is een van de best bewaarde oud-Griekse tempels ter wereld. Ze is in de 5e eeuw gebouwd en bestaat helemaal uit marmer. Je herkent haar meteen aan de karakteristieke zuilen. Dit vind ik één van de mooiste bezienswaardigheden van het klassieke Athene. 

Lees ook: Wat kost een stedentrip naar Athene

Theater van Dionysius

Het theater van Dionysius is het oudste theatergebouw in Europa (ca. 5 v Chr.) en de bakermat van de antieke tragedie. Stukken van Sophocles en Euripides werden er opgevoerd. Later werden er ook gladiatorengevechten gehouden. Het theater is gebouwd tegen de flank van de Tafelberg waar de Akropolis is gebouwd. Vanaf boven heb je er ook mooi uitzicht op, maar leuker is natuurlijk om op de bankjes plaats te nemen. Zo voel je je even als een van de toeschouwers van het entertainment in Athene van toen.

De Romeinse Agora

Enige tijd na de oude agora werd iets verderop een tweede marktplaats in Athene gebouwd. Donaties van de Romeinse keizers Julius Caesar en Augustus maakten de bouw mogelijk en daar komt dan ook de naam vandaan die verwijst naar deze Romeinen.

De Romeinse keizer Hadrianus droeg Athene ook een warm hart toe. Rond 130 n. Chr. gaf hij de opdracht om een complex van gebouwen te bouwen, waaronder een bibliotheek daar dankt het haar naam Bibliotheek van Hadrianus aan. Door de jaren heen is de bibliotheek verwoest geweest, maar weer deels herbouwd. In de vele wandnissen van het overgebleven bouwwerk worden oude perkamenten en papyrusrollen bewaard. Ik vind het onwijs fascinerend dat er nog geschreven teksten zijn van zo lang geleden. 


Kerameikos

In deze antieke stadswijk stonden vanaf 478 v. Chr. de belangrijkste stadspoorten van Athene. Hier startten dan ook processies die over de Agora naar de Akropolis trokken. Voor een van de stadspoorten lag een belangrijk kerkhof waar mensen met aanzien werden begraven. De bijzondere grafmonumenten die je er tegenwoordig nog steeds kunt bezoeken, zijn veelal kopieën; de originele vind je in het Nationaal Archeologisch Museum. Daar zijn ze beter bestand tegen de invloeden van het weer. In het museum mag je overigens geen foto’s maken. Dus als je de grafmonumenten op de foto vast wilt leggen, zul je genoegen moeten nemen met foto’s van de kopiën in Kerameikos.

Alle bovenstaande sites in Athene zijn met een combiticket van € 30,- p.p. te bezoeken. Deze tickets kun je ter plaatse kopen bij de kantoortjes van de archeologische bezienswaardigheden en in totaal krijg je er een dikke korting door. Handig hè?

Wil je na een dag boeiende sightseeing de drukte in de stad ontduiken? Overweeg dan om net als mij in de winter te gaan. Dan is het namelijk stukken rustiger in Athene en vaak toch zonnig en aangenaam warm.

Vakantie in Griekenland

Athene is als hoofdstad van Griekenland een ontzettend toffe bestemming voor een stedentrip. Het land heeft nog veel meer te bieden. Kies je voor een vakantie Griekenland, dan ben je verzekerd van een toffe vakantie met genoeg te zien en te doen, lekker eten en een rijke cultuur. Die vakantie kan starten met den stedentrip in Athene of je vliegt rechtstreeks naar één van de andere luchthavens in Griekenland. En Griekenland is in alle seizoenen wel aangenaam om te gaan. Voor een voordelige vakantie kun je het beste kijken naar een last minute Griekenland

Staat een stedentrip Athene op jouw wensenlijstje?