Wijk bij Duurstede is een stad gelegen op de plek waar de rivier de Rijn de Lek wordt. Vroeger werd de stad Dorestad genoemd en was het een hele belangrijke handelsplaats door de ligging aan de rivier. De slogan van Wijk bij Duurstede, kleine stad grote geschiedenis zegt precies waarom ik het fijn en bijzonder vind om hier te wonen. En waarom jij wel eens een dag of een weekend naar Wijk bij Duurstede zou willen.

Historische gebouwen in Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede is een klein stadje met een oud centrum en een rijke geschiedenis. Als ik door het centrum loop, voel ik de historie en vraag ik mij wel eens af hoe het leven hier lang geleden was. Er zijn een aantal historische gebouwen die opvallen in Wijk bij Duurstede en die zeker het bezoeken waard zijn.

In het centrum, op de markt staat de Grote Kerk. De Grote Kerk lijkt op de Domtoren in Utrecht, maar is een stukje lager. Door geldgebrek is het nooit gelukt om de kerk hoger te bouwen.

Bij de haven vind je de molen Rijn en Lek. Deze molen is bijzonder en uniek, omdat het de enige molen is die gedeeltelijk op een oude stadsmuur is gebouwd en waar je onderdoor kunt rijden. Eerder werd gedacht dat dit de molen was die te zien is op het schilderij van Jacob van Ruysdael, welke in het Rijksmuseum te bewonderen is. Dit is echter niet zo. De restanten van de geschilderde molen zijn nog wel te zien in Wijk bij Duurstede.

Langs het oude centrum van Wijk bij Duurstede ligt het kasteelbos met in het midden een vijver met een eiland. En daarop Kasteel Duurstede. Kasteel Duurstede is één van de oudste middeleeuwse kasteelruïnes in Nederland. De bekende Bisschop David van Bourgondië heeft hier gewoond.

Lees ook: wandelen op de Sallandse Heuvelrug

De monumenten in Wijk bij Duurstede zijn niet vrij te bezoeken. Dit kan wel tijdens de monumentendagen. Het is dan erg leuk om de kerk, de molen en het kasteel te bezoeken. Ook is het leuk om het kasteel te beklimmen, omdat je van boven een mooi uitzicht hebt over de stad en de rivier.

Het is ook erg interessant om een stadswandeling met gids door Wijk bij Duurstede te maken. Je komt dan veel te weten over de geschiedenis van Wijk bij Duurstede en zijn vroegere bewoners. En je hoort bijzondere verhalen. Er zijn door de rijke geschiedenis van de stad veel verhalen te vertellen. Een stadswandeling kan overdag, maar er worden ook wel eens nachtelijke stadswandelingen met fakkels georganiseerd. De VVV, welke gevestigd is op de markt in het oude stadhuis kan hier uitgebreide actuele informatie over geven.

Daarnaast is het zelfs mogelijk om te kiezen voor stadsgolf. Dit is leuk voor kleine groepjes. Je combineert dan een stadswandeling met golfen.

Ligging aan het water

Wijk bij Duurstede ligt op het stukje Nederland aan de Rijn waar hij Lek wordt. Het is heerlijk om langs de rivier te wandelen en fietsen of te picknicken bij de haven. Het is ook mogelijk om op bepaalde plekken te zwemmen. Zo kun je op een warme dag een frisse duik bij Wijk bij Duurstede nemen en genieten van de rust.

In de zomer zie je de vele bootjes varen over de rivier. Er is jaarlijks een speciaal festival gericht op historische binnenvaartschepen in de stadshaven. Je hoort dan shantykoren die hun liederen door heel Wijk bij Duurstede ten gehore brengen.

Wijk bij Duurstede is ook het begin- of eindpunt van de Kromme Rijn Route. Dit is een wandelroute van 29 kilometer langs de Kromme Rijn. Je kunt van Utrecht naar Wijk bij Duurstede lopen of andersom. Ik kan uit ervaring vertellen dat dit voor een ongeoefende wandelaar in één dag een beetje te ver is maar, je kunt ook etappes lopen en tussendoor overnachten. Naast wandelen langs de Kromme Rijn is die rivier heel geschikt voor watersport. Zoals kanovaren of zoals ik doe, suppen.

Omgeving van de historische stad

Rondom Wijk bij Duurstede is ook veel te zien en te doen. Er zijn veel fruitboomgaarden met appels, peren en kersen. Rond juni zie je de kersenstalletjes weer open gaan bij de verschillende boomgaarden. In Cothen, onderdeel van gemeente Wijk bij Duurstede, is zelfs een kersenmuseum te vinden. En daar wordt ook jaarlijks het kersenfestival gehouden. In de boomgaard staan dan verschillende marktkraampjes, er wordt opgetreden en je kunt met een treintje van fruitkarren een rondrit maken door de boomgaard. Uiteraard kunnen er ook kersen gegeten worden.

In Langbroek, ook onderdeel van de gemeente Wijk bij Duurstede, kan je langs de langbroekerwetering fietsen en dan de zeven kastelen bewonderen. De kastelen zijn allemaal particulier bezit en daarom niet van binnen te bezoeken. Maar zo fietsend tussen de landerijen is dit zeker een fietstochtje waard en dus erg leuk om te doen in de omgeving van Wijk bij Duurstede.

Ook zijn er veel wandelmogelijkheden vanuit Wijk bij Duurstede. Naast het krommerijnpad zijn er klompenpaden en verschillende knooppuntenroutes. En op nog geen 10 kilometer van het stadscentrum sta je al in de bossen. De bossen van Leersum, Doorn en Driebergen en Amerongen zijn heerlijk vertoeven voor een wandelroute of om gewoon vrij rond te wandelen.

Overnachten in Wijk bij Duurstede

De voornaamste bezienswaardigheden van Wijk bij Duurstede zelf is makkelijk in één dag te bezoeken. Wil je ook de omgeving ontdekken, dan zijn er voldoende overnachtingsmogelijkheden om uit te kiezen. Er zijn twee kleinschalige hotels in de stad, Hotel brasserie Florian, gelegen in het centrum op de markt en Boutique hotel O.T.T.O aan de rand van het centrum. Ook is er een gezellige B&B de Vogelpoel. En een kleinschalig guesthouse Atelier.

Kamperen kan bij minicamping het Boomgaardje of bij één van de vele campings in de omgeving van Wijk bij Duurstede, zoals in Leersum. Voor mensen die met de camper komen, er zijn drie camperplekken in de stadshaven. Dus dan heb je meteen een mooi uitzicht!

En kom je met de boot, dan is het mogelijk om in de stadshaven te verblijven of bij de gezellige watersportvereniging Rijn & Lek, net buiten het centrum . 

Een dag of weekend weg in Wijk bij Duurstede

De combinatie van een mooi historisch stadje, gelegen in een landelijke en bosrijke omgeving maakt Wijk bij Duurstede voor mij heerlijk wonen, maar ook het bezoeken waard voor een dagje of weekend weg.

Komen jullie Wijk bij Duurstede ook eens bewonderen?