Friesland, de provincie die vooral bekend staat om water. Water om over te varen of over te schaatsen. Voor mij was deze provincie tot voor kort nog onbekend. Daar is afgelopen zomer verandering in gekomen. Ik heb namelijk Frieland ontdekt! Twee weken lang heb ik gekampeerd in Friesland. Maar ik ben niet iemand die twee weken alleen maar ligt te zonnen en af en toe een duik neemt. Nee ik wil ook zien in welke omgeving ik verblijf. Ik heb daarom ook de nodige uitstapjes gemaakt naar verschillende dorpjes en stadjes in Friesland. In deze blog geef ik jullie mijn tips voor leuke uitstapjes in Friesland.

IJlst

Ijlst is een klein charmant stadje en onderdeel van de elfstedenroute. De voornaamste bezienswaardigheid in IJlst is de gracht met aan weerskanten de unieke overtuinen en mooie oude gevels. Het is heerlijk om de dag te beginnen met een wandeling langs de gracht, vooral omdat het dan nog lekker rustig is. Wist je trouwens dat hier ook een stukje van de beroemde film de Kameleon is opgenomen? Deze en andere leuke wetenswaardigheden zijn terug te lezen op de informatieborden die op verschillende plaatsen neergezet zijn. Ook in de andere plaatsen die ik bezocht heb, zie je dergelijke informatieborden. Leuk om op die manier niet alleen een plaatsje te bekijken, maar om ook te leren over de geschiedenis van het plaatsje.

Naast de gracht met zijn overtuinen is er een houtzaagmolen te bezoeken   en daarnaast museum en werkplaats Houtstad IJlst . Zoals de benamingen al zeggen draait het in beide om hout. Hout zagen en hout bewerken.

Friesland uitjes

Lemmer

Lemmer is gezellig bruisend watersport dorpje. Door de ligging aan het IJsselmeer en de Friese meren is het een komen en gaan van boten. Ook als je niet met de boot komt, is het fijn vertoeven in Lemmer. Rondom de gracht met zijn boten vind je leuke winkeltjes en terrassen. Eens in de zoveel tijd gaat er weer een brug of sluis open. Hierdoor is er steeds weer wat te zien.

Naast een bezoek aan het gezellig centrum kun je het Wouda stoomgemaal bezoeken. Die staat zelfs op de UNESCO werelderfgoed lijst. Het ir. D.F. Woudagemaal is het grootste nog werkende stoomgemaal.

Friesland

Terherne

Het dorp Terherne is bekend vanwege de beroemde Kameleon boeken en films. Wil je je als gezin onderdompelen in het leven van Hielke en Sietse, dan ben je hier aan het goede adres. Je kunt een dagtour boeken die uit 3 delen bestaat. Je bezoekt de kameleonboerderij waar het dorp Lenten is nagebouwd,  je maakt een boottocht in een praam die geduwd wordt door de Kameleonboot. En je gaat op avontuur op avontureneiland. Op dit eiland beleeft jong en oud de leukste avonturen waarbij je kans loopt om vies of nat te worden. (Dus voor de ouders het advies extra kleding voor je kinderen mee te nemen.)

Zelf bezocht ik alleen de kameleonboerderij. De postbode en zijn buurmeisje vertelden ons dat er een mysterie is en vroegen ons om deze op te lossen. Middels een leuke speurtocht voor kinderen bezoek je de kleine nagebouwde huisjes van het dorp Lenten.

Friesland

Stavoren

Stavoren is het oudste stadje van Friesland. Aan de rand van Stavoren vind je de sluizen waar boten van en naar het IJsselmeer kunnen varen. Voorbij de sluizen kun je over de dijk naar het centrum lopen. Je hebt dan een mooi weids uitzicht over het IJsselmeer. Er ligt hier ook een zwemstrandje. Lekker voor als het mooi weer is. Aan het einde van de dijk kom je uit bij de vissershaven. Leuk om hier een rondje te lopen en de bedrijvigheid te zien.

Vanaf hier zie je al een opmerkelijke fontein. Een grote vis met open bek. Deze fontein is onderdeel van het 11fountains project. In iedere elfstedenstad is een bijzondere fontein geplaatst.

Iets minder opvallend is het monument van het vrouwtje van Stavoren. Bij het monument staat ook het bijzondere verhaal van het vrouwtje van Stavoren beschreven. Besluit je om zelfs te overnachten in Stavoren, kijk dan eens bij hotel Vrouwe van Stavoren. Je kunt hier namelijk overnachten in een wijnvat.

Leestip: Tilburg met kinderen, dit zijn de leukste uitjes

Friesland

Hindeloopen

Na je auto in het kleine Hindeloopen geparkeerd te hebben op de daarvoor aangewezen parkeerplaats, loop je over de dijk richting het centrum. Vanaf de dijk heb je mooi uitzicht over het IJsselmeer. Aan de dijk is ook een zwemstrandje. Het is dus mogelijk om je bezoek aan Hindeloopen te combineren met een verfrissende duik als het weer het toelaat.

Het oude centrum van Hindeloopen voelt voor mij aan als een openluchtmuseum. Het is heerlijk om hier zonder plan door het doolhof van kleine straatjes en steegjes en over houten bruggetjes te wandelen en je te laten verrassen door mooie doorkijkjes en oude huisjes.

Mocht je meer willen weten over de historie, dan vind je op diverse plekken informatieborden of je kunt een bezoek brengen aan museum HIndeloopen.

Friesland

Workum

Workum is ook zeker een bezoekje waard. Dit kleine stadje heeft een leuk plein in het centrum met terrassen. Om het plein vind je ook de waag en de kerk waarbij de toren los van de kerk staat. Anders dan is veel plaatsjes loopt er geen water door het centrum. Maar het water is in Friesland natuurlijk nooit ver weg. Rondom het centrum bevinden zich de jachthavens. Tevens zijn er een aantal leuke winkeltjes te vinden in de winkelstraat langs het plein.

Ben je geïnteresseerd in schilderkunst, dan is een bezoekje aan het museum van schilder Jopie Huisman erg interessant.

Leestip: de leukste uitjes op Texel

Friesland

Sneek

Wanneer je in Friesland bent, kun je niet om Sneek heen. Sneek is een levendige watersport stad met een gezellig centrum met grachten. Sneek is groter dan de eerder omschreven plaatsen, maar nog steeds erg compact. Er zijn vele winkels en terrassen te vinden. Naast de winkels en terrassen heeft Sneek ook als bekende bezienswaardigheid de waterpoort. Achter de waterpoort vind je een fontein die ook onderdeel is van de 11fontainsproject.

Bij de waterpoort is het leuk om de boten af en aan te zien varen. Eens in de zoveel tijd gaat ook de brug omhoog om de grotere boten door te laten. Neem de tijd om dit tafereel te bekijken, en ga zo op in het watersport leven van Friesland.

Leestip: een weekend in Slochteren in Groningen

Friesland

Kamperen in Friesland

De uitvalsbasis voor mijn ontdekkingstocht door Friesland was camping RCN de Potten net onder Sneek. Deze camping ligt aan het water en dat was voor mij een must. Zo kon ik vanaf de camping lekker zwemmen en suppen. Dit kwam goed uit zo tijdens de langste hittegolf ooit in Nederland.

Heb jij Friesland al eens ontdekt?