Tijdens een bezoek aan Toscane mag een bezoek aan Pisa zeker niet ontbreken. Pisa is vooral bekend om zijn scheve toren (de toren van Pisa), wat vaak de enige reden is waarom mensen de stad bezoeken. Echter, er is veel meer te ontdekken in deze Italiaanse stad. Wist je bijvoorbeeld dat Pisa een populaire studentenstad is, met Galileo Galilei als bekende student en natuurkundige? Wil je meer uit je bezoek aan Pisa halen? Bekijk dan deze gastblog met 5 must-sees in Pisa!

1.   De toren van Pisa

Vanaf het moment dat ik de Toren van Pisa zag, was ik onder de indruk. Het is moeilijk te geloven dat deze toren echt scheef staat. De toren is 56 meter hoog en was oorspronkelijk bedoeld om de lucht in te gaan voor een klokkentoren, maar door de zacht hellende ondergrond begon de bouw snel scheef te lopen.

Ongeacht deze technische uitdagingen, is de Toren van Pisa een meesterwerk van architectuur en is het een must-see voor iedereen die naar Pisa komt. Ik was verrast door hoe indrukwekkend de toren in het echt is, en hoe uniek deze bezienswaardigheid is in vergelijking met andere torens en gebouwen die ik in mijn leven heb gezien.

Tijdens mijn bezoek aan de Toren van Pisa kon ik ook het mooie uitzicht op de stad en omgeving bewonderen. Ik beklom de toren en genoot van de adembenemende uitzichten vanaf de top. Ik kan echt aanbevelen om de Toren van Pisa te bezoeken en te ervaren hoe speciaal deze bezienswaardigheid is.

Als je ooit de kans krijgt om naar Pisa te gaan, moet je de Toren van Pisa absoluut bezoeken. Het is een uniek en indrukwekkend bouwwerk dat je zeker niet mag missen tijdens je reis naar Italië.

2. Dom van Pisa

Naast de Toren van Pisa is er nog een andere prachtige bezienswaardigheid in Pisa die absoluut de moeite waard is om te bezoeken: de Dom van Pisa.

Deze indrukwekkende kathedraal, ook bekend als de Cattedrale di Santa Maria Assunta, is een meesterwerk van architectuur en staat bekend om zijn prachtige fresco’s, beeldhouwwerken en mozaïeken. Ik was onder de indruk van de fraaie detailleringen en de sfeer van deze indrukwekkende kerk.

Het interieur van de Dom van Pisa is bijna even indrukwekkend als de buitenkant, met zijn schitterende gewelven, beeldhouwwerken en prachtige altaarstukken. Ik was onder de indruk van de kunst die hier te vinden is en de sfeer van deze heilige plaats.

Naast de kunst en architectuur, is de Dom van Pisa ook een belangrijk religieus centrum en heeft het een rijke geschiedenis. Ik was verrast door hoeveel er te leren is over deze plaats en hoeveel verhalen hier verborgen zijn.

3. Baptisterium

Het Baptisterium van Pisa is een andere historische bezienswaardigheid in deze Italiaanse stad die zeker een bezoek waard is. Het gebouw, ook bekend als het Battistero di San Giovanni, is een van de oudste gebouwen in Pisa en staat bekend om zijn architectuur en geschiedenis.

Het Baptisterium werd gebouwd tussen de 12e en de 13e eeuw en is een meesterwerk van de Pisan-Romaanse architectuur. Het indrukwekkende gebouw imponeert met zijn prachtige bogen en zijn uitgebreide sculpturen en mozaïeken, die getuigen van de rijke geschiedenis van Pisa.

Naast zijn architectuur is het Baptisterium ook belangrijk vanwege zijn geschiedenis als plaats van doop. In de Middeleeuwen werd het gebruikt om kinderen te dopen en was het een belangrijk religieus centrum in Pisa.

Tegenwoordig worden er nog steeds concerten en andere culturele evenementen gehouden in het Baptisterium, waardoor het nog steeds een levendig en belangrijk deel is van de stad. Ik raad aan om een bezoek te brengen aan dit indrukwekkende gebouw en te genieten van de schoonheid en de rijke geschiedenis van het Baptisterium van Pisa.

4. Piazza dei Cavalieri

De Piazza dei Cavalieri, ook wel bekend als het Ridderplein, is een prachtige en historische plek in Pisa. Dit plein is het hart van de stad en staat bekend om zijn indrukwekkende architectuur en rijke geschiedenis.

Op het plein staat het Palazzo della Carovana, een indrukwekkend gebouw uit de 16e eeuw. Het was oorspronkelijk de residentie van de grootmeesters van de Orde van de Ridder van Sint-Jan en is tegenwoordig de thuisbasis van de Scuola Normale Superiore di Pisa, een prestigieuse universiteit.

Op de Piazza dei Cavalieri kun je ook het prachtige monument van Graaf Ugolino bewonderen, wat in 1619 door de bekende beeldhouwer Pietro Francavilla werd onthuld. Het monument eert de lokale heerser die zijn volk leidde tijdens de strijd tegen Genua.

Bovendien is er nog meer te zien en te beleven op het plein. Er zijn regelmatig evenementen en activiteiten gehouden, waardoor het Ridderplein altijd levendig is en een bezoek waard is. Ik raad aan om de tijd te nemen om rond te wandelen en te genieten van de schoonheid en geschiedenis van de Piazza dei Cavalieri.

Leestip: Verblijven op een agriturismo in Toscane

5. Camposanto

De Camposanto, of het Heilige Veld, is een indrukwekkend middeleeuws monument in Pisa. Dit historische kerkhof is een belangrijk onderdeel van de beroemde Field of Miracles en is zeker een bezoek waard tijdens je verblijf in de stad.

Het Camposanto werd in de 13e eeuw gebouwd en diende als begraafplaats voor adel en rijke burgers van Pisa. Het was oorspronkelijk omgeven door muren en werd beschouwd als een heilige plek waar de doden in vrede konden rusten.

Het monument is niet alleen bekend om zijn historische waarde, maar ook om de prachtige kunstwerken die er te vinden zijn. In de muurschilderingen en mozaïeken kun je prachtige voorstellingen vinden van bijbelse scènes en verhalen, die door de eeuwen heen bewonderd zijn door bezoekers.

Naast de kunstwerken zijn er nog andere indrukwekkende elementen te vinden in de Camposanto, zoals de prachtige marmeren zuilen en de imposante middeleeuwse gewelven. Ik raad aan om de tijd te nemen om het Heilige Veld te bezoeken en je te verwonderen over de rijke geschiedenis en schoonheid van dit prachtige monument.

Wordt Pisa je volgende avontuur?

Nu je deze 5 tips hebt gelezen over de bezienswaardigheden in Pisa, ben je klaar om deze prachtige Italiaanse stad te verkennen tijdens je vakantie in Toscane. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst of architectuur, Pisa biedt iets voor iedereen. Bezoek de beroemde scheve toren, bewonder de prachtige kunst in de dom van Pisa, ontdek de rijke geschiedenis van het Baptisterium, bekijk de mooie architectuur van Piazza dei Cavalieri en laat je verwonderen door de indrukwekkende Camposanto. Dit zijn slechts enkele van de vele redenen waarom Pisa een must-visit is tijdens je vakantie in Toscane.

Wij bezochten Pisa vanuit onze vakantie op een vakantiepark aan het Gardameer. Ik vond dat ideaal. Dagenlang lekker relaxen aan het meer, met een bootje varen, en toch binnen korte tijd waren we op bijzondere bestemmingen zoals Pisa. Op een vakantiepark heb je alle comfort om je heen en vermaak voor de kinderen, zodat een dagje daar doorbrengen ook altijd leuk is.