Er zijn typische ‘ochtendmensen’. Tot die categorie behoor ik zeer zeker niet. En om een zonsopkomst mee te maken, moet je er uiteraard ook voor zorgen dat je al voor de opkomst op je uitzichtspunt bent aangekomen. Dus een hele waslijst met mooie zonsopkomsten kan ik niet uit ervaring geven. Ik ben meer van de zonsondergangen 😉 Voor de vroege vogels onder ons, en voor diegenen die er net als ik af en toe wel vroeg hun nest voor uit willen, deel ik drie keer de mooiste zonsopkomst.

Annapurna – Nepal

Vanaf het plaatsje Pokhara is er een uitkijkpunt dat een prachtig panoramisch uitzicht biedt op het Annapurna gebergte. De hoogste piek van het massief is 8091m en de op negen na hoogste berg ter wereld. Hoewel de zonsopkomst echt betoverend mooi was, zijn de foto’s niet zo goed gelukt. Ze geven helaas niet goed weer hoe indrukwekkend het was om die mega hoge toppen te zien verschijnen in het roze daglicht. Maar het was het absoluut waard om vroeg je bed voor uit te komen. En een geluk: Pokhara is niet zo groot, dus je hoeft niet veel vroeger op om op tijd op de uitkijk te staan. 🙂
Annapurna

Yogyakarta – Java – Indonesië

De stad Yogya op Java wordt omringd door bergen. Met een taxi bereik je de berg met uitzicht over de stad en omgeving. Het wel verstandig om de taxi een dag vooraf te regelen, want je vertrekt zo rond 4 uur. Vanaf de parkeerplaats verder de berg op is een modderig en glad pad. Daarom zijn schoenen aan te raden in plaats van slippers. Bovenaan is een soort houten balkon waar je prima rond kunt lopen en zelfs je statief voor je camera goed neer kunt zetten. En als de zon dan beetje bij beetje steeds verder verschijnt, zie je de mist over de wouden, de vulkaan Merapi in de verte en de toppen van de Borobudur verschijnen.

Lees ook: de leukste to do’s in Yogya

Vanaf de Borobudur kun je overigens ook de zonsopkomst mee maken. Daarvoor betaal je een extra entrance fee. Die heb ik zelf niet meegemaakt, maar de postcard is inderdaad een prachtig plaatje.
Kaart Borobudur

Gili Trawangan – Indonesië

Hoewel het weer op Lombok tijdens mijn verblijf daar goed was, heb ik de top van de vulkaan Rinjani niet gezien. Deze kun je na een intensieve hike ook beklimmen. Vanaf Gili T, het eiland dat het verste van Lombok af ligt, komt de zon op boven Lombok. En toen zag ik voor het eerst wel de top van de vulkaan. Gili T is niet zo groot, dus ook hier geldt dat je niet uren eerder je bed uit hoeft om het mee te maken. Of misschien heb je je bed op dat moment nog niet eens gezien als je nog uit een kroeg gerold komt 😉 Maar het is het in ieder geval wel waard om de zonsopkomst daar mee te maken.
Gili T
Een voordeel van het meemaken van de mooiste zonsopkomst, de ochtendstond heeft goud in de mond. Nog een hele dag voor je om weer nieuwe dingen te gaan ontdekken en meemaken!