Peru vind ik een onwijs leuk land, met een boeiende geschiedenis, een divers landschap en kleurrijke mensen. Hier volgen enkele things to do voor je reis door Peru.

# Mate de Coca

Met de groei van alle buitenlandse producten in Nederland kun je al kennis gemaakt hebben met mate de coca, oftewel coca thee. Trust me, er gaat niets boven de verse mate de coca in Peru. De coca blaadjes worden in een theemok gedaan en heet water wordt opgegoten, precies zoals je gewend bent met verse thee ;). Even laten trekken en klaar! De blaadjes hoef je er bij het drinken niet uit te halen. Als je die thee eenmaal geproeft hebt, ga je het smaakverschil wel herkennen met de export zakjes. De thee zorgt voor meer uithoudingsvermogen en betere ademhaling en zuurstofwisseling, en is daarmee ook een goed middel tegen hoogteziekte. De coca blaadjes mag je overigens zelf niet exporteren vanuit Peru. Theezakjes met mate de coca wel.

mate de coca

# Wachten op de condor

Colca Canyon is een vruchtbare en daardoor bijzonder groene vallei met de rivier de Colca die het land in tweeën splitst en omringd door bergen en vulkanen. Tegenwoordig bieden vrijwel alle trips naar Colca Canyon een stop bij een uitkijktpunt aan om condors te spotten. Om te voorkomen dat je trip alweer verder gaat net als de vogels in zicht komen of zelfs zonder ze gezien te hebben, kun je er met de openbare bus vanuit Chivay naar toe. De uitkijkpost heet Chaglla. Camera met volle batterij mee, drinken en snacks mee, en op je rug liggen met je gezicht in de zon tot de mooie vogels zich laten zien.
Condor

# Een stad in de stad

In de stad Arequipa is het Monasterio de Santa Catalina te vinden, een honderden jaren oud nonnenklooster dat met alle straatjes en gangetjes een stad op zichzelf lijkt. Een gids neemt je er in een uur doorheen, maar zeker als je van fotografie houdt, kun je er met gemak enkele uren rond wandelen. Als je over de geschiedenis van dit klooster leest, zul je merken dat er lange tijd een andere orde heerste dan je gewend bent van een klooster!
Arequipa

# Spaans oefenen op Plaza de Armas

Mocht je al een beetje Spaans kunnen, dan wil ik je de volgende tip meegeven. Het plein PLaza de Armas in Cusco was voor mij een ideale plek om mijn Spaans te oefenen. (Pleinen in andere steden vast ook, but I love Cusco!) Het Peruaanse Spaans gaat niet zo heel snel en is daardoor goed te volgen. Neem plaats op een bankje aan het plein. Geniet van wat je zoal om je heen ziet gebeuren. Waarschijnlijk komen eerst enkele verkopers je hun kunst of andere dingen aanbieden. Als het niet erg druk is, willen de verkopers toch vaak de tijd een beetje leuk door komen. En dan komt de opening voor leuke gesprekken. Ik ben een paar keer in een heel leuk gesprek geraakt, waardoor ik EN mijn Spaans wat opveizelde EN meer te weten kwam over Cusco. Win-win dus.

Mocht je even genoeg hebben van alle aanspraak? Een mate de coca smaakt heerlijk in Cappuccino restaurant aan het plein (aqua-blauw balkon, recht tegenover de trappen).
Cusco balkon

# Een muts met van die flapjes

Even goed kijken dat je niet de fabrieksgemaakte versies hebt, maar gebreide musten (met van die flapjes), sjaals en handschoenen ten overvloed. Zeker als je naar hogere gebieden gaat (Machu Picchu) ook een must om aan te schaffen. En waarom zou je die thuis kopen, als je in Peru vele leukere hebt. 🙂 Ook een kleed van alpaca wol vond ik een goede aankoop. En check de gebreide pantoffels. Je kunt in Peru ook allerlei berg-kleding kopen. Veelal namaak, dus voor schoenen en zo weet ik niet of het een goed idee is, maar mijn regenjas waar ze ter plekke het merkje op stikten doet nog steeds goed dienst.
Muts