Voor Reismuts bestond, plaatste ik onder de naam LizetteGlobetrotter mijn favoriete reisfoto’s op de site van Columbus Magazine. Nu plaats ik er ook af en toe nog berichten en foto’s, die ook op Reismuts staan. Vorige week was ik enorm blij verrast met de titel “Reisreporter van de week”. 😀 Als ‘beloning’ mag ik mijn tien reisfavorieten delen. Deze staan sinds vandaag op de site van Columbus te lezen. Maak kennis met mijn tien reisfavorieten.

Wat is je favoriete accommodatie op een ‘bountybestemming’?

Een hut, zoals op de San Blas eilanden in Panama. Een rieten hutje met een houten balkonnetje. Binnen staat een prima bed en je hebt uitzicht op het strand en de zee. De wind blaast verkoelend door de wanden heen, dus who needs airco?

Wat is je favoriete land?

Indonesië heeft mijn hart gestolen. Van kleins af aan heb ik de Indonesische cultuur als liefdevol ervaren. Mijn eerste bezoek aan Indonesië voelde als thuiskomen. Dat alle eilanden hun eigen charme hebben maakt het land ook zo divers en nog boeiender. De mensen zijn gastvrij, de natuur prachtig en het eten is zo ontzettend lekker!

Wat is je favoriete vervoermiddel?

De fiets! Oké, het brengt me niet ver en de kwaliteit van de zadels is vaak niet zoals wij in Nederland gewend zijn, maar om de omgeving te verkennen vind ik de fiets ideaal. Fietsen door rijstvelden in Azië, door dorpjes in Midden-Amerika… en als je denkt verdwaald te zijn, is er altijd wel weer een aardig persoon die je de weg wijst.
Fiets_Vervoersmiddel

Wat is je favoriete reisfoto?

Een foto van een vogel, gemaakt tijdens een reis met een 4×4 jeep reis door Uyuni in Bolivia. Ik zat met een groepje te lunchen, schuilend achter rotsen voor de koude wind. En opeens was daar die vogel. Ik greep snel mijn camera en die foto is zo scherp en goed gelukt!
el_alto_zwevende_vogel

Wat is je favoriete reisontmoeting geweest?

Tijdens een reis in Peru leerde ik Natalia kennen en er ontstond in korte tijd een bijzondere vriendschap. Via Facebook was het makkelijk om contact te houden. Een paar jaar later heb ik haar opgezocht in Argentinië. En vorig jaar is ze naar Nederland gekomen. Samen zijn we toen naar Praag en Venetië geweest. Nog steeds spreken we elkaar regelmatig.

Reisontmoeting(1)

Wat is je favoriete extreme sport/ervaring/activiteit?

Afgelopen jaar heb ik in Panama een canopy tour gedaan. Vooraf wel honderd vragen gesteld over hoe veilig het is om aan een draad tussen bomen te slingeren. Op het eerste platform zwaar knikkende knieën… en toen ging ik. En het was geweldig! Een droomvlucht tussen de boomtoppen door. Het laatste stuk ondersteboven gedaan; ook dan is de jungle prachtig!
Canopy

Wat is je favoriete bagage-item?

Dat is mijn reisdagboek. Iedere reis neem ik een nieuwe mee. Ik gebruik het als dagboek voor ervaringen, om leuke adressen, tips van anderen en reminders te noteren. En als ik me ergens verveel of aan het wachten ben, begin ik er in te tekenen. Ik ben geen goede tekenaar, maar als ik de tekening later terug zie, weet ik zelf wel wat het voor moet stellen en brengt het de herinnering weer tot leven.

Wat is je favoriete café/kroeg?

Mijn favoriete café staat in Dublin, namelijk The Oliver St. John Gogarty in het bekende Temple Bar Area. Geweldige avonden met live muziek, gezellige Irish en lekker bier. Meezingen met “Who the f*ck is Alice” en dansen op de tafel is geen uitzondering. Gegarandeerd plezier daar!

Wat is je favoriete wildlifebestemming?

Dat is Sumatra. Ik ben een grote dierenliefhebster. Op Sumatra heb ik een trekking gedaan en na uren lopen, klauteren en afdalen was daar mijn eerste ontmoeting met een orang-oetan. Dat was zo bijzonder! Het voelde extra bijzonder, omdat ik tijdens die trekking er echt wel wat voor moest doen om ergens te komen. Het was absoluut geen makkelijk paadje dat je moest lopen om vervolgens even naar de dieren te kijken. Je ging echt de jungle in en hopen dat je ze ziet.

Wat is je favoriete zin in een buitenlandse taal?

Selamat makan! Oftewel: ‘smakelijk eten’ in het Indonesisch. Ik houd van Indonesisch eten en die zin horen betekent voor mij dat ik een heerlijke maaltijd zal hebben.
Indonesisch_Eten

Dit zijn mijn tien reisfavorieten. Wat zijn jouw favorieten?