fbpx
België

Mechelen, boordevol schoonheid en verrassingen

 • 25 november 2016

Als je aan een stedentripje in België denkt, kom je al snel bij Brussel, Antwerpen of Gent uit. Mechelen is veel minder populair. Geheel onterecht als je het mij vraagt, want wat een verrassende stad is dat! Compact, een rijke geschiedenis, schitterende gebouwen en vol leven. Kijk maar mee.

De stad is al heel oud en heeft door de eeuwen heen veel te verduren gehad. Gelukkig heeft dat de mooie bouwwerken niet (teveel) geschaad. De Sint Romboutstoren toornt trots hoog boven de stad uit als boegbeeld van de stad. Vanaf de bovenste verdieping (wel even 538 treden op) is het uitzicht over de stad en wijde omgeving super.

toren
uitzicht

Verder zijn het Groot en Kleine Begijnenhof bekend. Maar eigenlijk is de gehele stad een genot om rond te kijken. Ik werd op slag verliefd op de mooie gevels. Vooral de panden aan de Ijzerenleen zijn schitterend, maar eigenlijk door het gehele centrum vind je prachtige bouwwerken.

img_9984

img_9985

img_9976-2

2

Een wat minder mooi, maar zeker indrukwekkend stukje geschiedenis vind je in de Dossin kazerne. Vanaf daar werden duizenden mensen getransporteerd naar kampen tijdens de WO II. Het museum ernaast vertelt over de angstaanjagende periode met beelden en geluid.

img_9986

De stad floreerde enorm in de bourgondische tijd. Of dat de reden is dat er nu veel leuke koffie en thee-zaakjes, restaurantjes en barretjes zijn, weet ik niet. Maar ze zijn er in overvloed! (Daarover een andere keer meer!)

Via Visit Mechelen kreeg ik een prikkelpakket aangeboden. Een originele en leuke manier om de stad beter te leren kennen. Niet alleen kijken, ruiken en horen, maar ook proeven. Met de bonnen kun je bij verschillende gelegenheden iets eten of drinken.

pakket

Een biertje bij de gezellige brouwerij Het Anker, een stukje kaas bij de Schockaert kaaswinkel, chocolade bij Gaulthier, een portie Belgische friet en nog meer! Allemaal mini porties en daardoor goed te combineren. Het pakket kun je kopen bij de plaatselijke VVV of bij de kassa van de Sint Romboutstoren.

Het centrum van Mechelen is goed te voet te doen. In één dag kun je al veel van de stad zien, maar om haar wat beter te leren kennen heb je toch zeker wel een weekendje nodig.

De stad heeft me echt verrast. En dit zal zeker niet het laatste bericht erover zijn 🙂

Ben jij al eens in Mechelen geweest?

8 Reacties

 • Shirley

  Ik ben twee keer kort in Mechelen geweest en vond het op het eerste gezicht een leuke stad. Ik heb alleen het Dijlepad gelopen, op een terras geluncht, kort door de stad geslenterd en een burger bij Il Cardinale gegeten. Ik kan dus niet echt zeggen dat ik Mechelen goed ken, maar wie weet kom ik er nog eens terug 🙂

  Beantwoord
  • Lizette

   Dan heb je in ieder geval wel de highlights mee gepikt 🙂 Wij wilden ook bij Il Cardinale eten, maar die zat helaas afgeladen vol. Was de burger er echt zo lekker als ze zeggen?

   Beantwoord
 • Sabine

  Ik ben er dus zo één die Mechelen altijd heeft overgeslagen Jammer want het ziet er heel mooi en gezellig uit. Wie weet komt het er ooit nog eens van als ik in de buurt ben!

  Beantwoord
  • Lizette

   Eerlijk gezegd heb ik tot voor kort nooit echt gedacht aan Mechelen voor een tripje, maar ik ben echt aangenaam verrast door de stad. Dus als je in de buurt bent, zou ik je zeker adviseren er heen te gaan.

   Beantwoord
 • Marcella

  Leuk, je maakt me nieuwsgierig naar Mechelen. Tod idee ook, dat prikkelpakket!!

  Beantwoord
  • Lizette

   Goed idee he, dat pakket. Kan het echt van harte aanbevelen. Je loopt dan toch net even anders door de stad, op zoek naar die leuke winkeltjes. En bovendien zijn de hapjes lekker!

   Beantwoord
 • Terugblik: november 2016 – Reismuts.nl

  […] een ontzettend gezellige stad is Mechelen! We wandelden door de stad, genoten van allerlei lekkers her en der, van het uitzicht van de indrukwekkende Sint Romboutstoren en van een bierproeverij bij Brouwerij […]

  Beantwoord
 • De leukste tentjes van Mechelen – Reismuts.nl

  […] niet zo lang geleden was ik een weekendje in Mechelen. Eerder vertelde ik je al over hoe verrassend mooi de stad is. En dat niet alleen, ze heeft ook nog eens veel leuke eet- en drinkgelegenheden. Ideaal voor een […]

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.