Als je aan een stedentripje in België denkt, kom je al snel bij Brussel, Antwerpen of Gent uit. Mechelen is veel minder populair. Geheel onterecht als je het mij vraagt, want wat een verrassende stad is dat! Compact, een rijke geschiedenis, schitterende gebouwen en vol leven. Kijk maar mee.

De stad is al heel oud en heeft door de eeuwen heen veel te verduren gehad. Gelukkig heeft dat de mooie bouwwerken niet (teveel) geschaad. De Sint Romboutstoren toornt trots hoog boven de stad uit als boegbeeld van de stad. Vanaf de bovenste verdieping (wel even 538 treden op) is het uitzicht over de stad en wijde omgeving super. Deze toren staat op de Uensco Werelderfgoedlijst.

Leestip: 21 x Unesco Werelderfgoed in België 

toren
uitzicht

Verder zijn het Groot en Kleine Begijnenhof bekend. Maar eigenlijk is de gehele stad een genot om rond te kijken. Ik werd op slag verliefd op de mooie gevels. Vooral de panden aan de Ijzerenleen zijn schitterend, maar eigenlijk door het gehele centrum vind je prachtige bouwwerken.

Lees ook: De leukste tentjes in Mechelen!

img_9984

img_9985

img_9976-2

2

Een wat minder mooi, maar zeker indrukwekkend stukje geschiedenis vind je in de Dossin kazerne. Vanaf daar werden duizenden mensen getransporteerd naar kampen tijdens de WO II. Het museum ernaast vertelt over de angstaanjagende periode met beelden en geluid.

img_9986

De stad floreerde enorm in de bourgondische tijd. Of dat de reden is dat er nu veel leuke koffie en thee-zaakjes, restaurantjes en barretjes zijn, weet ik niet. Maar ze zijn er in overvloed! (Daarover een andere keer meer!)

Via Visit Mechelen kreeg ik een prikkelpakket aangeboden. Een originele en leuke manier om de stad beter te leren kennen. Niet alleen kijken, ruiken en horen, maar ook proeven. Met de bonnen kun je bij verschillende gelegenheden iets eten of drinken.

pakket

Een biertje bij de gezellige brouwerij Het Anker, een stukje kaas bij de Schockaert kaaswinkel, chocolade bij Gaulthier, een portie Belgische friet en nog meer! Allemaal mini porties en daardoor goed te combineren. Het pakket kun je kopen bij de plaatselijke VVV of bij de kassa van de Sint Romboutstoren.

Het centrum van Mechelen is goed te voet te doen. In één dag kun je al veel van de stad zien, maar om haar wat beter te leren kennen heb je toch zeker wel een weekendje nodig.

De stad heeft me echt verrast. En dit zal zeker niet het laatste bericht erover zijn 🙂

Ben jij al eens in Mechelen geweest?