Afgelopen september gingen Remco, Mats en ik met een camper en zonder een plan op weg. De weersomstandigheden dreven ons al snel richting Italië. En daar was een plek die ik al een hele tijd heel graag wilde bezoeken: Lago di Carezza. Dit meer in het Italiaanse Zuid-Tirol wordt door velen gezien als het mooiste meer in de Dolomieten.

Lago di Carezza, oftewel de Karersee zoals het in de Duits wordt genoemd, is een Italiaans bergmeer met kraakhelder en intens blauw en smaragdgroen water. Op de achtergrond steken de indrukwekkende bergtoppen van de Dolomieten boven het landschap uit. Een enorm idyllisch plaatje dus.

Het bergmeer Lago di Carezza ligt op een hoogte van 1530 meter. Dat is voor de Dolomieten niet persé heel hoog, maar daardoor steken de bergtoppen eromheen juist zo indrukwekkend uit. Lago di Carezza meer is niet erg groot met een totale oppervlakte van zo’n vier hectare.

Wat is er te doen bij Lago di Carezza?

Heb je zin in een verfrissende duik in Lago di Carezza meer, dan moet ik je helaas teleurstellen. Het is verboden in het meer te zwemmen of om zelfs maar van de paden af te wijken. De omgeving en de natuur zijn beschermd gebied. Wel kun je er hele mooie wandelingen maken.

De meest bekende is de rondwandeling om Lago di Carezza heen. Deze heeft een lengte van 2,5 kilometer. Wanneer je stevig door loopt, ben je in een half uurtje helemaal rond. Maar je gaat zeker weten onderweg stoppen om foto’s te maken! bij iedere stap word je weer verrast door weer een net ander uitzicht. Ook zie je verschillende mooie bergbloemetjes langs de kant. Door de kleine afstand maakt deze wandelroute het goed mogelijk om Lago di Carezza als tussenstop te nemen op je reis door de Dolomieten.

lago di carezza

Er zijn nog een aantal andere wandelroutes, die gaan meer de hoogte in en lopen eigenlijk meer langs het meer dan dat het echt rondes zijn. Ze staan allemaal goed aangegeven met pijlen, namen en afstanden erbij.

Schitterend uitzicht op het mooiste bergmeer in de Dolomieten

Heb je geen zin of geen tijd voor een wandeling rondom Lago di Carezza. Loop dan toch even vanaf de parkeerplaats naar het eerste balkon. Dat geeft namelijk al een prachtig uitzicht op Lago di Carezza. Ten minste, als het niet mistig of bewolkt is. Onze eerste aanblik was beperkt. Het meer was omhuld in een mystieke mist. Wij besloten toch de rondwandeling te doen. En dat was maar goed ook, want langzaam werd het prachtige meer alsnog zichtbaar.

Hoe beschrijf je het Lago di Carezza meer het beste? Ja, dat is lastig. Eigenlijk moet je het gewoon echt met eigen ogen gaan zien. En toch echt de rondwandeling maken. Het water is zo ongelofelijk helder. Zelfs waar het dieper is, zie je de bodem nog. De omgeving met de bergtoppen is sprookjesachtig mooi. Zelfs in de mist was ik zo onder de indruk van de wandeling. De omgeving prikkelt al je zintuigen, de geur van de dennenbomen, het geluid van zacht golvend water, het gevoel van kiezels onder je wandelschoenen. Het is echt een waanzinnig mooi bergmeer!

lago di carezza

Hoe kom je bij Lago di Carezza?

Er is een grote parkeerplaats aan de overkant van de weg waar Lago di Carezza aan ligt. Daar kun je zowel met auto’s als met campers tegen betaling parkeren.

Bij deze parkeerplaats vind je ook toiletten en een paar restaurants. Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch en diner. En voor lekkere tussendoortjes, zoals een apfelstrudel. Voor de bijzondere plek waar je dan toch bent vond ik de prijzen erg meevallen. Uiteraard is er ook een souvenierwinkel. En je kunt er outdoorkleding kopen.

Vanaf de parkeerplaats en restaurants loopt een tunnel naar het eerste balkon. Zo hoef je de weg niet over te steken, die soms wat druk kan zijn, maar loop je er dus onderdoor.

Slapen bij de Karersee

In de directe omgeving van het Lago di Carezza meer vind je een aantal hotels. Ook is er een camperplaats waar je mag overnachten. Deze ligt op 20 miuten lopen of 5 minuten rijden van het meer. Het adres daarvan is Via Re Laurino 1. Wij sliepen hier een nacht en waren erg onder de indruk van het schitterende uitzicht op de bergtoppen van de Dolomieten.

Op de parkeerplaats tegenover de Karersee mag je overigens niet overnachten met de camper.

Leestip: Florence, de mooiste highlights die je niet mag missen

lago di carezza camper

Wat is het beste seizoen voor een bezoek aan Lago di Carezza?

Het water van het meer wordt aangevuld door ondergrondse waterbronnen. Afhankelijk van de seizoenen staat het water hoger en lager. In de lente, wanneer de sneeuw in de bergen is gesmolten, bevat de Karersee het meeste water. Men zegt dat ze dan, op een zonnige dag, op haar mooist is. Eigenlijk is Lago di Carezza in ieder seizoen prachtig.

Wij waren er in september. Het meer Lago di Carezza is in de ochtend vaak omhuld in mist, maar blijf vooral even hangen, want je zult zien dat de mist vaak optrekt. In de zomer heb je veel zonnige dagen. Maar zoals overal in de bergen kan het er ook dan wel eens regenen. In de winter kan het water van de Karersee helemaal bevriezen. Dat zorgt met een laagje sneeuw weer voor een heel ander sprookjesachtig beeld.

lago di carezza

Lago di Carezza met kinderen

Omdat de rondwandeling om Lagi di Carezza over een goed begaanbaar kiezelpad loopt met enkel lichte hoogteverschillen, zou je de wandeling met een kinderwagen of buggy kunnen doen. Ook de lengte van 2,5 kilometer maakt het mogelijk om met kleine kinderen rond te wandelen. Om het meer heen zijn houten ballustrades, waardoor er een afstand tot het water is en kinderen er dus niet direct in kunnen lopen.

Langs dit pad heb je op verschillende plekken bankjes, zodat je ook tussendoor kunt zitten en bijvoorbeeld picknicken met prachtig uitzicht op het meer.

Mats was destijds nog geen twee jaar oud. Wij lieten hem zelf lopen en tilden hem op bepaalde stukjes even voor de afwisseling. Zou Mats nog jonger geweest zijn, dan zou ik voor een draagzak gekozen hebben, maar die is bij ons sowieso favoriet.

De andere wandelpaden zijn mer meer hoogteverschillen, langere afstanden en hier en daar meer stukken over rotsen. Daar zou je voor kleine kinderen beter een draagzak kunnen gebruiken, een kinderwagen of buggy lukt daar niet. Ook is er een mooie route over een hangbrug vanaf de parkeerkplaats bij Lago di Carezza.

Bij de openbare toiletten bij de parkeerkplaats heb je verschoningsruimtes voor kinderen.

Lijkt het jou wat, deze rondwandeling bij Lago di Carezza meer?