Nu we weer een beetje vrijheid hebben om te kunnen genieten van nieuwe plekken wilde ik ontzettend graag een nachtje weg. Onze vakantie naar Maleisië/Singapore in april en mei is namelijk niet doorgegaan en ik móest er echt even uit nu. Dus ging ik op zoek naar een nachtje weg in Nederland. Het maakte mij eigenlijk niet uit waarheen, we kunnen ons overal wel een weekend vermaken. Na wat speurwerk op internet zijn we een weekend weg geweest naar Slochteren in Groningen!

Overnachting in ‘Het Nest’

Waarschijnlijk denk je bij het horen van Slochteren eerder aan de gaswinning dan aan een leuk nachtje weg. Maar niets is minder waar! Ik heb deze locatie in Groningen puur gekozen, omdat ik een superleuk huisje had gevonden met eigen badkamer en keuken, wat voor mij een must was in deze periode.  En het moest wel een stukje rijden zijn van ons huis, zodat we er écht uit waren. Voor ons (vanaf Dordrecht) ligt Slochteren op ongeveer 2 uur en 45 minuten rijden, dus we besloten er een ’echte’ roadtrip van te maken door wat lekkers te eten en te drinken mee te nemen en een route te rijden die we nog nooit gereden hebben.

weekendje slochteren
slochteren groningen

Bij aankomst waren we op slag verliefd op het huisje, want zeg nou zelf, hoe leuk is dit? ‘Het Nest’ staat aan de achterkant van het woonhuis en is daardoor volledig privé. Voor de bouw van het huisje is geen uitgewerkt plan geweest. De eigenaren zijn gewoon gaan bouwen en gaandeweg hebben zij details toegevoegd. En wat een prachtige details zijn hier te vinden! Van buiten waren we al verliefd, maar bij binnenkomst wilde we al helemaal niet meer weg. In de woonkamer staat een sfeervolle, werkende haard, onder de trap vind je een deurtje met schoentjes ervoor voor de ‘muis’ en de knusse slaapkamer in de nok maken het huisje perfect af. Het zal je dan ook niet verbazen dat wij ‘s avonds heerlijk de haard hebben aangehad en ouderwets bordspelletjes hebben gespeeld, waar ze er een aantal van hebben liggen in het huisje. 

huisje slochteren groningen

Landgoed Fraeylemaborg


Helaas voor ons regende het bijna de gehele eerste dag, dus besloten we op pad te gaan met de auto. We hadden namelijk niks van tevoren uitgezocht, omdat we ons wilde laten verassen door de omgeving van Slochteren. Al heel snel kwamen we Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren tegen en besloten we hier te parkeren en het landgoed te gaan ontdekken. Als eerste zijn we het landhuis ingegaan, welke helaas voor ons in de steigers stond. Van binnen merkte je hier niks van, maar het perfecte plaatje wat het landhuis gewoonlijk van buiten geeft was er helaas niet.

Het Landhuis is van binnen in de oude stijl ingericht en je krijgt een folder mee waarin kort informatie staat over iedere ruimte waar je doorheen loopt. Het toffe is, is dat het landhuis nog tot 1972 bewoond was! In het landhuis kan je ook een video bekijken waarin de laatste bewoners van het landgoed praten over hoe het leven hier was. Dit was zo interessant om te horen! Voor de kinderen kan je ook een soort speurtocht/vragenlijst meekrijgen waarbij zij in iedere kamer een aantal vragen krijgen waarvan ze het antwoord moeten opzoeken in de kamer.

landhuis bij slochteren


Na het landhuis bezocht te hebben was het gelukkig weer droog, waardoor we een wandelingen konden maken over het landgoed. Wauw, wat is dit een immens grote tuin! De tuin had een lengte van 1,5 kilometer, natuurlijk wilde ik wel helemaal tot het einde wandelen. In het begin is de tuin nog redelijk in gebaande paden aangelegd, met een vijvertje en plantsoenen met bloemen. Hoe verder je komt hoe meer de tuin op een bos gaat lijken. Op een gegeven moment loop je onder gigantische bomen en voelt het helemaal niet meer als een tuin, heerlijk!

Het Landgoed is gratis te betreden en voor het landhuis betaal je €5,- per persoon. Daarnaast zit er ook een restaurant op het terrein waar je na je wandeling een heerlijk hapje kunt eten.

Leestip: kamperen in Bladel, Brabant

natuur in de omgeving van slochteren groningen
natuur in de omgeving van slochteren groningen

Natuurgebied ‘t Roegwold


Ondanks de regen wilde we toch nog een stukje gaan wandelen en kwamen we erachter dat er in de directe omgeving van Slochteren een natuurgebied ligt: ‘t Roegwold. Dit is een combinatie van oude natuur en nieuw aangelegde natuur tussen de akkers in. Ingepakt in onze regenjassen liepen we het eerste gedeelte van het natuurgebied op, alleen hebben we na een paar minuten besloten om terug te keren vanwege onweer die verwacht was. Later op de avond, toen het eenmal droog was, hebben we alsnog besloten om hier een kleine ronde te lopen!

We hebben hier een klein rondje gelopen vanwege het slechte weer, maar je kan er een flinke wandeling maken. Wij hebben een ronde gewandeld waarvan een deel over het Knuppelpad liep. Dit is een smal houten vlonderpad van 750 meter dwars door het ‘moeras’ van ‘t Roegwold! Ik vind de afwisseling tijdens een wandeling altijd heerlijk en omdat je over het water loopt kan je ontzettend ver de omgeving in kijken.

Reistip: Texel is ook een ontzettend leuke bestemming voor een weekend weg. Bekijk hier bijvoorbeeld de last minute Texel mogelijkheden.

roegwold bij slochteren
roegwold bij slochteren groningen

Eten bij De Stenen Boog

Wil je ook in Slochteren nog een hapje eten in de avond, dan raad ik ‘De Stenen Boog’ zeker aan! Wij hebben hier gegeten op aanraden van de eigenaren van ons huisje en heerlijk was het zeker! Het is een kleinschalig steakhouse restaurant en het is ontzettend gezellig en warm ingericht. Zelf heb ik de ossenhaaspuntjes genomen, welke zeker een aanrader zijn, maar op de uitgebreide menukaart staat nog veel meer lekkers om van te genieten.

Zo zie je maar, er is in en rondom Slochteren in Groningen genoeg leuks te zien en te doen! Helaas hebben wij vanwege het slechte weer niet de omgeving kunnen ontdekken op de fiets. Maar dit zou ik zeker doen als je hier een weekendje verblijft!

Lijkt het jou wat, slapen in dit schattige huisje in Slochteren in Groningen en in deze prachtige omgeving van Slochteren?