Reisverzekeringen. Je weet wel, die dingen die je altijd voor het laatst regelt voordat je op avontuur gaat. Als je net als ik bent, dan ben je waarschijnlijk een meester in het uitstellen van saaie dingen regelen die wel bij reizen horen. Een visum, de wisselkoers, ik doe dat meestal pas kort vooraf. En verzekeringen, tja, die zijn nou eenmaal niet heel sexy of leuk. Maar wel nodig, dus ik ga je een handje helpen begrijpen welke reisverzekering bij jou past: kortlopende of doorlopende reisverzekering? Zodat je voor eens en altijd goed verzekerd op reis gaat!

Simpel gezegd heb je twee smaken van reisverzekeringen, de kortlopende en de doorlopende reisverzekering. Wat zijn de verschillen als we de doorlopende reisverzekering vergelijken met de kortlopende?

De kortlopende reisverzekering

De kortlopende reisverzekering is – zoals de naam perfect verwoordt – de verzekering die kort loopt. Namelijk net zo lang als jouw reis (als je het goed regelt). Het is geweldig voor die korte tripjes, weekendjes weg of spontane avonturen. Het is de snelle oplossing voor de momenten waarop je denkt: “Oh, ik moet echt een verzekering regelen voordat ik vertrek!” Want vaak zie je aan het einde van je boeking een opmerking over of je nog even een reisverzekering wilt afsluiten via de aanbieder. Dus zo word je er ook fijn aan herinnerd in het geval je het bijna vergeten was. Het fijne van deze verzekering is dat je precies kunt kiezen voor welke dagen je de dekking nodig hebt. Dus als je een roadtrip van een week naar de bergen in Oostenrijk plant, kun je gewoon die specifieke week verzekeren. Je betaalt dus ook precies voor die periode.

De doorlopende reisverzekering

De doorlopende reisverzekering is de reisverzekering die – jawel – continu doorloopt, ongeacht of je op reis bent of niet. Eigenlijk geldt hiervoor: één keer goed regelen en je kunt jaren vooruit zonder er naar om te kijken. Het is perfect voor de reiziger die niet kan wachten om de volgende reis te plannen zodra ze terug zijn van de vorige. Ik vind het zelf de beste optie, omdat ik zo nooit meer hoef te bedenken wat voor verzekering ik nodig zal hebben voor een reis. Zo kan ik me vooral bezig houden met de leukste dingen, zoals tickets boeken en de reis uitstippelen.

Welke reisverzekering kies je?

Hoe bedenk je welke reisverzekering het beste bij jou past? Simpel, stel jezelf de volgende vragen.

Hoe vaak reis je?

Als je een echte globetrotter bent, altijd op zoek naar het volgende avontuur, dan is een doorlopende reisverzekering waarschijnlijk de beste keuze voor jou. Je hebt dan altijd dekking, ongeacht hoe vaak je je backpack pakt. Ga je af en toe op vakantie, dan kan een kortlopende verzekering voor jou voldoende zijn.

Hoe lang duren je reizen?

Een weekendje weg is ideaal om even aan de dagelijkse sleur te ontsnappen. In dat geval heb je voldoende aan een kortlopende reisverzekering. Ben je van plan om drie maandeen te gaan backpacken in Azië of zelfs een wereldreis te maken, dan is een doorlopende reisverzekering waarschijnlijk een betere keuze.

Wat is je budget?

Deze vraag is een strikvraag. Want je zou denken dat een kortlopende reisverzekering goedkoper is. En dat ligt er dus aan hoe lang en hoe vaak je gaat. Wil je weten wat jouw beste budget keuze is. Reken dan uit hoeveel dagen je gemiddeld per jaar op vakantie gaat, van een nachtje weg tot die ene verre reis. En als je dat dan doorrekent met een kortlopende en een doorlopende reisverzekering, dan weet je wat de beste keuze is voor je budget. De kosten van een doorlopende reisverzekering liggen namelijk lager dan die van een kortlopende reisverzekering. Dus je krijgt een soort van “korting” wanneer je een langlopende kiest.

Welke extra dekking heb je nodig?

Afhankelijk van je reisplannen en persoonlijke behoeften is het verstandig dat je goed kijkt welke extra dekking je nodig hebt. Denk aan zaken als medische dekking, annuleringsverzekering, verlies van bagage en reisongevallenverzekering. Hier kan onderling juist veel verschil in zitten.

Zijn er uitzonderingen of beperkingen?

Zeker wanneer je langer op reis gaat, moet je trouwens goed op de voorwaarden letten. Dit gaat over de kleine lettertjes van je verzekering. Zorg ervoor dat je de polisvoorwaarden goed leest en begrijpt wat wel en niet gedekt is. Sommige activiteiten, zoals extreme sporten, kunnen bijvoorbeeld uitgesloten zijn. Dus als je van plan bent om te gaan bungeejumpen in Australië, moet je dat waarschijnlijk als extra dekking toevoegen.

Wanneer kies je voor kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Met de genoemde vragen krijg je al een goed beeld van welke reisverzekering het beste bij jou zal passen. Twijfel je toch nog? Ik geef een paar voorbeelden aan de hand van de soort vakantie die je wilt maken.

De spontane stedentrip

Je hebt net een drukke werkweek achter de rug en je wilt er even tussenuit. Je belt met een vriendinnetje en die heeft ook nog geen plannen voor het weekend. Samen besluit je om een last-minute stedentrip te boeken naar Sevilla, om daar even heerlijk te ontspannen terwijl je van tapas in Sevilla geniet. In dit geval is een kortlopende reisverzekering de perfecte keuze. Je hoeft alleen maar de dagen van je reis te dekken, en je bent klaar om te gaan. Eventuele risico’s zijn je bagage kwijt raken of dat je een voedselvergiftiging oploopt (kleine kans hoor!) en daar ben je dan voldoende voor verzekerd.

De jaarlijkse zomervakantie

Je kijkt er het hele jaar naar uit: die jaarlijkse zomervakantie met het gezin. Dit jaar heb je besloten om en prachtige rondreis door Sri Lanka te maken. Wanneer je elk jaar een grote reis maakt, met misschien hier en daar nog een weekendje weg als extra, dan is een doorlopende reisverzekering de juiste keuze voor jou (en je gezin). Je hebt dan dekking voor al je reizen gedurende het hele jaar. Een doorlopende annuleringsverzekering is dan wellicht ook handig, voor het geval er eens iets tussenkomt.

De wereldreiziger

Je doet niets liever dan reizen. Je droomt er niet alleen over, je leeft ervoor. Als je werkt, is het om geld en vakantiedagen te sparen, zodat je weer kunt gaan. Jouw bucketlist bestaat uit de hele wereld! In dit geval is een doorlopende reisverzekering echt de beste deal. Het maakt niet uit hoe lang je weg bent of hoeveel landen je bezoekt, je hebt altijd dekking. (Let wel even op de voorwaarden met betrekking tot de aaneengesloten periode dat je weg gaat.)

De avonturier

Luieren op het strand is niets voor jou. Jij wilt avontuur! Je wilt met eigen ogen zien of het koraal in de zee bij de Malediven echt zo mooi is. En je wilt de Alpen zien wanneer je met een tandemsprong je vrijheid tegemoet gaat. Zo heb je bijna iedere vakantie wel iets dat je adrealine doet toenemen. Komt dit je bekend voor, dan is een kortlopende reisverzekering waarschijnlijk de beste keuze. Waarom? Zo kun je specifieke activiteiten toevoegen aan je polis voor de duur van je avontuur. Je hoeft immers niet continu verzekerd te zijn voor deze extreme sporten. Als je van plan bent om te gaan ziplinen in de junge van Panama, voeg dan gewoon die dekking toe aan je korte reisverzekering.

Dus, kortlopend of doorlopend? De keuze is aan jou en hangt af van je reisgewoonten, budget en behoeften. Wat er ook gebeurt, zorg ervoor dat je in ieder geval een reisverzekering geregeld hebt. Zo ga je toch wat lekkerder op reis. Ik heb er zelf al meerdere malen gebruik van moeten maken. En toen was ik heel blij dat ik wist dat ik goed verzekerd was. Zodat wat er ook mis ging of kapot of kwijt, ik kon erop vertrouwen dat het goed opgelost zou worden. En zo blijft reizen wel het leukste, want soms zit het wel eens tegen, maar zo komt het toch weer goed.

Wat is jouw ervaring met reisverzekeringen? Heb je een favoriete reisverzekering die je altijd kiest, of kies je op basis van je reisplannen?