Jingle bells, jingle bells… Voor je het weet staat de kerst weer voor de deur. De tijd van dennenbomen, warme choco, kerstkransjes, schaatsen en gezelligheid. En de tijd van de kerstmarkten! Vooral Duitsland staat bekend om gezellige markten met kuchen, glühwein en pretzels. Ook België kent veel markten en in Maastricht is het rond die tijd van het jaar ook gezellig aangekleed. Heb je een keer zin in een andere bestemming? Wat dacht je deze!

Edinburgh

Het park aan Princess street verandert in een grote, gezellige kerstmarkt compleet met kermis. Naast de traditionele lekkernijen vind je er de typisch lokale fudge en opvallend veel met chocolade, zoals chocolade fonteinen, lolly’s en fruit overgoten met deze zoetigheid. Terwijl je aan het smikkelen bent, geniet je vanaf het reuzenrad van een waanzinnig mooi uitzicht over de verlichte stad. Voor kinderen is er een leuk doolhof van verlichte dennenbomen.

Lees ook: alle leuke dingen rond de Royal Mile in Edinburgh!

Boedapest

Achter de Sint Stefan Basiliek vind je de kerstmarkt waar je langs kraampjes met eten en allerlei kerst-versieringen kunt slenteren. Via een projectie speelt er ieder kwartier een mooie licht animatie op de basiliek, die zeker de moeite waard is om voor te blijven staan. Is het je iets te koud? Dan kun je gelukkig ook even binnen opwarmen bij een van de restaurantjes aan deze straat. De rest van de stad is overigens ook schitterend verlicht, wat deze bestemming erg geschikt voor de feestdagen maakt.

Sevilla

Hou je helemaal niet zo van de kou? Dan zijn de markten in deze stad echt iets voor jou! In december is het hier namelijk nog steeds een aangename 20+ graden. Dus geen dikke jas en wollen muts nodig, maar wel een gezellige kerstsfeer. De katholieke Spaanse stad doet haar best om een gezellige winterwonderland-sfeer te creëren met mooie verlichting en meerdere kerstmarkten. Kerststallen zijn hier echt een ding, die zul je overal zien.

Lees ook: de leukste tapas zaakjes in Sevilla!

Essen

Je denkt er misschien niet zo snel aan, omdat Duitsland vooral bekend is met de kerstmarkten in Düsseldorf, Keulen en München. Maar Essen heeft echt een hele leuke kerstmarkt. De stad Essen is gekozen tot best christmas city en veel bezoekers vinden die kerstmarkten het allermooiste van heel Duitsland. Het is ook nog eens niet zo heel ver rijden vanaf Nederland, dus een extra aanrader voor een tripje.

Deze markten zijn in ieder geval geopend van begin december tot en met de eerste week van januari.

Wat zijn jouw plannen met kerst dit jaar?