Hoewel de aanleiding voor de weekend-escape niet leuk was, was de stad Lille dat wel. Erg leuk zelfs. Te leuk om niet over te schrijven. Ik ging er met weinig verwachtingen heen. Alle bekendere bestemmingen hebben vaak een eigen reisgids, maar toen ik in de boekenwinkel voor de planken van Frankrijk stond (ja, ik ga nog naar boekenwinkels 🙂 ) om door een gids van Lille te bladeren, kon ik er geen vinden. Ook niet onder haar andere naam Rijsel. Een redelijk onontdekte parel dus, yes! Er restte Remco en mij niets anders dan zonder enige voorbereiding de auto in en naar Lille.

Vanaf ons, Tilburg, is het zo’n dikke twee uur rijden. Ideaal voor een weekendje dus. Op vrijdagmiddag duurt het wel wat langer om Antwerpen voorbij te komen. Maar ach, de vakantie begint al in de auto, toch? Lille heeft me echt verrast. Natuurlijk is het niet moeilijk om verwachtingen te overtreffen als je die niet echt hebt. Maar echt, het is een onwijs mooie en leuke stad! Ik neem je mee naar mijn favoriete plekjes.

Wat te zien?

Het oude centrum puilt uit van de mooie gebouwen, veelal uit de 17e en 18e eeuw. Als je vanaf het station de stad in loopt, vind je aan die straat vooral statige gebouwen met typische Franse balkonnetjes. De Opera en Kamer van Koophandel trekken daarna meteen je aandacht. De huizen achter de Kamer van Koophandel zijn representatief voor de Rijselse architectuur van de 17e eeuw. Vervolgens kom je bij La Vieille Bourse, 24 identieke huizen die in een vierkant zijn gebouwd. Op de binnenplaats is een dagelijkse boekenmarkt. Weer een stukje verder kom je op het Place du Général de Gaulle en eigenlijk alle gebouwen aan dit plein zijn adembenemend mooi. Het Teatre du Nord is het voormalige wachthuis van de koninklijke garde.

Ook leuk: de meest romantische bestemmingen in Europa

Sommige mooie bezienswaardigheden liggen niet helemaal in het centrum en moet je een beetje weten te liggen. Zoals het bijzondere stadhuis met de hoge toren ten zuidwesten van het centrum. En de Poort van Parijs ligt daar vlakbij. Ook de neogotische Notre Dame de la Treille is te vinden door een beetje kriskras door de straten te gaan aan de noordkant van het centrum en is een bezoekje zeker waard. Lille heeft nogal wat kerkelijke gebouwen. De mooiste vind ik de Saint Maurice kerk aan Parvis Saint Maurice.

Rang du Beauregard, mooie gevels he?

De Poort van Parijs met op de achtergrond de toren van het Stadhuis

Notre Dame de la Treille

De Kamer van Koophandel en de Opera

De Saint Maurice kerk

Wat te eten en drinken in Lille?

Een van mijn favoriete tentjes bleek een keten te zijn, maar daardoor niet minder leuk: Bagelstein. Je vindt er eentje aan de hoofdweg vanaf het station. Er zijn voorbedachte ingrediënten-combinaties, maar je kunt ook à-la “Subway” je eigen bagel samenstellen. Jum!

’s Avonds kun je voor een lekker en niet al te duur diner terecht bij de vele tentjes aan Place Rihour, vlakbij het Theatre du Nord. Bijvoorbeeld bij Flore. Onze Zeeuwse mosselen zijn een echte specialiteit en maken ze op verschillende, allemaal even lekkere, manieren klaar.

Voor wijntjes, vergezeld met een lekkere wafel met chocolade of een plankje vol Franse kaasjes (of beiden 🙂 ) strijk je neer op het verwarmd terras bij Le Lys. Is het vol? Boven is vaak nog genoeg plek.

Wil je echt nog tot de late uurtjes door? Dan is Club Le Baron iets voor je. Deze opent pas na middernacht en er wordt vooral techno en house gedraaid. Je vindt hem in Rue de Paris tegenover de Opera. Wij zijn er overigens niet binnen geweest, maar hadden wijs besloten om na de nodige wijn ons bed in te duiken.

De leukste straat om te eten en drinken!

Wat te doen in Lille?

Shopaholics halen hun hart op in Lille. Er zijn maar liefst meer dan 4000 winkels! Pal naast het station vind je Euralille, een winkelcentrum van twee verdiepingen met alle bekende winkels (Primark, H&M, Zara, C&A) en minder bekende winkels. Persoonlijk vind ik de winkelstraten buiten leuker en sfeervoller. Deze zijn veelal autoluw, dus je kunt er op je gemak rond struinen. In Rue de la Monnaie vind je naast een van de bekendste bakkers met plaatselijke delicatessen ook veel boutiques. Let ook op de gevels, want ook deze straat is erg mooi.

Hou je net als ik van reisboeken? Neem dan een kijkje in de reisboekenwinkel bij de kerk Sint Maurice. Het meerendeel van de boeken zijn wel Franstalig. Je vindt er ook allerlei leuke hebbedingetjes, zoals een paraplu met wereldkaart-opdruk. Let wel, op zondag zijn alle winkels dicht.

Er zijn ook een hoop musea. Aangezien het lekker zonnig was en wij eigenlijk niet zulke musea-fans zijn, hebben we die niet bezocht.

Lille is met 230.000 inwoners de tiende grootste stad van Frankrijk. Voorheen was zij de hoofdstad van het Franse rijk, totdat Parijs die rol over nam. Daarvoor heeft Lille tot verschillende landen en rijken behoort, zelfs even tot het Spaanse rijk der Nederlanden. Hoewel zij niet ver van de hedendaagse hoofdstad af ligt, heeft zij een geheel eigen sfeer en cultuur.

Waar te slapen in Lille?

Slapen doe je in Hotel Saint Maurice. Als je aan de voorkant slaapt, heb je uitzicht op de mooie kerk. Verwacht geen luxe en eerlijk gezegd was het bed vrij klein, maar hè, je betaalt ook maar € 50,- per kamer per nacht exclusief ontbijt. Voor het ontbijt zou ik een van de vele bakkertjes in de stad opzoeken.

Mooi, toch, wakker worden met zo’n uitzicht!

Kortom, Lille is een erg leuke stad om je een weekend te omgeven door mooie gebouwen, lekkere Franse wijn en heel veel winkels!

Uitstapjes in de omgeving

Een andere leuke bestemming in Noord-Frankrijk is Roubaix. Denise geeft in haar blog maar liefst 30 tips voor bezienswaardigheden in Roubaix. Hoewel Lille volgens haar wat leuker is, kun je een bezoek aan Roubaix wel goed combineren met je weekend weg in Lille. 

Heb je op de terugweg nog tijd over? rij dan een kwartiertje om via Doornik. De Franse naam voor dit plaatsje is Tournai en het is een van de oudste stadjes in België. De fundering van de stad gaat terug tot de tijd van de Romeinen. Dit zie je onder andere in de Onze Lieve Vrouwe kathedraal, waar ze de verschillende lagen fundering door de tijd heen aan het blootleggen zijn. Net buiten het oude centrum vind je een oude Romeinse brug over de Schelde. Het centrale plein wordt omringd door mooie gebouwen met prachtige gevels. Ideaal om nog even een kop koffie te drinken voor je echt weer naar huis gaat!

Ben jij al eens in Lille geweest?