fbpx
Griekenland

Het wereldwonder dat Meteora heet

 • 5 maart 2017

Athene was een van de bestemmingen van de reis die Remco en ik afgelopen maand door Europa maakten. Toen een collega die bestemming hoorde, raadde ze me aan om naar Meteora te gaan. “Naar waar?” dacht ik. Ok, even googlen. En toen… Wauw! Ik was meteen onder de indruk. Geen idee dat zo’n plek in Europa zou bestaan. Hier MOEST ik heen!

Meteora is de naam van een regio in Griekenland die door de eeuwen heen haar vorm heeft gekregen. Weer en wind hebben de rotsformaties gevormd en ongeveer 1200 jaar geleden begon de omgeving kluizenaars aan te trekken. Twee eeuwen later kwamen er ook verdreven monniken heen. En zij bouwden er kloosters. Niet in het dal, maar juist op de toppen van de haast onbedwingbare spitse bergen. Zo onttrokken zij zich aan de roerige tijden en gevechten die elders in het land plaats vonden.

Met netten, touwen en houten ladders brachten zij de spullen naar boven die ze nodig hadden. En als een klooster dan eenmaal gebouwd was, kwamen de monniken nog maar zelden naar beneden. Zo ontstond er een autonome gemeenschap met in de hoogtijdagen in de 13e eeuw zo’n 24 kloosters. In de 17e eeuw raakten het monnikenleven meer in verval. De kloosters bleven een toevluchtsoord, bijvoorbeeld tijdens de tweede wereldoorlog, maar het kloosterleven nam de laatste eeuwen erg af. Nu zijn er nog enkele kloosters in redelijk goede staat, waarvan er zes nog bewoond worden door monniken of nonnen.

Per trein is het ongeveer 5 uurtjes rijden vanaf Athene. Ik reisde eerste klasse, en dan is de reis echt goed te doen, zelfs voor een dag op en neer. En ik vond het ook zeker de moeite waard om tien uur te reizen om ongeveer drie uur in deze magnifieke omgeving te verblijven. Vanaf het station werden we door een gids opgehaald met een mini busje dat ons langs verschillende kloosters en uitzichtpunten bracht.

De eerste stop was het klooster Varlaam, bewoond door monniken. Het tweede klooster was Saint Stephen, bewoond door nonnen. De entree van ieder klooster kost 3 Euro per persoon. In ieder klooster vind je een winkeltje waar je souvenirs kunt kopen. Wat ik vooral indrukwekkend vond, is om te zien hoe ze zware spullen naar boven krijgen getakeld.

En het uitzicht op de omgeving is waanzinnig mooi! Het doet denken aan de kloosters hoog in de bergen in Tibet en aan het karstengebergte in China, maar heeft toch een geheel eigen en unieke sfeer.


Maar hoe komt het dan dat deze bijzondere plek nog zo tamelijk onbekend is? Het is een heilige plek en de kloostergemeenschap wil bijvoorbeeld niet gefilmd worden; dat vinden ze een schande. Jaren terug is er een James Bond film opgenomen en de monniken zijn er nu nog boos over. Er mag hedendaags, na de nodige toestemmingen, enkel nog gefilmd worden voor religieuze documentaires.

De excursie bij Meteora zelf vond ik vrij prijzig. Je vindt verschillende opties via Get Your Guide, eventueel met overnachting. Het treinkaartje was wel erg goedkoop, nog geen 20 Euro per persoon voor een retourtje 1e klasse.

Kende jij deze magische plek al?

21 Reacties

 • Jenny - IkReis

  Dit is echt een plekje in Griekenland waar ik graag een keer heen zou willen. Dat landschap is echt fenomenaal!

  Beantwoord
  • Lizette

   Inderdaad! Ik raakte niet uitgekeken, zo mooi is het er. Ben je al eens in Griekenland geweest? Voor mij was het een eerste kennismaking, en dus goed bevallen.

   Beantwoord
 • Anita

  Gaaf dat je hier bent geweest. Staat al een tijdje op mijn veel te lange wensenlijstje..lijkt me echt magisch!

  Beantwoord
  • Lizette

   Jij kent de plek dus al wel? Beter! 🙂 Voor mij was het een grote verrassing, dat zoiets in Europa bestaat.

   Beantwoord
 • Niels

  Ik wist dat het bestond maar ik heb het nog nooit opgezocht. Je foto’s zien er mooi en uitnodigend uit. Jammer dat je van binnen niet mag filmen of foto’s maken. Gelukkig maakt de omgeving veel goed. Als we een keer in de buurt zijn dan nemen we het zeker mee. Het moet ook een hele klus zijn geweest om alles naar boven te brengen en het op te bouwen. Maar zo zie je maar weer hoe vindingrijk de mens kan zijn.

  Beantwoord
  • Lizette

   We mochten binnen wel foto’s maken in gedeelten van de kloosters (twee van de foto’s in dit bericht zijn van de binnenplaatsen). Ongeveer de helft van de ruimte in een klooster is gesloten voor publiek, zoals de slaapkamers van de nonnen en priesters. Alle openbare plekken mogen op de foto, alleen als je een film wil uitbrengen (dus voor professionele doeleinden) dan heb je toestemming nodig. Ik geloof dat mijn blog als hobby er prima mee door kan 😉 Ook wel gaaf trouwens, je ziet in de kloosters hoe ze spullen naar boven brengen met takels. De allereerste heeft echt moeten klimmen, tegenwoordig lopen er ook wegen naar boven, maar de takels geven nog een goed beeld.

   Beantwoord
 • Sabine

  Zo bijzonder deze plek! Ik ben er zelf een dag of 3 geweest tijdens een backpack reis door Noord Griekenland. Langer blijven is ideaal om de hordes toeristen die met de bus komen te omzeilen. Ik heb toen iets van 4 of 5 kloosters bezocht en een wandeling met een groepje gedaan door de bergen. Echt fantastisch! Zou er zo nog een keer heen gaan!

  Beantwoord
  • Lizette

   Wow, wat gaaf! Ik zou er heel graag een volgende keer langer blijven, om inderdaad de groepen toeristen te vermijden. Gelukkig was het er in januari niet erg druk, maar in de zomer kan ik me voorstellen dat er heel veel mensen op af komen.

   Beantwoord
 • Davina

  Wauw! Ik had eerlijk gezegd nog niet gehoord van deze plek. Ziet er wel indrukwekkend uit! De monniken maken het net dat tikkeltje mysterieuzer. Een soort Europees Tibet dus? Interessant!

  Beantwoord
  • Lizette

   Ik ben dus niet de enige onwetende, gelukkig maar 😉 Ja, eigenlijk is het een soort Europees Tibet te noemen. Alleen dan zonder de vrolijke vlaggetjes.

   Beantwoord
 • Diana | Stripe Away

  WAUW was ontzettend prachtig dit en ik wil dit bezoeken. Griekenland is sowieso een land waar ik graag kom. Maar dit wist ik ook niet. Mag je er trouwens zelf voor eigen vlogs ofzo wel filmen of echt helemaal niet.

  Beantwoord
  • Lizette

   Je mag er gelukkig wel foto’s en films maken voor persoonlijk gebruik en mijn blog (persoonlijke blog) viel daar ook onder. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ze in het klooster niet meer vroegen waarom ik foto’s maakte, maar ik heb het vooraf netjes aan de gids gevraagd en die gaf aan dat het geen probleem is. Tenzij je er echt een film wilt opnemen voor op TV of zo, dan heb je aparte toestemming nodig.

   Beantwoord
 • Gabrielle ~ GlobeGirl

  Woaw! Ik had ook nog nooit gehoord van Meteora, maar wat een prachtige plek. Het heeft een beetje iets weg van de Grand Canyon, althans vind ik dan. Zeker een plek die ik vanaf nu aan mijn bucketlist ga toevoegen 🙂

  Beantwoord
  • Lizette

   Ah leuk! De grand canyon staat bij mij nog op mijn wensen lijstje. Als dat een beetje hier op lijkt weet ik zeker dat ik het heel gaaf ga vinden 🙂

   Beantwoord
 • Sanne

  Zeker een bijzondere plek. Zelf nog nooit geweest, maar het ziet er prachtig uit. Die laatste foto is bijzonder mooi met die lichtval zeg!

  Beantwoord
  • Lizette

   Dank je. Die lichtval vond ik ook wel erg bijzonder. Vanwege de vormen van de bergen daar schijnt dit verschijnsel er wel vaker te gebeuren als het vochtig en zonnig is.

   Beantwoord
 • Anke

  Yes, daar wil ik ook langs op onze camperreis door Europa. Op 1 mei gaan we weg en in drie maanden moet dat toch lukken. Ik wist sinds kort van het bestaan, ik las erover in een Lonely Planet Traveller die in de garage op tafel lag waar ik vorig jaar herfst zat te wachten op mijn wielwissel :-). Extra leuk om er bij jou weer over te lezen!

  Beantwoord
  • Lizette

   Wat toevallig dat je zo Meteora hebt ontdekt. Alsof het lot je er heen leidt 😉 Dat moet je zeker wel gaan lukken in drie maanden. Volgens mij is het gebied ook goed te bereiken. Of je de bergpassen op kunt met de camper, durf ik niet te zeggen. We hadden een mini busje, omdat grotere bussen de draaien niet redden.

   Beantwoord
   • Anke | Gezininreizen

    Daar moet ik me inderdaad nog in verdiepen, hoe we het gebied gaan bekijken. We hebben een redelijk grote camper. Misschien dan toch een excursie 😉

    Beantwoord
    • Lizette

     Dat kan dan inderdaad misschien wel handiger zijn. In ieder geval alvast veel plezier!

 • 5 dingen op het Griekse Karpathos die je niet mag missen - Reismuts.nl

  […] niet zo lang geleden bezocht ik Griekenland voor het eerst. Ik ging naar Athene en maakte een dagtrip naar Meteora. Graag ga ik nog eens terug om meer van het land te ontdekken. Iemand die er bijna alles van weet, […]

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.