Athene was een van de bestemmingen van de reis die Remco en ik afgelopen maand door Europa maakten. Toen een collega die bestemming hoorde, raadde ze me aan om naar Meteora te gaan. “Naar waar?” dacht ik. Ok, even googlen. En toen… Wauw! Ik was meteen onder de indruk. Geen idee dat zo’n plek in Europa zou bestaan. Hier MOEST ik heen!

Een stukje achtergrond

Meteora is de naam van een regio in Griekenland die door de eeuwen heen haar vorm heeft gekregen. Weer en wind hebben de rotsformaties gevormd en ongeveer 1200 jaar geleden begon de omgeving kluizenaars aan te trekken. Twee eeuwen later kwamen er ook verdreven monniken heen. En zij bouwden er kloosters. Niet in het dal, maar juist op de toppen van de haast onbedwingbare spitse bergen. Zo onttrokken zij zich aan de roerige tijden en gevechten die elders in het land plaats vonden.

Met netten, touwen en houten ladders brachten zij de spullen naar boven die ze nodig hadden. En als een klooster dan eenmaal gebouwd was, kwamen de monniken nog maar zelden naar beneden. Zo ontstond er een autonome gemeenschap met in de hoogtijdagen in de 13e eeuw zo’n 24 kloosters. In de 17e eeuw raakten het monnikenleven meer in verval. De kloosters bleven een toevluchtsoord, bijvoorbeeld tijdens de tweede wereldoorlog, maar het kloosterleven nam de laatste eeuwen erg af. Nu zijn er nog enkele kloosters in redelijk goede staat, waarvan er zes nog bewoond worden door monniken of nonnen.

Hoe kom je er?

Per trein is het ongeveer 5 uurtjes rijden vanaf Athene. Ik reisde eerste klasse, en dan is de reis echt goed te doen, zelfs voor een dag op en neer. En ik vond het ook zeker de moeite waard om tien uur te reizen om ongeveer drie uur in deze magnifieke omgeving te verblijven. Vanaf het station werden we door een gids opgehaald met een mini busje dat ons langs verschillende kloosters en uitzichtpunten bracht.

Schitterend Meteora

De eerste stop was het klooster Varlaam, bewoond door monniken. Het tweede klooster was Saint Stephen, bewoond door nonnen. De entree van ieder klooster kost 3 Euro per persoon. In ieder klooster vind je een winkeltje waar je souvenirs kunt kopen. Wat ik vooral indrukwekkend vond, is om te zien hoe ze zware spullen naar boven krijgen getakeld.

Ook leuk: de belangrijkste bezienswaardigheden in Athene

En het uitzicht op de omgeving is waanzinnig mooi! Het doet denken aan de kloosters hoog in de bergen in Tibet en aan het karstengebergte in China, maar heeft toch een geheel eigen en unieke sfeer.


Maar hoe komt het dan dat deze bijzondere plek nog zo tamelijk onbekend is? Het is een heilige plek en de kloostergemeenschap wil bijvoorbeeld niet gefilmd worden; dat vinden ze een schande. Jaren terug is er een James Bond film opgenomen en de monniken zijn er nu nog boos over. Er mag hedendaags, na de nodige toestemmingen, enkel nog gefilmd worden voor religieuze documentaires.

De excursie bij Meteora zelf vond ik vrij prijzig. Je vindt verschillende opties via Get Your Guide, eventueel met overnachting. Het treinkaartje was wel erg goedkoop, nog geen 20 Euro per persoon voor een retourtje 1e klasse.

Kende jij deze magische plek al?