Een nieuwe maand, een nieuwe zondag. Dus tijd voor een nieuwe gast in de reizigerslounge. Dit keer authentieke tips over het diverse land Ecuador van semi-local Nicole.

Even voorstellen…
Levensgenieter en reisfreak, dat ben ik! Mijn naam is Nicole, 27 lentes jong en groot fan van Zuid-Amerika. Mijn eerste reis richting Zuid-Amerika maakte ik in 2007-2008 waar ik voor mijn afstudeerstage 7 maanden in Ecuador verbleef. In 2012 heb ik de rest van dit unieke continent ontdekt en de afgelopen jaren heb ik in het kleurrijke Ecuador gewoond en gewerkt, een fantastische ervaring.

Even voorstellen

Wat betekent reizen voor jou?
Reizen betekent voor mij buiten je comfort zone treden. Nieuwe ervaringen opdoen, kennis maken met een nieuwe cultuur, het ontdekken van unieke plekken en vooral genieten van alles wat op je pad komt!

Wat is je favoriete land?
Hoewel er in Zuid-Amerika veel landen en plekken zijn waar ik graag kom, staat Ecuador bij mij op de absolute nummer 1 als favoriete land. Ik houd van de cultuur en de diversiteit van de natuur. In Ecuador kun je in korte tijd jezelf in een totaal andere wereld wanen binnen hetzelfde land.

Over welke plek wil je graag iets delen?
In Ecuador vind je een rijkdom aan cultuur en natuur. Je kunt het land opdelen in 4 regio’s; het Andesgebergte, de Amazone, de Kust en de Galapagos Eilanden. Doordat Ecuador een relatief klein land is, zijn de reisafstanden kort en dat maakt Ecuador tot de ideale reisbestemming voor een vakantie van 2 á 3 weken. De bevolking spreekt voornamelijk Spaans, maar met een beetje handen- en voetenwerk kom je met Engels ook best ver.

VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100

De Ecuadoranen zijn trots op hun land en laten je graag meer zien van hun cultuur en gewoonten. Sta niet raar te kijken als je wordt uitgenodigd op een verjaardag of bij een parillada, hier geldt het motto “hoe meer zielen, hoe meer vreugd”. De maaltijden in Ecuador bestaan veelal uit vlees en rijst in combinatie met mais, eieren en groente. Typische gerechten zijn ceviche (rauwe vis gemarineerd met citroen), patacones (gebakken banaan), lapingachos (aardappeltortillas), encebollada (soep met tonijn en yuca), locro en encocado (visgerecht). De delicatesse van het land is cuy (cavia).

Quito

De afgelopen jaren heb ik in de hoofdstad van Ecuador gewoond, Quito. Deze stad ligt op een hoogte van 2850 meter en dat is te merken. Quito heeft een mooi historisch centrum dat zeker een bezoek waard is. Daarnaast kun je iedere zondag de stad per fiets verkennen. Er is een route afgezet in de stad waar je tussen de locals van Noord naar Zuid (en andersom) kunt fietsen.

In het Noorden van Quito vind je grote parken waaronder Parque Carolina waar zich ook de grote shopping malls bevinden, El Jardín en Quicentro. Uitgaan doe je in de toeristenwijk La Mariscal. Quito is daarnaast een goede uitval basis voor verschillende uitstapjes in het weekend. Zo kun je op zaterdag een bezoek brengen aan de markt in Otavalo (geen gebrek aan souvenirs!), je kunt relaxen in de heet waterbaden van Papallacta, het nevelwoud bezoeken in Mindo of de vulkaan Cotopaxi beklimmen en naar beneden mountainbiken.

Cotopaxi Vulkaan

Vanuit Quito kun je ook een bezoek brengen aan het Amazone gebied. Je vliegt vanaf Quito naar Coca of Lago Agrio en hier start je met een 4- of 5-daagse jungle avontuur. Er is een ruim aanbod wat betreft lodges, een van de mooiste gebieden is het Cuyabeno reservaat en Yasuni National Park.

Een andere leuke plek in Ecuador is het stadje Baños de Agua Santa. Hier kun je je helemaal uitleven wat betreft sport; raften, kayaken, mountainbiken, bungeejumpen… het kan er allemaal! Je vindt er vele watervallen waaronder de Pailon del Diablo. Baños staat ook bekend vanwege de vulkaan Tungurahua die nog altijd actief is. Eens in de zoveel tijd borrelt deze vulkaan er op los en het resultaat zijn prachtige foto’s.

VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100

Wil je graag vertoeven tussen de locals? Dan raad ik je aan om naar Guamote te gaan. Je kunt hier verblijven in het guesthouse van Inti Sisa gerund door twee Belgische vrijwilligers (Eva en Tom). Zij vertellen je graag alle ins & outs over Guamote. In dit bergdorp hoog in de Andes kom je echt in contact met de lokale bevolking. Breng hier ook een bezoek aan de lokale markt op donderdag, een kleurrijke en chaotische beleving waar je je ogen uitkijkt!

Thumbs up for Guamote

Thumbs up for Guamote

Naast het Andesgebergte en de Amazone mag een bezoek aan de kust ook niet ontbreken tijdens je reis. In Puerto Lopez kun je in de maanden juni t/m september walvissen spotten. Mocht je budget niet toereikend zijn voor een trip naar de Galapagos Eilanden, dan kun je vanuit hier een dagtrip boeken naar Isla de la Plata ook wel “poormen’s Galapagos” genoemd.

Whale watching

Houd je van een flinke party? Dan ben je aan het goede adres in Montañita. Een toeristische hotspot waar het stikt van de surfdudes en beachparty’s. Een andere surfspot aan de kust is Canoa, rustiger dan Montañita maar met een relaxte sfeer is het aangenaam vertoeven.

En als kers op de taart zijn er natuurlijk nog de Galapagos Eilanden! Als je een reis naar Ecuador maakt, mag dit eigenlijk niet ontbreken. Ondanks dat het een kostenplaatje heeft, is het iedere cent dubbel en dwars waard. Je kunt kiezen uit een cruise of eilandhoppen. Een bijzondere plek waarbij je zó dicht bij de natuur en dieren komt, dat is onvoorstelbaar. Tijdens het snorkelen spot je zeeleeuwen, schildpadden, leguanen, roggen en zelfs haaien van zeer dichtbij! Ook kun je op bepaalde plekken duiken.

VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100

Dit zijn slechts een paar korte “highlights”, want uiteraard zijn er nog veel meer leuke plekken waar ik úren over kan vertellen en schrijven… Ga het ontdekken want “All you need is Ecuador”!

Wil jij ook je ervaringen van een bijzondere bestemming delen? Laat je reactie dan achter in de reizigerslounge.