Wat een geweldige stad is Berlijn! Eén van de voornaamste redenen dat mijn ouders en ik besloten uitgerekend naar deze stad te gaan is vanwege onze gedeelde interesse in geschiedenis van de Berlijnse muur.

Bij geschiedenis denk ik vaak aan ‘vroeger’ en ‘heel lang geleden’, maar de spannende en heftige tijd van leven tijdens de Berlijnse muur is nog niet zo lang geleden. Oost en West zijn pas 25 jaar weer herenigd. Een gespleten stad kan ik me maar moeilijk voorstellen. Mijn ouders vertelden ook dat ze destijds helemaal geen besef hadden van wat zich in Berlijn afspeelde. Dat maakt het geheel nog meer bizar.

Ik heb een aantal sights bezocht die het verhaal van de muur en leven in de tijd van de muur op een aangrijpende en boeiende wijze vertelden en die hebben een enorme indruk op me gemaakt. Ik zet de voornaamste plekken voor je op een rij.

# Mauermuseum Haus am Checkpoint Charlie

Waarschijnlijk iedereen kent Checkpoint Charlie en het nagemaakte huisje op de voormalige grenspost-plek is inderdaad wel erg toeristisch. Het museum erbij vond ik wel heel interessant. Voor de echte liefhebbers, ik denk dat je je er makkelijk uren kunt vermaken, want er is echt heel veel info. Het vertelt ook persoonlijke verhalen, bijvoorbeeld van hoe mensen anderen de grens over gesmokkeld hebben. Entree is € 12,50.

# Asisi Panorama

Op de andere hoek van Checkpoint Charlie vind je de Asisi panorama tentoonstelling. Je waant je in het ronde gebouw in het voormalige West Berlijn en kijkt vanaf de uitkijk toren over een levensecht nagemaakt Oost Berlijn, terwijl je geluiden en gesprekken hoort van die tijd. Ik vind het echt schitterend gemaakt, een aanrader om te bezoeken. Entree is € 10,-.

panorama

# Topographie des Terrors

Op deze plek staat een stuk van de Berlijnse muur met daaronder de overblijfselen van wat vroeger gevangenissen waren. De tentoonstelling erbij geeft op een heldere manier inzicht o.a. in de praktijken van de SS op die plek. Entree is gratis.

Leestip: een hele toffe manier om de stad te ontdekken is om Berlijn per fiets te verkennen!

# Brandenburger Tor

Op beelden van net nadat de val van de muur bekend werd zie je mensen op de muur staan met op de achtergrond de Brandenburger Tor. Tegenwoordig herinnert een slinger van keien in de weg aan waar de muur ooit heeft gestaan.

brandt

# Tränenpalast

De bijnaam voor het treinstation aan het einde van de Friedrichstrasse verwijst naar het verdriet dat ermee gepaard ging wanneer families en vrienden hier weer afscheid moesten nemen. Het is een klein museum, dat met de persoonlijke verhalen en spullen de emoties weer bijna voelbaar maakt. Entree is gratis.

# Gedenkstätte Berliner Mauer

Hier vind je een lang stuk oorspronkelijke muur. De verhalen en foto’s van de mensen die geprobeerd hebben over de muur te ontsnappen vond ik het meest indrukwekkend van deze plek. Entree is gratis.

gedenktstatte

# East Side Gallery

Alle voorgaande sights liggen in de wijk Mitte, deze vind je in de wijk Friedrichshain. Het langst bewaarde stuk muur is na de val van de muur beschilderd door 118 kunstenaars uit 21 landen. Je kunt aan beiden kanten van de muur wandelen. Entree is gratis.

Lees ook: de tofste plekken in Berlijn

eastsg

Ben jij al eens in Berlijn geweest? Welke plek heeft de meeste indruk op jou gemaakt?